Quantcast

Медия без
политическа реклама

Банкя губи 5 дка за парк заради общинско бездействие

Предстои застрояването на още много зелени територии, предупрeди член на СОС

Илияна Кирилова
Зелената територия, за която се иска застрояване, се намира на по-малко от километър от централния парк на Банкя (на снимката).

Прогнозите и предупрежденията, че заради бездействието на управляващите в Столична община София е на път да загуби огромна част от територията на сегашните си паркове, вече се сбъдват. На последната си сесия Столичният общински съвет одобри искане на частен собственик на терен в парковата зона на град Банкя имотът му да се извади от границите на парка и да стартира процедура по преотреждането му като парцел за жилищно строителство. Искането бе внесено от главния архитект на столицата Здравко Здравков по инициатива на притежателя на земята. Тя се намира на ул. „Тенев баир“ преди пресечката с ул. “Майор Коста Паница“ в Банкя и е с големина почти 5,2 дка. Според кадастъра действащото предназначение на имота е за „Обществен селищен парк и градина“, но според Общия устройствен план на София той се намира в жилищна зона за малкоетажно застрояване. Въз основа на това собственикът на парцела иска промяна на предназначението му. Намеренията са в него да бъдат построени пет нови жилищни сгради, става ясно още от доклада на главния архитект.    

Той бе приет с гласовете на управляващите коалиции в София – ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“, а така също и на групата на БСП. Против гласуваха общинските съветници Борис Бонев от „Спаси София“ и Борис Милчев от „Демократична България“, а останалите от ДБ се въздържаха. Милчев коментира, че управляващите от ГЕРБ са имали 15 години законоопределен срок да отчуждят имота и да го запазят като част от парка на Банкя, но не са го направили, в резултат на което искането на собственика да строи в него е законосъобразно. „Процесът за промяна на предназначението на имоти от паркове за строителство тепърва предстои, като става дума за вероятно стотици подобни случаи в Столична община. В следващите мандати всички ние, било като общински съветници или граждани, ще се налага да наблюдаваме този процес. Срокът от 15 г., който вече изтече, е необратим, и Столична община го пропусна“, обобщи Милчев.

От ГЕРБ не оспориха думите на Милчев, а го нападнаха затова, че до 2016 г. е бил служител в Столична община. „В управляваната от ГЕРБ община вие сте бил висш ръководен кадър. Години наред сте бил директор на правна дирекция в Направление „Архитектура и градоустройство“. Какво направихте вие за спасяването на този имот? Предложихте ли отчуждаване, намерихте ли начин за финансиране?“, попита шефът на СОС Георги Георгиев.

Милчев отговори, че според него в периода на управление на ГЕРБ в София е имало политическо решение проблемът със запазването на зелените площи да не се решава. „Благодаря, че следите биографията ми. По отношение на прилагането на ОУП на София и на сроковете за отчуждаването на имоти през 2009 г. с гласовете на ГЕРБ Столична община прие стратегия за общинската собственост. Тя даде много надежди, че ще се свърши някаква работа. Следващите стратегии на общинския съвет бяха цензурирани, и то на политическо ниво. В тях темата "Озеленяване" отпадна и през всяка година в програмата за общинските инвестиции тази тема умишлено беше заличавана. Всички експерти са наясно, че програмата за изкупуване на частни имоти в парковете на София трябваше да започне през 2007 г. (когато е приет ОУП на София - б.р.) и ежегодно да се отделят не по 10 млн. лв., а по 100 млн., което беше абсолютно възможно. Застроени паркове – това ще оставим на следващите поколения“, отговори Милчев.

Както "Сега" писа, през есента на 2020 г. кметът Йорданка Фандъкова призна, че при управлението й Столична община не е отчуждила нито един частен имот, предвиден за парк, квартална градинка или за междублоково пространство, с цел то да бъде предпазено от застрояване. И че всички пари, които управляващите в столицата са отделяли за изкупуване на частни терени, са отивали за инфраструктурни проекти - строеж на улици и булеварди, на метрото и т.н. Признанието съвпадна по време с решението на Конституционния съд, че 15-годишният мораториум за строителство в зелени площи е противоконституционен, което свали защитата на много зелени площи на територията на общината. 

"Не се губи част от действащ, изграден парк. Теренът е част от предвиден още през социализма за парк участък, в който парк обаче никога не е бил изграден. И понастоящем паркът не е реализиран“, коментира в допълнение шефът на СОС Георги Георгиев пред "Сега".
„С изменение в ОУП на Банкя отпреди 14 г са отредени част от тези терени за застрояване, включително и част от този терен. 1/3 от терена от 5 дка ще се застрои. В по-голямата си част този терен е защитен именно благодарение на плана, приет от общинския съвет и остава в обхвата на парка, предвиден с ОУП от 2009 г. Същият този ОУП от 2009 г. предвижда запазване на парка и застрояване в контактните имоти по прилежащата улица, затова от 2009 г досега там законно са изградени десетки жилищни и обществени сгради. В другата част, която е предвидена за парк, строителство не се е допускало и няма да се допуска и решението на общинския съвет не създава никаква промяна на предвиденото за парк пространство“, допълва главният архитект Здравко Здравков.  

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?