Медия без
политическа реклама

Арестуваха касиерка в банка за присвояване на над 144 000 лв.

С т. нар. "кукла" тя заменяла присвоените пари от касата, като най-отгоре замаскирала купчината с истинска банкнота

20 Юни 2024
Илияна Кирилова

Арестувана е касиерка в банка в Пловдив, която е присвоила над 144 000 лв.. Това става ясно от официално съобщение на МВР.

От него става ясно, че действията по разследването стартирали на 30 май, когато в отдел „Икономическа полиция“ при ОДМВР – Пловдив е образувано досъдебно производство по сигнал от ръководството на клон на българска банка, че след вътрешен одит е установено длъжностно присвояване в особено големи размери.

Според предварителната информация,  в периода от началото на 2020 г. до средата на април т.г.,  в качеството си на касиер, 52-годишна служителка незаконно отклонила за себе си сумата от 144 200 лв, собственост на банката, разказва МВР.

Служители на главна дирекция "Борба с организираната престъпност" неутрализираха престъпна група, източвала банкови сметки.   Задържани са 11 души, участници в схемата, успели да прехвърлят към свои сметки и криптоплатформи 800 000 лева от 12 клиенти на банки.


На този етап от разследването са разпитани множество свидетели, осъществени са редица процесуални и следствени действия. Изяснен е и механизмът на извършеното престъпление - с помощта на режещо устройство тип „гилотина“ и зелена хартия за окомплектоване на купюри с банкноти жената изготвяла бланки, наподобяващи 100 лева. С т.нар. „кукла“ тя заменяла присвоените пари от касата, като най-отгоре замаскирала купчината с истинска банкнота. При проведените процесуално-следствени действия в дома ѝ са иззети режещото устройство и ползваната хартия. 
С постановление на наблюдаващия делото прокурор от Окръжна прокуратура – Пловдив 52-годишната е привлечена като обвиняема за присвояване. Наложена ѝ е мярка „парична гаранция“ в размер на 5000 лева.

Част от присвоените пари – 20 хиляди лева, жената е възстановила.

Банков служител присвои над 500 000 лв от клиенти и опита да избяга зад граница. Това става ясно от съобщение на МВР. Работата по разследването започнала след постъпила информация в отдел „Икономическа полиция“ – СДВР.

 

"СЕГА" припомня:

Само преди няколко месеца друг банков служител присвои над 500 000 лв от клиенти и опита да избяга зад граница. Работата по разследването започна след постъпила информация в отдел „Икономическа полиция“ – СДВР. В нея ставало дума за банков служител, който неправомерно е присвоил над половин милион лева от клиенти на банката. Той попълвал собственоръчно платежни нареждания от името на клиентите, след което прехвърлял сумите в различни сметки, до които имал достъп.

След проведени бързи оперативно-издирвателни действия 25-годишният банков служител бе задържан непосредствено преди да напусне страната. По случая също бе образувано досъдебно производство. 

Пробив в компютърни данни, ползвани от банка, е довел до източване на десеки хиляди левове от сметка при онлайн банкиране. Това сава ясно от официално съобщение на МВР.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

банка, присвояване