Quantcast
500 българи са се прибрали от чужбина с помощта на МВнР | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

500 българи са се прибрали от чужбина с помощта на МВнР

Работи се по прибирането на студенти в Испания, съобщи зам.-външният министър
605
 bTV стопкадър
Петко Дойнов

В последните две седмици близо 500 български граждани са се завърнали в страната със съдействието на Министерството на външните работи. Това обяви зам.-външният министър Петко Дойнов пред bTV. "Поддържаме постоянна връзка с нашите мисии зад граница, като идеята е да бъдат идентифицирани и други българи, които са в чужбина и имат желание да се приберат", добави той.

Дойнов обясни, че основните проблеми пред българите, които желаят да се приберат, са затворените граници, отменените полети и въвеждането на вътрешни мерки като карантина. "Сред тези българи има туристи, такива, които са на обучение, както и такива, които работят. Започнахме най-напред с туристическите групи. Работихме заедно с Министерството на туризма. Получихме информация колко туристически агенции са организирали екскурзии, след което установихме контакт с нашите посолства, които се свързаха с групите. На практика туристическите ни групи вече са прибрани в България", коментира зам.-министърът.

Той даде пример с български туристи във Филипините, които са заминали на екскурзия преди на възникне извънредната ситуация. По-голяма част от тази група вече е у нас, а останалите петима души предстои да се приберат. "Не бих казал, че има сложни случаи. Комплексна е ситуацията. Мога да дам пример с 11 българи, които се завръщат от Сенегал, където работят. Вече е организирано извозването им с полет от Мадрид", съобщи още Дойнов.

Той обяви също, че се работи и по завръщането на 180 души от Испания, сред които има студенти по програмата "Еразъм". Зам.-външният министър посъветва тези български граждани в чужбина, които не се принудени да се прибират, да останат на място. В останалите случаи могат да разчитат на съдействие от страна на МВнР.

Още

Великобритания гони 15 000 български граждани

10.06.2021

Обновена

28893
В чужбина се очертават много секции с малко гласуващи

07.06.2021

Обновена

1492
Радев нарече недопустимо нахлуването на US-военни в цех в Чешнигирово

31.05.2021

Обновена

2383