Медия без
политическа реклама

Борисов поема лично контрола над депутатите от ГЕРБ

Той оглави парламентарната група на мястото на новоизбрания конституционен съдия Десислава Атанасова

24 Яну. 2024ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Димитрова
Атанасова напуска, Борисов остава.

Бойко Борисов оглави парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Това стана след като досегашният й водач Десислава Атанасова беше освободена от депутатското си място, за да заеме новия си пост - съдия в Конституционния съд (КС). Четирима ще бъдат заместниците на Борисов в групата - бившите му министри Деница Сачева и Теменужка Петкова, юристката от ГЕРБ Рая Назарян и лидерът на СДС Румен Христов.

Атанасова беше избрана в елитарната институция, въпреки липсата на опит и стаж, с политическата подкрепа на управляващата сглобка, включително на ПП-ДБ. Това е най-високият от поредицата постове, които е заемала Атанасова в кариерата си, благодарение на своята партия. Десните оправдаха поредната си договорка с герберската партия с необходимостта да се правят компромиси, за да се опази стабилността на правителството и да се съхрани парламентарната демокрация.

Президентът Румен Радев вече атакува избора на Атанасова, както и на другия кандидат на управляващите - Борислав Белазелков, пред КС.

Тази сутрин парламентът одобри освобождаването на Атанасова от депутатското й място. От трибуната Тома Биков от ГЕРБ-СДС изнесе дълга реч, в която изрази негодуванието на съпартийците си от критиките и съпротивата, с които бяха посрещнати номинацията и изборът на Атанасова. Той определи като "внушения" твърденията, че тя е некомпетентна и зависима от партията си. И заяви, че герберите няма да позволят лустрация спрямо техните членове. "Обвинението, че някой е член на ГЕРБ, за нас не е съществено. Даже изобщо не ни интересува кой как възприема членовете на ГЕРБ", декларира Биков.

По думите му, с проведеното изслушване на кандидатите за КС парламентът е демонстрирал прозрачност в избора, каквато нямало при нито една друга институция. И отхвърли категорично всички нападки срещу издигането на партийни кадри, каквато е Атанасова. "С всичките кусури на парламента, на партийността, на неговата политизираност, това е единствената възможност в България да има демокрация", смята Биков. Накрая той предупреди, че Народното събрание не бива да позволява на други институции да му се бъркат в работата. Това вероятно беше намек за Радев, който оспори избора на новите съдии пред КС - нещо, на което има законово право.

НИСКО НИВО

В дебата около освобождаването на Атанасова депутатите за пореден път демонстрираха колко ниско е равнището им. Всичко започна с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който обяви ПП-ДБ от трибуната за "фашисти" - определение, което е използвал срещу тях многократно и преди. В отговор десният депутат Искрен Митев го нарече "мишок", а партията му определи като "платени представители на руската държава".

В същия дух говори срещу националистите и Явор Божанков от ПП-ДБ. Той се нахвърли и върху ИТН, заради което депутатът от партията Тошко Йорданов го обиди, като го нарече "госпожин".

Така народните представители изкараха първия час от работния си ден днес.

КОНТРААТАКА

''Възраждане'', БСП и ИТН внасят обща конституционна жалба срещу решенията, с които бяха избрани Десислава Атанасова и Борислав Белазелков. Това заяви депутатът от ''Възраждане'' Петър Петров пред репортери в парламента.

Според опозицията, изборът на новите конституционни съдии ''противоречи на приниципите на основния закон''. ''Надяваме се да убедим сегашния състав на Конституционния съд, че този избор не само е недемократичен, не само противоречи на принципите на самата сглобка за прозрачност и легитимност при избора на органи, а и противоречи на всички принципи, на които е изградена българската държава'', заяви Петров.

Още по темата