Медия без
политическа реклама

40 години и 1 месец - Омуртаг брои безводието

Поредният срок за пускане на водата не бе спазен

10 Септ. 2023
При пробите на ВиК изтича чиста вода, доведена до прага на града, която обаче все още не е в чешмите.
FB/Вода за Омуртаг
При пробите на ВиК изтича чиста вода, доведена до прага на града, която обаче все още не е в чешмите.

Бруталният воден режим в Омуртаг продължава, и то месец след като водата уж щеше да тръгне. На среща през лятото в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков бе обещано, че на 10 август подаването може да бъде възстановено - стига общината да довърши работата, след като държавата и ВиК - Търговище свършиха останалото. Министърът дори даде срок на местната управа - да побързат. Но днес още няма вода, не се знае кога ще потече, а хвърлените обещания предизвикват поредно разочарование:

Парадоксът е, че вода до подстъпите на града има. Тя бе докарана до т.нар. подеми 1 и 2 именно след спешни дейности на ВиК през последните месеци. Но въпросните станции следва да заработят, което е отговорност на общината. Групата "Вода за Омуртаг" я обвинява, а кметът Ешреф Ешрефов отговори преди време, че други институции - като Енергото, бавят разрешенията. Нещата все така висят в безтегловност, а гражданите се чудят как след като държавата се е заела и обещала нещата да се случат, те не се случват - министърът не може ли да принуди общината, областната управа защо не се заеме и т.н. Подозренията са, че сега се изчакват местните избори, макар това да е някаква чисто партийна логика, непонятна за гражданите.

Безводието в Омуртаг датира от средата на 80-те години, тоест от почти 40 години. "Броим - станаха 40 години и 1 месец", казват хората.

На клип, разпространен от "Вода за Омуртаг", се вижда как до прага на града е осигурена вода:    

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Омуртаг, вода