facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

България е осъдена заради данъчен произвол

НАП разпродава имуществото на земеделец заради данъци, които той не дължи
Обновена
12 761
 Архив СЕГА

България е осъдена в Страсбург заради абсурден казус, забъркан от данъчните, видя "Сега" в решенията на Европейския съд по правата на човека. След години размотаване НАП възстановява неправомерно събрани над 42 хил. лв. данъци, за което плаща и над 40 хил. лв. лихви. Отделно от това данъкоплатците трябва да платят и 3500 евро обезщетение, присъдени от Страсбург.

Йордан Антонов, който е роден през 1940 г., се оплаква, че в продължение на години не са му върнати събрани данъци, за които има окончателни съдебни решения, че дължи.

Сагата започва през 2000 г., когато на Антонов е направена ревизия. По това време той ръководи земеделска кооперация. На 2 март 2001 г. данъчните в Силистра издават ревизионен акт, според който Антонов дължи 55 013 лв. Върховният административен съд (ВАС) отказва да разгледа жалбата му срещу ревизията, тъй като Антонов е изпуснал срока да обжалва.

През 2003 г. той иска от НАП нова ревизия. Данъчните му отказват, но съдът отменя отказа. Магистратите установяват, че ревизията от 2001 г. е направена на Антонов като физическо лице, но в нарушение на закона са му начислени данъци във връзка с дейността на кооперацията.

Така се стига до нова ревизия. През 2004 г. НАП приема, че Антонов дължи 40 729 лв. Той обжалва и две съдебни инстанции отменят това. Срещу Антонов обаче започва изпълнително дело, имуществото му е разпродадено на търг и така между 2003 г. и 2008 г. са му взети 42 386 лв.

През ноември 2007 г. кооператорът прави две искания за възстановяване на данъци, но те са отхвърлени. Според НАП съдилищата са отменили ревизията от 2004 г., но тази от 2001 г. е в сила. Следователно данъците са събрани правилно. Антонов атакува и това в съда. В края на 2008 г. ВАС приема, че начислените през 2001 г. данъци са били неправомерно платени. Съдът отбеляза, че ревизията от 2001 г. е заменена с друга през 2004 г., а тя е била отменена. Казусът е върнат на данъчните с указания от съда на Антонов да бъдат възстановявани данъците, платени, без да ги е дължал.

Върховният съд, в друго дело, отменя и отказа на данъчните да възстановят сумите на Антонов. Съдът обяснява, че освен, че трябва да получи платеното обратно, НАП трябва да плати на Антонов с лихви.

Но НАП използват различни процесуални врътки, за да не изпълнят нареденото от съда. Включително искат възобновяване на данъчното дело, а не плащат съдебните такси за този процес. 

Антонов пробва да търси обезщетение от НАП по Закона за отговорността на държавата, но губи в съда. Магистратите приемат, че законът не предвижда компенсиране и възстановяване на недължими данъци.

Между август 2010 г. и май 2012 г. Антонов няколко пъти иска данъчните да му върнат парите. На 30 май 2012 г. най-сетне е издаден акт за възстановяване на 42 286 лв. През юли са му платени и 40 466 лв. лихви за периода между 3 май 2001 г. и 8 юни 2012 г. Междувременно през 2010 г. Антонов е завел дело в Страсбург с помощта на адвокатите Михаил Екимджиев и Гинка Черничерска.

Въпреки че в крайна сметка Антонов е получил парите си обратно, ЕСПЧ приема, че е нарушено правото му да ползва имуществото си. Данъчните упорито са инициирали дела, за които е било ясно, че са неоснователни. Но пък са дали повод молбите на човека за възстановяване на неправомерно взетите му данъци, да бъдат оставени на трупчета между 2008 г. и 2012 г., приема Страсбург. Затова определя на Антонов 3500 евро обезщетение за морални вреди.

12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Въпреки кризата излишъкът в бюджета продължава да расте

01.07.2020

МИЛА КИСЬОВА

886 28
7 души успяха да осъдят НАП за теча на данни

30.06.2020

1918 1
НАП не успява да събере 12% от потенциалните приходи от ДДС

30.06.2020

МИЛА КИСЬОВА

2094 4

Коментари

Lazarus

Указанията на ръководството на НАП до ревизиращите инспектори са всяка ревизия да завършва с поне 10000 лв. начет. 25% от събраните данъци остават в полза на НАП и 2500 лв. била себестойността на една ревизия. От тях само 5% са за ревизиращия екип. Останалите 20% се разпределят нагоре по веригата.

nottheone

има ли документ за това, колега? питам сериозно.

Напчо

Всяко твое изречение е абсолютна глупост.

HUMANOID
снимка на HUMANOID

НАП 20 години тормози човека (Антонов)

и накрая  Страсбург приема и определя

3500 евро обезщетение за морални вреди

 

(3500 евро / 20 години =  175 евро / година)

 

Ало Страсбург (ЕСПЧ) !!! ??? !!! ??? !!! ???

Непримирим

Основната функция на НАП е да щави обикновените граждани, за да има достатъчно фиск за ДДС-схемите за източване на едро, с решаващото участие на управляващата шайка.

тодор георгиев1...

Мила родна картинка.Държавните служители си правят каквото искат,народа им плаща простотиите.

Evasion

Глупости... служителите на НАП не са всички държавни служители... 

sega_veteran

А сега Гешев как разпродава имущество на неосъден човек, дори неревизиран от НАП ?

Да чакаме Страсбург ли да оправя пак батаците на властта.

Хулиган

Сред уникалните документи, които пазя, е съдебно решение на втора инстанция за иск срещу държавата, в което първото изречение е в пълно противоречие с последното.

Възприех го като недоглеждане или дори като съдийска глупост.

Но когато Върховният съд го върна като нещо в реда на нещата, въпреки очевадната грешка, вече съм възприел този документ като едно от писмените доказателства, че в тукашния бантустан ПРАВОСЪДИЕ НЯМА.

Сега разбирам, че и в Страсбург са шменти капели с тези подхвърлени трохи за подигравката с човека.

А после пак тичайте да не изтървете срока за плащането на данъци...

http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii/

 

независим експерт

Преди години имахме следния случай:

Човек чупи телената ограда на имота ни, влиза в къщата ни на село и в продължение на незнайно колко дни и седмици с една детска количка краде, част по част, почти цял двигател на камион. Комшията ни го вижда и го спира. Впоследствие полицията го арестува на местопрестъплението. Извършителят си признава. Имаме свидетел комшията, полициията и служителя на пункта за метали. Извършителят краде, за да се нахрани. Няма връзки, нито пари. Над 10 години по-късно делото беше прекратено поради неизвестен извършител. Какво правосъдие, какви 5 стинки? Нищо не работи!!!!

бородин

Не държавата,а отговорните длъжностни лица трябва да бъдат подвеждани под отговорност и те да плащат за нанесени щети,защото се получава така,че граждани веднъж страдат от управленческа некомпетентност и произвол и след това данъкоплатците плащат за това!Докато съществува тази практика,държавата ще я съдят,а ние ще плащаме!

Zahary Petrov

Еми купи си един калашник на черно и си раздавай сам правосъдието, или както го разбираш там ...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×