Quantcast

Медия без
политическа реклама

Балотажът: Какво трябва да знаем?

Днес е вторият кръг на президентските избори в България

21 Ноем. 2021
Десислава Кулелиева/БНТ

На 21 ноември се провежда вторият кръг на президентските избори в България. Кандидатите за „Дондуков” 2 са действащият държавен глава Румен Радев и ректорът на Софийския университет Анастас Герджиков. И двамата се издигнати от инициативни комитети, но са подкрепяни и от политически формации.

Гласуването започва в 7 часа сутринта и ще приключи в 20 часа вечерта. Ако и след този час избиратели продължават да чакат пред местата за гласуване, членовете на избирателните комисии ще съберат личните им карти, за да могат да дадат вота си. При всички случаи обаче изборният ден трябва да приключи най-късно в 21 часа.

Забранена е агитацията в изборния ден. Същото се отнася и за огласяването на социологически проучвания, съдържащи междинни изборни резултати.

Срещу ковид

Запазват се всички действащи мерки срещу разпространението на ковид. Избирателите, а също и членовете на избирателните комисии, трябва да поддържат дистанция помежду си и да избягват физическия контакт. В местата за гласуване ще се влиза със защитни маски. На разположение ще има дезинфектанти.

По принцип избирателите трябва да показват лицата си на комисиите, за да бъдат идентифицирани преди да гласуват. Който го направи, трябва да поддържа минималната дистанция.

Избирателите под карантина или в изолация могат и в изборния ден да подават заявления за гласуване. Ще могат да подадат вота си обаче, само ако в техния район вече има образувана подвижна избирателна секция. 

Машинният вот

Гласуването в повечето секции отново ще се извърши чрез машини в повечето секции в страната. Тук може да се намери симулаторът на машинно гласуване, който ЦИК публикува. В около една трета от секциите в чужбина също ще се гласува чрез устройствата (списъците със секциите - тук).

Освен между двамата кандидати, избирателят може да предпочете и опцията „Не подкрепям никого”.

Важно е да се запомни, че разписката, която отпечатва устройството след гласуване, трябва да се сгъне така, че да не се вижда какъв е подаденият вот. Миналата неделя масово отрязъците се предаваха несгънати, което разкриваше на другите присъстващи в секциите за кого е гласувано.

Другият важен момент е, че разписката трябва задължително да се пусне в кутията. Само след като направи това, избирателят може да се разпише в избирателния списък и да получи обратно личната си карта, която е предал на комисията.

Още по темата