Медия без
политическа реклама

"Алфа Рисърч": ГЕРБ води пред основния опонент ПП с 6%

Намаляват положителните оценки за Румен Радев, сочи проучването

04 Септ. 2022

Предизборната кампания стартира с превес на ГЕРБ пред основния конкурент "Продължаваме промяната" от почти шест процентни пункта. Това сочи проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч", което е проведено в периода 27 август – 2 септември 2022г. сред 1117 пълнолетни граждани от цялата страна чрез пряко стандартизирано интервю с таблети.

Сред твърдо решилите да гласуват 23,4% отговорят, че биха подкрепили ГЕРБ, докато "Продължаваме промяната" получават подкрепа от 17,5% от анкетираните. "ПП могат да загубят около 250 хил. от миналогодишните си избиратели, които тогава направиха избора си в полза на новата формация, но сега се разпръскват в широк политически спектър, както  вляво, така и вдясно", констатира "Алфа Рисърч".

На трета позиция се нарежда ДПС с 10.9%.  Както обичайно преди избори, Движението започва да мобилизира избирателите си и постига по-висок резултат спрямо предходни проучвания. В тези данни не са отчетени гласовете, които партията би получила от вота в чужбина. На малка дистанция след ДПС са БСП с 9.8% и Възраждане с 9.5%. БСП, също както и ПП, търпи най-сериозни електорални щети от действията на служебния кабинет. 

Демократична България би получава 7,5% от гласовете. "Тя плавно върви нагоре, за което й помагат две обстоятелства. Първо,  разочарованието на част от избирателите от ПП, които се връщат сега към ДБ. И второ, радикализирането на ПП, на чийто фон ДБ се очертава като по-диалогичната и отговорна към сформирането на управленска алтернатива партия", пише в проучването.

Още две партии са на ръба за влизане в парламента. "Български възход" на Стефан Янев (4.2%) с малко прескача изборната бариера, но спрямо юни е в низходящ тренд. "Има такъв народ" пък остава малко под чертата с 3.9%. "Партията на Трифонов е в остра конкуренция с тази на Костадинов и от обмена на избиратели между тях ще зависят финалните позиции и на двете формации", отбелязва "Алфа Рисърч"

Доверие

Според политическите лидери най-високо доверие - 21,6%, печели Бойко Борисов, но недоверието към него е 55,5%. Изненадващо, на второ място се нарежда Стефан Янев към когото има 18,5% доверие и 34,6% недоверие. Със същите проценти на доверие е и лидерът на ПП Кирил Петков, но на него не му вярват 55,8% от анкетираните. С най-нисък процент на доверие е Мустафа Карадайъ от ДПС с 9,8%.

"Кампания 2022 стартира обаче със сериозна ерозия на доверието към всички ключови партийни лидери, които ще вземат участие в предстоящите на 2-ри октомври избори. Ако изобщо може да се говори за някаква конкуренция между тях, тя е „кой е най-малко мразен, а не кой е най-силно харесван“, установява проучването.

Спадат положителните оценки и към дейността на президента Румен Радев. Ако през февруари 2022 г. те са били 51%, сега са паднали до 38%. В същото време има ръст на негативните оценки спрямо държавния глава, които вече достигат 33%.

Още по темата