Медия без
политическа реклама

Балтов: Длъжен бях да докладвам на ДАНС за протести в Пирогов

Бившият директор на спешната болница завежда съдебен иск за освобождаването му

28 Септ. 2021Обновена
Проф. Асен Балтов
Илияна Кирилова
Проф. Асен Балтов

Бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов завежда съдебен иск срещу болницата заради уволнението си, обяви самият той пред Би Ти Ви във вторник. Балтов определи отстраняването си като "политическо", но в същото време отрече да е свързан с която и да е политическа сила. "Не виждам смисъл на този етап пътят ми да продължи в политиката, защото всички ме познават като лекар. Бил съм такъв и докато бях изпълнителен директор, не съм преставал да лекувам. Политиката е работа за политиците", заяви той.

"Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на "Пирогов". Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог“, поясни проф. Балтов. По думите му не е имало случаи, в които да нарушава морални норми.

Той посочи, че при смяна на ръководството страдат всички по веригата. Призна обаче, че подобен на неговия случай е имало, когато става директор на "Пирогов". През 2017 г. е подал сигнал в ДАНС за "организиране на нелегитимни подривни действия" от лекари, чиито имена тогава посочва. Обясни,  че се наложило да се обръща към ДАНС, защото "Пирогов" е част от системата на националната сигурност. Служителите на ДАНС му отговорили, че трябва да оформи сигнала до тях. А протестите срещу него били от синдикат, който после отрекъл да стои зад тях.

"ДАНС минава на регулярни проверки и от нас се изисква да съобщаваме проблеми", посочи Балтов. "Нека го наричат донос, но аз бях длъжен да подам сигнал. Стоян Сопотенски бе уволнен тогава от мен именно защото беше подстрекател на тези бунтове, докато аз бях в годишен отпуск извън страната", разказа още Балтов. Определи сегашните протести в негова защита за нелигитимни. "Но са спонтанни, докато предишните бяха целенасочено подготвени, смята той. "Тогава министър Ананиев беше станал преди 1 седмица министър на здравеопазването и явно се целеше да се разклати", посочи Балтов.

Според него в "Пирогов" ще има конкурси за 28 началници на клиники и неудобните вероятно ще бъдат отстранени. Един от тях е проф. Енчев, другият е шефът на гастроентеорологията д-р Данов. Шефът на хирургията проф. Сотиров бе уволнен по същия начин като мен, а от администрацията - отстранени 15 души, каза бившият директор.

"Не съм допуснал нито някакви етични проблеми с пациентите, нито с колегите", каза той. Заради това той смята, че уволнението му е политическо.

Проф. Балтов обясни, че е излязъл в болничен заради тежка хипертонична криза, което е наложило лечение. Тя е станала дни преди смяната на управлението на "Пирогов". "Всеки ден чувствах, че ставам по-зле. Реално съвпадна с деня, в който стана вписването в Търговския регистър на новия изпълнителен директор. Тогава вече получих много високо кръвно налягане – 240/130. Веднага ме настаниха в интензивния сектор и започна лечението. Беше необходимо три-четири дни, за да се възстановя. Психическото свръхнатоварване беше прекалено", каза Балтов.

Сред основанията за освобождаването му е, че на длъжността изпълнителен директор е подписвал сам себе си в допълнително споразумение през 2018 г. "Става въпрос за назначаване от длъжността началник на клиника, защото през 2018 г. направихме преструктуриране на болницата и обединихме две травматологични клиники в една. Моята длъжност като началник на Първа травматологична клиника отпадна и затова беше необходимо да бъде оставена една щатна бройка, която евентуално да заема, когато спра да изпълнявам длъжността изпълнителен директор. Докато имаш договор за управление, ти нямаш право да си назначен на щат към болницата. Това нещо първо не съм го подписал аз. Второ, това се прави задължително и е такава практиката", посочи лекарят.

Новият изпълнителен директор - проф. д-р Иван Поромански, заяви пред Би Ти Ви, че проф. Балтов е уволнен заради неспазване на етичните норми и трудовия кодекс и че се е назначил за началник на операционния блок.

"Не съм се назначил сам себе си, защото ако това беше така, когато ме уволняваха, трябваше да ме уволнят от тази длъжност. Това е длъжност, която се заема след конкурс. Казах, че ще бъда съгласен да заема тази позиция до конкурс", поясни от своя страна Балтов.

Още по темата:

Проф. Балтов е бил уволнен днес от института за спешна медицинска помощ "Пирогов". Самият той съобщи за това на своя профил във "Фейсбук" лаконично: "Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!

 

Още по темата