Медия без
политическа реклама

БСП отказа да си говори с ПП-ДБ за главния прокурор

Кирил Петков заяви, че дясното обединение ще търси подкрепа от ИТН и "Възраждане" за конституционно мнозинство

15 Юни 2023Обновена
 БСП ще  проведе свои консултации със специалисти по конституционно право. 
Илияна Димитрова
БСП ще  проведе свои консултации със специалисти по конституционно право. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в кулоарите на парламента, че няма да участва в разговорите на ПП-ДБ за конституционно мнозинство. Покана е била получена от съпредседателите на дясното обединение Кирил Петков и Христо Иванов за събиране на конституционно мнозинство от 180 гласа. Нинова обаче заяви, че решението на колективните органи на столетницата е да не участват в разговорите. И изрази съмнение, че "този кабинет има капацитета да направи такава сериозна промяна". 

Вчера Христо Иванов каза, че са в ход консултации с всички парламентарни групи. Срещите обаче са с неофициален характер и са закрити за журналисти. Той обясни неясно, че една от идеите за промени в Конституцията е не да се премахне изцяло фигурата на главния прокурор, а само да бъде "обзесилена". В петък пък депутатът бизнесмен от ДПС Делян Пеевски разбуни духовете, като заяви, че е говорил с Христо Иванов за възможността да се заличи фигурата на главния прокурор от основния закон. Витиеватото разяснение на Иванов вчера обаче даде на Нинова повод да напдне ПП-ДБ: "Това Народно събрание е раздробено. Дори управляващото мнозинство не е единно по тази тема. Важни решения се вземат с плаващи мнозинства. Всеки хвърля идеи за промени в Конституцията, които в някои случаи се изключват една друга". И продължи с това, че ПП-ДБ публично си сменят мнението - "от това да няма главен прокурор в Конституцията до това да я има тази фигура, но с ограничени правомощия". 

Нинова заяви още, че когато в конституционната комисия бъде внесен проект, тогава БСП ще се произнесат по всеки текст и ще отправят своите предложения. До тогава обаче столетницата няма да обсъжда идеите си с останалите парламентарни групи, а ще  проведе свои консултации със специалисти по конституционно право. 

ПОДКРЕПА ОТ ПОЛИТИЧЕСКИ ОПОНЕНТИ

Отказът на БСП да помогнат на ПП-ДБ с постигането на конституционно мнозинство не уплаши съпредседателя на дясното обединение Кирил Петков. Той заяви, че на по-късен етап отново ще потърсят социилаистите по същата тема. От думите на Петков стана ясно, че ПП-ДБ ще разговарят с абюсолтно всички политически сили за промените в Конституцията. Още тази седмица започват преговори с най-големите политически опоненти на десите - ИТН и "Възраждане".  "Това, което ние ще направим, в разговорите, като започнем вече експертно, ние пак ще ги каним, защото според нас Конституцията трябва да има максимална обществена подкрепа и всички партии, които могат да застанат зад нея, да бъдат част от тази промяна", каза Петков, цитиран от dir.bg. И обеща проектът за промени в основния закон да бъде готов другата седмица.

Кирил Петков засегна и неяснотите около идеята "за" и "против" премахването на ролята на главния прокурор. "Следи се сега с конституционалистите да се види дали премахване, или огромно орязване. В този момент мислим, че премахването на главния прокурор като длъжност е най-добрата стъпка", смята съпредседателят на ПП.

По повод думите на Христо Иванов, че не трябва да се върви към изцяло премахване на фигурата на главния прокурор, а само към орязване на правомощия му, Петков не избистри ситуацията, а напротив, като каза, че "идеята е една и съща - тези огромни правомощия да не бъдат повече така".

По-късно стана ясно, че "Възраждане" все още не са получили официална покана за разговорите, свързани с промените в Конституцията. Националистите обаче вече заявиха, че ще присъстват на всичси срещи по темата. "Защото това е парламентарната демокрация", изтъкна Петър Петров от "Възраждане". 

Относно правомощията и присъствието на фигурата на главния прокурор в Конституцията, Петров каза: "Считаме, че щом в момента има съмнения в обществото, че се превишават значително правомощията от страна на главния прокурор, може би ще вървим към премахване на такава фигура или към сериозно орязване на правомощията му", уточни той.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата