Медия без
политическа реклама

Политиците ни все по-малко слушат какво казват хората

Няма да е изненада, ако ДПС заедно с ГЕРБ са следващата управляваща коалиция

28 Май 2024

"Политиката не умира по време на кампания, а е влязла в болница и е в режим на възстановяване. Размяната на остри реплики и някакви записи, директните обвинения нямат нищо общо с политическия процес'', каза политологът Димитър Аврамов за предаването на ''Сега'' ''(О)позиция''.

Според госта в политиката влизат все по-неподготвени и незнаещи хора, а когато има безинтересни хора, които правят безинтересни и неадекватни политически послания, е нормално да спада интересът към политиката. ''Или мотивираните групи да започнат да приличат на футболни агитки - безпрекословно нехаресване на дадена политическа сила и лидера ѝ. Това е племенен тип структуриране на обществото'', констатира Аврамов.

''Не зная дали ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и останалите формации знаят кои са избирателите им. Политиците говорят помежду си и не използват научните инструменти на социологията, ако щете, не ползват дори и просто наблюдение. Политиците ни все по-малко слушат какво казват хората, а все повече говорят. Това води до себеутвърждаване на политическия аз, което води до самообожествяване'', казва Аврамов.  

"Българските политици имат проблем с фактите и истината. Въпреки това двете формации (ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС - бел.ред.) влязоха в некоалиция. Ако ме питате дали радикалното крещене едни срещу други и радикалното говорене ще им попречи да влязат в ново управление, смятам, че няма. Ако ме питате дали искат да управляват заедно, по-скоро не искат, но лидерите на тези формации си сменят често мнението'', смята политологът.

По отношение на ДПС Аврамов заяви, че движението ''с помощта на ГЕРБ и с помощта на другите политически формации като ПП-ДБ бе придвижено от зона на политическа карантина, в която никой не искаше да си партнира с ДПС, към ролята на официален партньор.  ДПС практически е в официалната зона на българката политика. Как, с какви изразни средства, кой е председателят, това е друга тема'', каза Аврамов. И допълни, че ГЕРБ и ДПС са в режим на партньорство от поне 2 години и няма да е изненада, ако следващата управляваща коалиция е именно ГЕРБ ДПС.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата