Медия без
политическа реклама

80 студенти ще могат да учат право задочно през 2020/21

Днес МС утвърди допълнителни бройки

Илияна Кирилова

80 студенти ще могат да учат право в задочна форма на обучение през академичната 2020/21 г. Това става ясно от решение на МС, с което се прави промяна във формата на обучение и броя на приеманите студенти по специалността от регулираните професии „Право“. С нея отпускат допълнителни бройки за задочно по право - държавна поръчка и платени, а причината за това е, че университетите не бяха предвидили такива, тъй като се очакваше именно през наближаващата академична година задочната форма за тази специалност най-накрая да отпадне. 

Към 850-те места за редовно обучение по право, за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението и които вече бяха утвърдени от кабинета през май т.г., сега се добавят още 55 места в задочна форма на обучение. Утвърдените 421 места за редовна форма за обучение срещу заплащане в държавните висши училища пък се трансформират в 416 места и се разпределят на 391 места в редовна форма и 25 места в задочна форма на обучение. 

Предлаганата промяна всъщност е в следствие на отмяната в края на май т.г. на Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, в резултат на което университетите получиха възможността и през 2020/21 г. да провеждат обучение по право в задочна форма. Правителството от няколко години се опитва да премахне тази форма на обучение с цел повишаване на качеството. До реализиране на тази идея обаче така и не се стигна заради влязло в сила решение на Комисията за защита от дискриминация, според което премахването на задочната форма би представлявало непряка дискриминация по няколко признака - лично положение, имуществено състояние, възраст и наличие на увреждане.

Заедно с отмяната на приетата през 2017 г. Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по право, която трябваше да влезе в сила от новата академична 2020/21 г. (и така да се сложи край на задочното по право), бяха направени и други промени - в старата наредба, която на практика остана да действа в момента. С тях бе дадена възможност за учебната 2020/2021 година висшите училища да приемат студенти по право и без традиционния кандидат-студентски изпит. Те могат да изберат как да организират приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. "В настъпилата извънредна обстановка според своите възможност (университетът - бел.ред.) може да избере друг формат, или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити", обясниха тогава от МС.

Още по темата