Quantcast

Медия без
политическа реклама

БСП отказа да си говори с ПП-ДБ за главния прокурор

Кирил Петков заяви, че дясното обединение ще търси подкрепа от ИТН и "Възраждане" за конституционно мнозинство

15 Юни 2023ОбновенаЕВА-МАРИЯ РАЙКОВА
Илияна Димитрова
БСП ще  проведе свои консултации със специалисти по конституционно право. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в кулоарите на парламента, че няма да участва в разговорите на ПП-ДБ за конституционно мнозинство. Покана е била получена от съпредседателите на дясното обединение Кирил Петков и Христо Иванов за събиране на конституционно мнозинство от 180 гласа. Нинова обаче заяви, че решението на колективните органи на столетницата е да не участват в разговорите. И изрази съмнение, че "този кабинет има капацитета да направи такава сериозна промяна". 

Вчера Христо Иванов каза, че са в ход консултации с всички парламентарни групи. Срещите обаче са с неофициален характер и са закрити за журналисти. Той обясни неясно, че една от идеите за промени в Конституцията е не да се премахне изцяло фигурата на главния прокурор, а само да бъде "обзесилена". В петък пък депутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски разбуни духовете, като заяви, че е говорил с Христо Иванов за възможността да се заличи фигурата на главния прокурор от основния закон. Витиеватото разяснение на Иванов вчера обаче даде на Нинова повод да напдне ПП-ДБ: "Това Народно събрание е раздробено. Дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Важни решения се вземат с плаващи мнозинства. Всеки хвърля идеи за промени в Конституцията, които в някои случаи се изключват една друга". И продължи с това, че ПП-ДБ публично си сменят мнението - "от това да няма главен прокурор в Конституцията до това да я има тази фигура, но с ограничени правомощия". 

Нинова заяви още, че когато в конституционната комисия бъде внесен проект, тогава БСП ще се произнесат по всеки текст и ще отправят своите предложения. До тогава обаче столетницата няма да обсъжда идеите си с останалите парламентарни групи, а ще  проведе свои консултации със специалисти по конституционно право. 

ПОДКРЕПА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОНЕНТИ

Отказът на БСП да помогнат на ПП-ДБ с постигането на конституционно мнозинство не уплаши съпредседателя на дясното обединение Кирил Петков. Той заяви, че на по-късен етап отново ще потърсят социилаистите по същата тема. От думите на Петков стана ясно, че ПП-ДБ ще разговарят с абюсолтно всички политически сили за промените в Конституцията. Още тази седмица започват преговори с най-големите политически опоненти на десите - ИТН и "Възраждане".  "Това, което ние ще направим, в разговорите, като започнем вече експертно, ние пак ще ги каним, защото според нас Конституцията трябва да има максимална обществена подкрепа и всички партии, които могат да застанат зад нея, да бъдат част от тази промяна", каза Петков, цитиран от dir.bg. И обеща проектът за промени в основния закон да бъде готов другата седмица.

Кирил Петков засегна и неяснотите около идеята "за" и "против" премахването на ролята на главния прокурор. "Следи се сега с конституционалистите да се види дали премахване, или огромно орязване. В този момент мислим, че премахването на главния прокурор като длъжност е най-добрата стъпка", смята съпредседателят на ПП.

По повод думите на Христо Иванов, че не трябва да се върви към изцяло премахване на фигурата на главния прокурор, а само към орязване на правомощия му, Петков не избистри ситуацията, а напротив, като каза, че "идеята е една и съща - тези огромни правомощия да не бъдат повече така".

По-късно стана ясно, че "Възраждане" все още не са получили официална покана за разговорите, свързани с промените в Конституцията. Националистите обаче вече заявиха, че ще присъстват на всичси срещи по темата. "Защото това е парламентарната демокрация", изтъкна Петър Петров от "Възраждане". 

Относно правомощията и присъствието на фигурата на главния прокурор в Конституцията, Петров каза: "Считаме, че щом в момента има съмнения в обществото, че се превишават значително правомощията от страна на главния прокурор, може би ще вървим към премахване на такава фигура или към сериозно орязване на правомощията му", уточни той.

Още по темата