Медия без
политическа реклама

Борисов призна за срещи с Алексей Петров заради сглобката на властта

При преговорите не се споменаваше дори името на бизнесмена, камо ли да се появява някъде, отсече в отговор премиерът Денков

"Балкански поток" е печатница за пари за всички български граждани, развика се герберският водач пред журналистите.
Илияна Димитрова
"Балкански поток" е печатница за пари за всички български граждани, развика се герберският водач пред журналистите.

Все пак е имало разговори между водача на ГЕРБ Бойко Борисов, съпредседателя на ПП Кирил Петков и убития бизнесмен Алексей Петров покрай създаването на кабинета "Денков-Габриел".

Това призна самият Борисов пред журналисти в първия работен ден от зимната сесия на Народното събрание. За това се говори още преди покушението срещу Петров, който намекваше в интервюта за такива срещи, на които е било договаряно правителството. Той твърдеше, че в срещите е участвал и бащата на Кирил Петков. Както премиерът Николай Денков, така и вицепремиерът Мария Габриел, която е основният представител на ГЕРБ в кабинета, отричаха твърдо, че бизнесменът е играл каквато и да било роля в създаването на кабинета. "Ролята на Алексей Петров за „стъкмяването” на коалицията е абсолютно никаква", твърдеше Габриел, която, по силата на договорката за ротацията, е бъдещ премиер.

Тази сутрин обаче Борисов с лекота опроверга и двамата. "Алексей беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни или колко избора бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт. Срещи сме провеждали с него, той с тях, обратно, за да може някакво крехко доверие да си имаме", обясни герберският водач.

Той обаче отрече да е обещавал на Петров да получи назначение в ДАНС или какъвто и да е друг държавен пост, каквито слухове се носеха. "Ако има нещо друго, това не е към мен въпрос", добави той, като така препрати темата към Кирил Петков. И когато журналист напомни, че Борисов е първият, който потвърждава за такива срещи, той заяви: "Аз винаги казвам истината."

Борисов определи като приоритети за парламента промените в Конституцията, промените в антикорупционното законодателство, мерките, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, както и с приемането ни в Шенген и в еврозоната. Той истински се вбеси, когато заговори за газопровода "Балкански поток". Поводът бяха медийни публикации, посветени на вероятни нарушения при изграждането на тръбата при управлението на ГЕРБ.

Най-напред Борисов обвини регионалния министър Андрей Цеков, че е отишъл в Москва, за да се срещне със зам.-председателя на руския парламент Александър Бабаков. "Питайте, нали разследвате!", развика се той на журналистите, когато го попитаха какво всъщност иска да каже.

После гневно продължи: "Аз считам, че "Балкански поток" във времето, в което Турция и Гърция, натовски държави, правеха всичко възможно да изолират България от трасетата за пренос на газ, ние успяхме да се преборим и да направим "Балкански поток", който е 100 процента държавен, 100 процента ваша собственост и в момента е печатница за пари за българските граждани! Всяка година 700-800 милиона лева влизат във вашите джобове, на всички българи! И това, ако е лошо и ако трябва да се обяснявам защо не е в Турция или в Гърция! Аз не съм национален предател, напротив, правил съм всичко в полза на българите!"

След тази тирада, водачът на герберите се завъртя и си тръгна.

КОМЕНТАРИ

Неочакваното признание на Борисов за Алексей Петров естествено предизвика вълна от реакции от страна на другите политици.

От това беше засегнат и премиерът Денков, който участва в парламентарния контрол. На въпрос по темата на Гроздан Караджов от ИТН Денков заяви, че не познава лично Алексей Петров, но два пъти го е засичал на срещи на работодателски организации. "Не съм чувал за срещи с Алексей Петров на когото и да било преди да стане убийството, след което тази история изтече в медиите", заяви Денков. Той напомни, че е участвал в цялата подготовка на управленската и законодателната програма. "В тези процеси името на Алексей Петров не се е споменавало, камо ли той да се появява някъде", отсече премиерът.

Караджов продължи атаката. "Като застанете пред огледалото, виждате ли лицето на Алексей Петров като олицетворение на кабинета Денков", попита той премиера. "Добре е да се опитате да приложите творчество - алегорията с огледалото се изтърка и няма отношение тук. Като се погледна в огледалото, виждам себе си и своята съвест", гордо отвърна Денков.

Депутатът от ПП-ДБ и неуспял кандидат за еврокомисар Даниел Лорер небрежно заяви, че важното е какво управляващите могат да направят за българските граждани. "Другото е пречене на нас да си свършим работата. Кой е направил сглобката, ама защо така сглобката ...", коментира той.

По-късно и Лена Бориславова, член на ръководството на ПП, остро коментира във Фейсбук изявленията на Борисов:

Лидерът на БСП Корнелия Нинова тържествуващо обяви, че изявлението на Борисов е доказало досегашните твърдения на столетницата - че правителството принадлежи на "задкулисието".

От ситуацията се възползва и депутатът Радостин Василев, отцепил се миналата година от ИТН, а тази година от ПП-ДБ, след което стана върл противник на бившите си колеги. В пленарната зала той заяви, че е знаел за връзката между бащата на Кирил Петков и убития бизнесмен. По думите му съпредседателят на ПП изобщо не е криел този факт от съпартийците си.

В ранния следобед се обади и лидерът на ИТН Слави Трифонов. Той допусна, че може да има политически мотив в покушението срещу Петров. "Убийството на Алексей Петров е много възможно да се окаже политическо и прокуратурата и МВР трябва веднага да започнат да разпитват всички участници в разговорите с Алексей Петров за съставянето на сегашното правителство", написа шоуменът във Фейсбук.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата