Медия без
политическа реклама

42% от българите не биха воювали за страната си

1/3 биха влезли в битка, а останалите се колебаят

11 Март 2024
БГНЕС
Както и преди 10 години българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните, посочват от "Галъп".

30% от българите казват, че биха се били за страната ни, ако има война. По-голяма част - 42%, обаче са категорични, че не биха. Останалите от запитаните у нас се колебаят и не знаят как да отговарят. Това показва проучване на Световната асоциация "Галъп интернешънъл", проведено в 45 държави по света и представително за повече от половината от световното население.

Както и преди 10 години българите като че са по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните, посочват от "Галъп". През 2014 г. у нас 25% са отговорили, че биха се били, ако страната ни участва във война, а 47% декларират, че не биха.

В световен мащаб всеки втори по света заявява, че  ако има война, би се сражавал за страната си, една трета не биха, а останалите не са сигурни. 

Изглежда, че заявената готовност за участие в битка за страната е намаляла след избухването на няколкото конфликти по света през последните години. През 2014 г., например, след анексирането на Крим от Русия, нагласите по същия въпрос показаха, че 61% от населението в глобален мащаб е готово да се бие за страната си, при 27%, които изразяват противоположното мнение.

В световен мащаб сега се наблюдава ясно разделението между глобалния Юг/Изток и глобалния Север/Запад. Докато гражданите на ЕС (32% там заявяват, че биха се били), САЩ (41%) и Канада (34%) са в много по-малка степен готови да се включат в сражение, ако страната им е във война, то хората в Западна Азия (77%), Близкия Изток (73%), където напрежението в момента също е високо, както и в Индия (76%), са в много по-голяма степен готови да се сражават за страната си.

Изключенията в Европа, където хората заявяват по-голяма готовност да се бият за страната си при война, са в държавите, които са извън ЕС: около 60 на сто в тези държави са готови да се бият.

Що се отнася до конкретни страни, най-голяма готовност за участие в бой за страната си (отговори „да“) изразяват хората в Армения (96%), Саудитска Арабия (94%), Азербайджан (88%), Пакистан (86%) и Грузия (83%). Най-малко склонни да се бият за своята държава при война са хората в Италия (78% отговори „не“), Австрия (62% „не“), Германия (57% „не“), Нигерия (54% „не“) и Испания (53% „не“).

В Русия 32% (намалят от 59% преди десет години) казват, че са готови да отидат на война за страната си, 20% не са, а значителен дял от 48% отговарят „не знам“. Но изследователите отбелязват, че в Русия противопоставянето на войната в момента е на практика престъпление. В Украйна хората са по-склонни лично да защитят страната си (62%) – без промяна през последното десетилетие. Но и там 33% заявяват, че не биха участвали в сражения за страната си. В страната мирните преговори в момента на практика са забранени със закон, посочват от "Галъп".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?