facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

Адвокати поискаха Горанов да се извини за думата "маргинали"

Стотици от тях написаха писмо до премиера, с което го призовават да задължи финансовия министър да го направи
2 859
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

262-ма адвокати от Фейсбук общността на българските адвокати поискаха премиерът Бойко Борисов да задължи финансовия министър да се извини за думата „маргинали“, която използва на пресконференция при обявяване на икономическите мерки за справяне с кризата от коронавируса.  

Във вторник Владислав Горанов обяви в прав текст: "Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях".

Именно заради тези думи адвокатите искат извинение от финансовия министър, а отделно от това настояват да бъдат включени в списъка на тези, които ще се възползват от мерките за запазване на заетостта по време на извънредното положение.

Междувременно Горанов обясни, че е бил неправилно разбран. Когато употребил думата 'маргинали", имал предвид онези групи граждани, които живеят в гета, не работят, нямат документи за самоличност, имат само ЕГН-та - това обясни финансовият министър пред БНТ.  

 

Гневното писмо

"Обръщаме се към Вас, не като „маргинали“, а като представители на конституционно уредена професия за защита на правата и законните интереси на българските граждани. Ние се обръщаме към Вас, като част от „Фейсбук общността на българските адвокати“ /ФОБА/, където членуват 2600 адвокати", пишат адвокатите до премиера Бойко Борисов. Те посочват, че се обръщат и "от името на хилядите наши клиенти и приятели, упражняващи свободни професии или занаятчийска дейност по регистрация (журналисти, адвокати, нотариуси, частни съдебни изпълнители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти, дейци на науката, културата и образованието, икономисти, инженери, консултанти, архитекти, одитори, експерт - счетоводители и други физически лица, упражняващи свободна професия, които плащат патентен данък и не са еднолични търговци, собственици или съсобственици на капитала в търговски дружества или регистрирани земеделски стопани или тютюнопроизводител, както и хиляди други граждани полагащи труд без трудово правоотношение и месечно възнаграждение)".

Според адвокатите, всички тези хора  формират повече от 10 – 15 % от брутния национален продукт на страната. "Всички гореизброени имаме основание да се считаме засегнати от думите на финансовия министър Горанов, изречени по време на пресконференцията на 22.03.2020 г. под мотото „Да не изстерясваме, за маргиналите няма какво да се направи“, където същият непремерено си позволи да обиди достойни български граждани, по повод това че формираме приходи в републиканския бюджет", пишат те. Адвокатите посочват, че също имат право и основание да претендират държавата да помисли и за тях в ситуацията на извънредно положение, като не ги изключва от мерките за подпомагане и защита.  "И също да ни даде възможност за отсрочване на данъчни и осигурителни вноски, продължаване на срокове за подаване на декларации и данни за намаляване данъчните и осигурителни задължения", добавят те. 

"Не си струва да искаме оставката на човек, който живее в чуждо жилище, без да плаща наем, и в същото време укорява внасящите стотици хиляди лева в бюджета, но настояваме Вие, г-н Борисов, като премиер и негов ръководител в Министерския съвет и Вие, г-жо Караянчева, като председател на парламента, да задължите министър Горанов да се извини за непремерените си и нагли приказки, както и да бъдат предприети в спешен порядък действия по допълване на мерките, които са предвидени и се провеждат по повод извънредното положение в страната, като те включат и категориите, в които ние попадаме като задължени към бюджета лица, а най-недопустимо и крайно несъстоятелно сме наречени "маргинали"", пишат адвокатите.

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Отговорност? Достойнство? Оставка? Забравете!

25.05.2020

12848 18
Шерифът на народа с кураж на мишелов

25.05.2020

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

10567 13
С над 200 млн. лв. са спаднали общинските приходи покрай кризата

23.05.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

461 1

Коментари

Виконт LUX
снимка на Виконт LUX

И кво ги топли 1 " пардон"?! те 99% са за скраб.

geni1

Предната статия в която бяха посочени всички които влизат в това определение самоосигуряващи беше коректна.

Тази статия сее раздори и прави разделение?

Аз смятам, че всички които попадат в тази категория вече му имат зъб, и така или иначе ще му го върнат.

 

Sine_metu

Писали до премиера? Оня окончателно ли са го отписали като неспасяем?

wreckage
снимка на wreckage

Не Гораноф, а родителите на Гораноф дължат извинение за цената, която гражданите плащат за петте им минути кеф преди около четиресе години.

 

"Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях".

А Магнолий треа да го уволни за фторото изречение ф изказването, щото ако не го, тва би значело, че одказът на помощ за български граждани е държавна политика.

 

тодор георгиев1...

Не разбрахте ли,че на Горанов сметка може да му държи само Пеевски.

Сицилианецът
снимка на Сицилианецът

Пак си се заблудил.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

Маргиналите все ще се оправим някак, свикнали сме да се грижим за себе си. Аз лично съм натрупал достъчно мазнинки да издържа, ако се наложи, година-две-три или повече без никаква дейност. Последните години бяха тлъсти. Обаче пролетариите с ипотеките и манталитета "да издеяним до заплата" ще го загазят яко.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

А адвокатите на Бездомния трябва да пледират "невменяем''.Няма да са затруднени особено в защита на тезата си.

До Барбата няма смисъл да се отнася каквото и да е прошение.Той просто няма как да знае тая думичка.Няма я нито във ''Винету'', нито в ''Съкровището в Сребърното Езеро''.

Калпазанче

Неслучайно Карапекинчевата виетнамка се подсети за Народния съд! Страшилки има достатъчно.

Danibus

По-скоро е случайност. Тази не осъзнава какво точно говори или е използвала някое клише без да разбира напълно смисъла му.

п.с. А иначе си спомням едно време когато не се интересувах от политика, а от други неща имаше един министър който каза: "Егати държавата щом аз съм й министър".

Илиан Мавров156...

Вицепремиер,ама смисъла си е същият.

duch

я да си се организираме "маргиналите" и да си изкараме статут на не граждани та държавата му

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...Владко хазарта е нагъл, защото всеки некадърник който бива толериран и лансиран напред натрупва самочувствие с времето и това самочувствие го кара да гледа на цели групи от обществото с презрение и високомерие...

nebenebe

Некадърен и нахален. Послушко. Отдавна трябваше да изхвърчи. Като гледам целия екип, ми става много мъчно.

Илиан Мавров156...

Няма вакантни места вече-Московски,Лилето, Далаверко от Бургас къде ще го дене.

Талибан

"Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата. Тези граждани, които са маргинали и не попадат в нито една от описаните хипотези, те са социално изолирани и едва ли може да се направи много за тях".

 

 

А Магнолий треа да го уволни за фторото изречение ф изказването, щото ако не го, тва би значело, че одказът на помощ за български граждани е държавна политика.

wreckage, прочети отново първото изречение, Уж се говори за гражданите, но всъщност се казва, че ако аз не напусна работа по време на пандемия, Горанов ще възнагради шефа ми... а аз... ще го духам... 

аман бе

"...Горанов ще възнагради шефа ми... а аз... ще го духам... "

Кога е било другояче?

vasilevil

Няма да има ивинение.Тия хора са толкова охранени тепегьози че не им пука за гладуващите хора.Направо да си подава оставката и да се маха.

nebenebe

Ако ни възседнат пак тия тъпани, явно изборите не са средството да ги разкараме, респективно накажем. Погледнете още веднъж картинката.

Бронщайн
снимка на Бронщайн

ДжиПи-тата също са самоосигуряващи се. Но Горканов е в Правителствена, едва ли си е виждал личният лекар.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×