Медия без
политическа реклама

3200 бежанци липсват от хотелите, които вземат пари за тях

Десетки украинци протестираха днес в "Златни пясъци" заради местенето им в държавни бази

03 Ноем. 2022Екип на Сега
Би Ти Ви
"Не ме карайте да сменям личния лекар", скандираха украинци днес

3200 бежанци липсват от хотелите, които ги водят на отчет и вземат пари за тях, стана ясно след визита на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев в Бургас. „Направихме проверка и впрочем тя е тревожна. Нейната цел беше да се установи профилът на хората, настанени в хотелите и да се види кои от тях попадат в така наречените уязвими групи. От проверени 14 000 души, се оказа че 3200 липсват – няма ги в местата за настаняване, където е посочено, че са“, каза Демерджиев, цитиран от БТА.

Демерджиев съобщи още, че е изготвен списък с държавни бази, в които бежанците от Украйна ще бъдат преместени след поредния опит да се приключи програмата за подпомагане на хотелиерите. Вътрешният министър увери, че местата ще бъдат достатъчно. „Направили сме списък с базите, в които могат да бъдат настанени украински бежанци. Проверили сме ги. В нито един момент няма да позволим да сме в ситуация, в която няма да има къде да бъдат настанени хора, които желаят да бъдат настанени. 34 000 са местата на първо четене, които установихме. Намират се в цялата страна. В момента ще предпочитаме базите, които се намират край морето, за да може преместването да стане по-лесно за тези, които се намират в района на Бургас“, каза още вътрешният министър.

В последния момент правителството реши да удължи до 15 ноември програмата за хуманитарно подпомагане, като новопристигащите ще се настаняват в държавни бази, а не хотели. Оттам изтъкват, че само България и още две държави - Кипър и Ирландия, дават такава закрила на бежанците за неограничен период от време. Министърът допълни, че така служебното правителство прави всичко необходимо да гарантира, че украинските граждани ще бъдат настанени на подходящи места през настоящия зимен сезон. Според Демерджиев новоизбраният парламент трябва да намери трайно решение на проблема.

Въпреки уверенията на министъра, че в държавните бази има места за всички, доброволци съобщават, че се подготвят за отваряне и фургоните в центъра в Елхово, където бяха изпращани бежанци при аналогична ситуация през лятото. Повече информация по този въпрос засега липсва.

 

ПРОТЕСТ

Днес десетки украински бежанци, настанени в хотели в "Златни пясъци", излязоха на протест срещу неяснотите около бъдещето им преместване в държавни бази. "Не ме карайте да сменям училище" и "Не мога да сменя семейния лекар" бяха част от надписите на плакатите, които недоволните бяха подготвили.

Лена, пристигнала у нас от град Николаев, коментира пред БТА, че основните притеснения на бежанците са, че нямат никаква яснота за бъдещето. По думите й те искат да останат в хотелите, в които са в момента, защото има деца, които ходят на училище и детски градини, освен това украинците имат и лични лекари, които ще трябва да сменят, ако се преместят. Според нея няма и никаква яснота за държавните бази, в които ще бъдат преместени. "Основната причина за протеста е страхът у хората за това какво ще правят занапред. Не знам какви са държавните бази, не знаем къде и за колко време ще ни местят. В хотелите има настанени много малки деца и възрастни хора", коментира и Екатерина Колаева.

 

За проблемите, които държавната администрация създава на доброволци и на бежанци:

Трудно е да се повярва, че държавната администрация може да произведе нови форми на тормоз над украинците у нас след срама в началото на войната, но те вече са факт.

 

Още по темата