facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

19-годишен студент е първи с обвинителен акт за карантина

МВР състави над 300 акта за разходки и струпване на хора
Обновена
30 427
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

19-годишен младеж от Благоевград, който e студент във Великобритания и наскоро се е прибрал в България, е първият човек, който се сдоби с обвинителен акт по текста от Наказателния кодекс за нарушаване на карантина. Срещу други близо 300 души се водят досъдебни производства по същата разпоредба.

Срещу Г.С. прокуратурата вече е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт. Това е първият случай, който стига до тази фаза. Според официалното прокурорско съобщение, момчето е студент във Великобритания и след завръщането си от чужбина бил задължен да спазва предписанието на Регионална здравна инспекция за 14-дневна карантина.

Въпреки това, на 22.03.2020 г. той я нарушил и излязъл на разходка с баща си на ул. „Даме Груев“ в гр. Благоевград. "Престъпното деяние е било извършено от Г.С. по време на извънредното положение в страната и то е наказуемо с лишаване от свобода за срок до пет години и глоба от десет до петдесет хиляди лева", твърди прокуратурата. Държавното обвинение натъртва, че лицето е с чисто съдебно минало.

Прокуратурата се похвали и с дело за хулиганство срещу станал известен в социалните мрежи мъж, който чупи телевизора си, отричайки наличието на коронавирус. "Под надзора и ръководството на Районна прокуратура – Ямбол се провежда досъдебно производство за извършени хулигански действия, изразяващи се в чупене на телевизор и призив същото да бъде извършено и от други граждани", съобщават от държавното обвинение.

Става ясно, че деянието е било извършено на Общинския пазар в град Ямбол на 28 март т.г. Според прокуратурата "хулиганските действия се изразяват в демонстративно счупване на телевизор и призив същото да бъде направено и от други граждани, като протест срещу мерките". Мъжът бил задържан за 24 часа, а вече се издирвали и други лица, "за да бъде изяснена съпричастността им към деянието".

МВР пък е наложило вече над 300 глоби от по 5000 лв за разхождане по паркове и градини, както и за струпване на хора. "Колегите първо предупреждават, но има хора, които не се вслушват и биват санкционирани", заяви по-рано пред Нова тв главният секретар на МВР Ивайло Иванов. На въпрос как се налагат глоби на лица, които се разхождат по пешеходни зони, след като такава забрана няма в заповедта на здравния министър, главният секретар на МВР обясни, че това се правело по разпоредбата, която не дава право двама човека да са близо един до друг.

Още миналата седмица на служителите на МВР е било наредено по високоговорителите на патрулните автомобили да предупреждават гражданите да не се струпват на едно място, а да се прибират. "Аз съм дал на всички областни директори правомощия, всеки, според обстановката, да преценява какви мерки да предприеме. Навсякъде броят на струпването на хора и карантинирането е различно. Не виждам някакъв проблем безотговорните граждани да се стреснат малко", заяви той.

"Ако всички мерки се контролират само от МВР, то тогава нашата кауза е обречена на провал. Трябва да има самоконтрол и отговорност от гражданите, не бива насила да става всичко", смята Иванов.

"Към този момент над 25 000 са гражданите, поставени под карантина. Но тази цифра се променя постоянно, тъй като има нови случаи, а на някои 14-дневната карантина е изтекла. Това е ежедневно променяща се цифра. Полицаите при извършване на полицейска проверка могат по ЕГН да проверят дали това лице трябва да е под карантина вкъщи", обясни той. Ако карантината е нарушена или се образува досъдебно производство, или се извършва проверка. Образувани са над 300 досъдебни производства за такова нарушение.

Общо 72 акта за неспазване на карантината са издадени в София само в неделя. СДВР са написали 63 акта на хора, които не са спазили мерките, други 9 акта е издала Общинска полиция. Глобите са от по 5000 лв., а актовете са предимно на хора, които са се разхождали в парковете.

Десетки полицаи следяха да няма струпване на хора. Спираха и гражданите, за да им кажат, че ако нямат спешна работа е по-добре да се приберат вкъщи. 

По-рано вчера столичният кмет Йорданка Фандъкова обяви на  профила си във "Фейсбук": "До вчера предупреждавахме, а от днес започнахме и с глобите от по 5000 лв. за хората, които не спазват мерките".

"Провокирани от хубавото време, много хора в София излязоха на разходка. Разбирам желанието, но не можем да си го позволим. Затова екипите на столичната полиция засилиха проверките в паркове и пешеходни зони. В събота бяха правени предупреждения, а в неделя се съставят и актове за нарушения на забраната. 5000 лева са много пари - това е размерът на глобата. Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата", написа Фандъкова.

Тя призова още: “Вслушайте се в думите на ген. Мутафчийски- най-тежките времена ни предстоят. Не ги възприемайте като заплаха, а като реалността, пред която сме изправени.

Полицаи бяха разположени в началото и края на пешеходната зона по бул. “Витоша” в столицата. Служителите на реда предупреждават хората да не се разхождат, а да се приберат вкъщи. От други лица пък им е поискано обяснение къде и защо отиват.

 

ВТОРИ ЧОВЕК БЕ АРЕСТУВАН ЗА НАРУШАВАНЕ НА КАРАНТИНА

Втори гражданин е арестуван за нарушаване на задължителната 14-дневна карантина след завръщане от чужбина, съобщиха в същото време от Софийската районна прокуратура. Първият задържан бе Владимир Каролев. 

Арестуваният Г.Н.Б. бе с мярка за неотклонение задържане под стража за 72 часа. Досъдебното производство е образувано от 04 РУ-СДВР, след като завърналият се от Швеция с полет през Франкфурт български гражданин няколко пъти не е открит на постоянния си адрес. След пристигането си на летище „София“ е отказал да подпише формуляра за карантина и се отнесъл подигравателно със служителите на летището. Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за задържането на Г.Н.Б. Преди ареста му е била взета проба за COVID-19. След като станало ясно, че е отрицателна, Г.Н.Б. е задържан. По-късно съд го пусна срещу 10 000 лв парична гаранция.

В началото на седмицата финансистът Владимир Каролев бе задържан за 24 часа в Разлог, след като не бе открит на софийския си адрес, където е трябвало да бъде под 14-дневна карантина след завръщане от Лондон. От негов пост във Фейсбук стана ясно, че се е разхождал в Пирин планина над Банско. На Каролев са повдигнати са две обвинения – за нарушаване на карантината и за подвеждащи публикации в социалните мрежи, в които се обяснява, че мерките срещу епидемията са безсмислени. Той е освободен срещу парична гаранция от 50 000 лв. Наказанието за нарушаване на карантината е затвор до 5 години и глоба от 10 до 50 000 лв.

В цялата страна се водят над 200 дocъдeбни прoизвoдcтвa зa нeспазване нa кaрaнтинa нa зaвърнали се от чужбина и на лица, кoитo са имали кoнтaкт cъс заразени. Заловените нарушители обичайно са връщани в домовете си. Нaд 24 000 са поставени под кaрaнтина в цяла България. 

Ключови думи:

арест, карантина, нарушител
158

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

България връща забраната за влизане от Северна Македония

04.06.2020

747
Съдът пусна под домашен арест певицата ЛиЛана

04.06.2020

Обновена

2786 12
Тръмп е подложен на безпрецедентни критики заради бунтовете

04.06.2020

Обновена

7188 174

Коментари

Страници

н16
снимка на н16

След като станало ясно, че е отрицателна, Г.Н.Б. е задържан. 

 

А щом не е имал нищо, защо тогава е бил задържан? Или сега ще арестуват всички, които които нямат нищо - за да ги заразят, умишлено? Ако пробата е била положителна, то са щели да го разстрелят - на място?

вила

Всеки е длъжен да спазва правилата,издадени от държавните органи,а те да санкционират нарушителите.Да питам,защо от над 200,000 влезли в България в последно време само 7,000 са под карантина /данните са от  Кризисния щаб/?Колко от новозаразените над 300 души  са се върнали от чужбина?Ето  от вестника днес:община Руен обаче има четиричленно семейство с COVID-19 – бащата пристигнал от Франция.

редник

Финансовото наказание е 5000 лв. за разходка в парка без домашен любимец.

 

Котарак признава ли се за домашен любимец?

 

А жената?...     ;)

Дохс_Читем

Жената се признаяа за домашен любимец, само ако е с намордник.😃

Su38

Вънкашното министерство каза, че са се върнали около 110 хиляди до 23 март. Т. е за 5 дни след тази дата около 90 000 са  влезли в България, ако е вярно твърденитео на щаба.

Мутафчийски 23 март, в-к Сега:

"Ген. Мутфачийски припомни как трябва да се действа при завръщане на наши сънародници от чужбина. Тези, които не са заразени, подлежат на 14 дневна карантина. Заразените трябва да си останат у дома 21 дни, след което 2 проби да покажат отрицателен резултат. Общо 200 000 български граждани са се върнали в страната ни последните дни, като броят им се увеличава, посочи той. По думите му само за последното денонощие броят им е 8 000 - със самолет, и 15 000 - със сухоземен транспорт. "

 

МВнР, в-к сега 28.03.2020"

"Междувременно стана ясно, че близо 110 000 българи са се прибрали у нас от първия ден на карантината до 23 март."

 

Както виждате, не изразявам никакво мнение относно мерките.

wreckage
снимка на wreckage

Финансовото наказание е 5000 лв. за разходка в парка без домашен любимец.

"Ей, чш!"

 

"Кво?"

 

"Ши разбиреш кво кат та извадя от пьет хиляди льеа!"

 

"Що да ти даам пьет хиляди льеа бе, старши?"

 

"Щот са расхождаш бьес домашин любимиц!"

 

"Ней така, старши, ридовьен съм."

 

"Кат си ридовьен, дье тий любимицът?"

 

"Имам въшки. Искаш ли да ти ги покажа?"

 

" А, дубрье, продължьет'си разхотката."

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Добре, че имам хамстер за домашен любимец.Мога да го пъхна и във вътрешния си джоб.Съседа с тия скаларии и хелери не му завиждам с тоя 50-литров аквариум на гръб, като рече да излиза.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

В найлоново пликче с шепа вода.Трябва да видя съседчето-преди години му взеха тамагочи.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

Един познат има питон.Със змиите, как стоят нещата-не знам.Трябва ли кучешка каишка или може на врата на разхождащия го....

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Само ако питона не киха

F1F1

Сакън, питон и прилеп не може!!!!!!!!!!!!!!!!!! Те са развъдник за короните!

Миже да се разхожда куче, котка, хамстер, костенурка, бълха, въшка, кърлеж .

Според фъндъка,

МЕТЕОР
снимка на МЕТЕОР

***

Сократ-май

***

Direktiva

👌

ловkия

Само ако питона не киха

😄

voivodata

 Балдъза брои ли се за дом любимец.....

mamut

само тъща, балдъзата е друго нещо,

Калпазанче

Туканка само с кютек ще се оправят нещата и дебилите ще хванат"правата линия", успоредно на Партийната! Липсва ми мантрата: "Мачкай Бойче!"

KTP

Аз да попитам, след като кучетата също доказано пренасят вируса, то поради що още същите се разхождат свободно и се събират на групи? Кучетата имам предвид, то и кучкарите се събират, но кучетат си тичат и си играят заедно се сещате, могат да се заразяват едно от друго и после си го носят в къщи? 

Нали горе долу по същата логика спряха децата да си играят по площадките, щото са само преносители? Сега тъпо се получава - за децата не може, а за кучетата може. Все едно има значение за некой дедо дали ще го зарази внучето или кучето? 

vasilevil

Трябва да се приеме индийският модел.

lalluger

Това биха били ясни знаци и силни сигнали за интеграция и че държавата се справя с нея!

Michael
снимка на Michael

Тц, само проблеми с разни организации и то без 5000 лв. С 5000лв е друго, то тая глоба може да убие всеки 5-6-ти български гражданин, ама никой няма да зареве "бият ги без съд и присъда".

bst_plov

Като не е вирусоносител, за къв са го задържали нещо не мога да разбера.

Това само доказва, че целта не е предпазване от вирус, а налагане на ДИКТАТУРА.

Libеrtа
снимка на Libеrtа

Но ако срещне някой  заразен, а същия не знае, че виросоносител, то и здравия ще се  разболее или ще стане виросоносител.

mongol_cosmonaut
снимка на mongol_cosmonaut

Бравос - за индийския модел виж тук:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=9...

 

а тука е пътната полиция :
https://www.youtube.com/watch?time_continue=58&v=_...

Само така ще се оправим от тоя вирус ... и малко сръбска музика ъф корс.

wreckage
снимка на wreckage

Но не го правете заради парите, направете го заради хората, които обичате и за това отново да бъдем заедно по улиците, в парковете, в кафенетата",

Юрданке, тва болднатото не е предимство, а тежък дефект на описаното од тебе вероятно бъдеще.

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

... в началото винаги се тръшкат и кълнат, че няма да злоупотребяват с извънредното положение...

 

...обаче после кат им се услади и почват извращенията...почва се с глобите...после ще има и кютек...

 

...а в Швеция си живеят нормално без генерал Годжи на главите...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

Има да избива кинтите от синя и зелена зона

МАРИН69

В момента не съм в България. И тук където съм ( страна от Западна Европа ) има вирус. Но хората се разхождат по улиците, по парковете е пълно с деца и майки с колички. Правителството разбра, че няма как да спреш вируса с карантина и тя се налага само на тези, които са болни. Не на здравите. Не мога да повярвам, че ми се налага да се прибирам. Нашият великолепен народ си заслужава всичко. Щом не му трепна сърцето след забраната да разхождат ДЕЦАТА ... Дори без да се събират... Просто да подпишат, да потичат... Както беше във вица - и боя, и е@ането, и солта, и накрая сметката. Ето това ни очаква. Да живее Бойко Борисов, ген Мутафчийски, Фандъкова и международното положение!

Neymar

Прекрасно, глобявайте смело, защото иначе ще сме в карантина до Нова Година. На Ганьо главата е дебела, но удариш ли го в портфейла пищи много силно, така, че да, това е правилния начин. 

 

И го давайте по ТВ, за да може и на другите тикви да им увира главата, процеса е много бавен, трябва постоянство.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×