Quantcast

Медия без
политическа реклама

Борисов иска Габровски за премиер с третия мандат

10 Дек. 2022Обновена
БГНЕС

„Ако има трети мандат - ние ще настояваме да дойде правителство, което ще избере проф. Габровски. Няма да влизаме повече в никакви съглашателства да угаждаме, на който и да е било. Направихме крачки назад, само и само държавата да се стабилизира”, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща. Кабинетът, който проф. Николай Габровски предлага, не е на ГЕРБ. Той ползва мандата на ГЕРБ-СДС, подчерта Борисов.

Самият Габровски коментира в събота възможността да бъде кандидат за премиер с мандата на третата парламентарна сила. Попитан дали би се съгласил да бъде предложен отново с третия мандат, той заяви: "Това не зависи от мен, това зависи от политическите сили. Ако се стигне до такава ситуация, най-важното е да се спазват същите принципи, които сега има възможност да бъдат спазени, а именно - пълна свобода на избор на хора, с които да се обградя, отдалеченост от партийни централи, добро име, висок професионализъм".

От дни в НС се коментира възможността Габровски да бъде кандидат с мандата на "Български възход" или БСП. Ключово тук ще е гласуването на БСП - без нея подкрепата на Габровски не може да надмине 115 гласа и това са гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Български възход".