Медия без
политическа реклама

Б. Димитрова: Кабинетът е на етап "Умирай трудно"

Вървим към нови избори, след които ни чака още по-фрагментирано НС, смятат политолози

11 Юни 2022
Според Димитрова управляващите от ПП не са си дали сметка за дълбоките корени на корупцията у нас, които са в руските зависимости
БГНЕС
Според Димитрова управляващите от ПП не са си дали сметка за дълбоките корени на корупцията у нас, които са в руските зависимости

Кабинетът в момента е на етап "Умирай трудно", а сред причините за това е, че "Продължаваме промяната" не успя да види къде са дълбоките корени на корупцията у нас. Това коментира пред Би Ти Ви социологът Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". 

"Ясно беше, че коалицията е доста крехка, но въпросът на въпросите е защо така внезапно нещо се забърза и бяха разпарчетосани спояващите елементи. От "Мисията невъзможна" вече минахме към "Умирай трудно". Единственото обяснение, което ми изглежда логично, е, че от "Продължаваме промяната", която преди 6 месеца дойде със заявката за битката с корупцията, не са си давали сметка къде са дълбоките корени на корупцията у нас. Къде е дълбоката възможност да се разклати едно управление, което беше оголено от войната в Украйна - това са поредицата от руски зависимости. Когато се прекъснаха едни финансови потоци и се настаняват други финансови потоци, се случи нещо, което накара коалицията да експлоадира в преформатирането, към това възможна ли е битка с корупцията, без да се изместят дълбоките подводни камъни", заяви тя. По думите й войната в Русия не е само външен фактор, тя е дълбоко вътрешен фактор - ПП не са били наясно с дълбоките механизми, които съществуват, а това е свело отношенията в коалицията до "изключително жълта страна на инфлацията в политиката". "Всеки ден има нови листчета, нови обвинения. Това води до свръхинфлация на доверието в политиката", посочи тя.

Според Димитрова не е реалистично да имаме чисто нов кабинет в рамките на този парламент - не само поради технологичните сметки, а и защото няма никакъв ресурс да се рестартира каквото и да е. "Нужен е някакъв политически дневен ред или програма, а за актуализацията на бюджета финансовият министър Асен Василев заяви, че антикризисните мерки "изядоха реформата". Така че е ясно, че тук няма ресурс за рестартиране на каквито и да е политически действия в този парламент", заяви тя. По думите й сегашната ситуация не е никак добра за България, тъй като всички проблеми ще увиснат.

На евентуални нови избори ще има още по-ниска избирателна активност, прогнозира тя. "Степента на делегитимиране на политическия живот е толкова голяма, че се очаква и по-фрагментиран парламент, и по-различна електорална картина. Няма да е по-леко това, което ни очаква, бъдещето не крие повече оптимизъм. Необходимо е политическо лидерство и отговорност, каквото сега липсва", заяви тя. 

 

Формален премиер

"Агонията тепърва започва. Кирил Петков е само формално министър-председател. Правителството е изгубило мнозинството си, по-скоро то не може да се събере отново", заяви Димитър Ганев от "Тренд". По думите му ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" няма да подкрепят нов кабинет, а няма сигнали и ИТН да се разцепи, за да подкрепят част от техните депутати ПП, ДБ и БСП. Вариантът за нов състав в това НС също не му изглежда възможен - опциите това да стане около ПП, или около другата голяма партия ГЕРБ не изглеждат големи, тъй като и двете партии нямат мнозинство. Опозицията не иска вот на недоверие, те искат управляващите да се пържат в собствен сос, колкото се може повече, затова агонията може да продължи месец или два, докато дойдат избори, смята още той.

Според Ганев може да очакваме следващ служебен кабинет до месец, месец и половина, като той няма да има характера на предишните - няма да е силно конфронтационен спрямо кабинета, а по-скоро ще е с технократски характер и ще се справя с текущите социално-икономически проблеми. "По-лошото е, че ще се произведат избори - в началото или края на октомври - и след тях? Да не мисли някой, че ще имаме по-лека, по-малко сложна и пъстра коалиция?", попита реторично той.

 

Разпад на политическото

"ИТН създаде прецедент, когато преди време опита арогантно да състави собствено правителство, без да се съобрази с останалите партии. Днес ИТН даде друг негативен пример - лидерът му, който се държи като вожд на политическо племе, за първи път в българската политика направи признание, че различията идват заради пари. Досега винаги е имало възпитани политически обяснения. Когато разговорът в политиката стигне до там, значи сме стигнали до разпад на политическото", коментира политологът Димитър Аврамов.

"Няма неформални премиери, премиер си дотогава, докат не ти гласуват оставката", заяви още той, допълвайки, че е скептичен относно способността на ПП да рестартира политическия дневен ред с позитивни новини. "Говорим само за свръхпечалби на държавните дружества. Няма реформи в енергетиката. Виждаме размяна на лични обиди. Ситуацията е абсурдна и безотговорна", заяви той. 

Според него най-важното в тази ситуация е "светкавично да продължи планът за подготовка за въвеждането еврото". "Саботажът, който опитва да направи ИТН - че трябва анализ на въвеждането му - трябва да спре. Ако в българския парламент има проевропейско мнозинство, което се грижи за това да продължат преговорите за влизане в еврозоната, това е най-директната и пряка гаранция за стабилността на доходите на хората и за националната ни сигурност. За това трябва да се говори в НС. На мен като човек не му пука дали Кирил Петков, или Асен Василев управляват, или правителство на националното съгласие. Сега съдържанието е по-важно от политическото дребнотемие", заяви той.

 

Още по темата