Quantcast
290 са новите случаи на COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / България

290 са новите случаи на COVID-19

До края на ноември ще имаме над 7-8 хиляди активни случаи - двойно повече отколкото в момента, прогнозира шефът на "Пирогов"
Обновена
3 541
 Мартин Гецов

Случаите на COVID-19 у нас отново се повишават - 290 положителни резултата от 4859 направени теста за изминалото денонощие. Делът на положителните тестове е почти 6%. Починали са 6 души, с което общият брой на жертвите е 785.

За последно толкова много случаи за едно денонощие имахме на 7 август (297), а делът на положителните тестове рядко е достигал такива високи стойности. На фона на предупрежденията на специалисти, че трудното тепърва започва, изминалото денонощие може да се окаже не изключение, а начало на ново влошаване на ситуацията. Все още случаите в училищата например са внесени отвън.

"Отново вървим към онзи пик от двата летни месеца. В следващите 15 дни се очаква сериозно увеличение на случаите", коментира пред БНТ шефът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Той го отдаде на отпускането в спазването на мерките. "Видяхте, че няколко дни с лошо време и веднага се вдигнаха случаите, смятайте какво ще бъде през ноември", каза той. Според него прогнозите, че към края на септември ще стигнем 20 000 случая ще се оправдаят. "До края на ноември ще достигнат 30 000 случаите, а активните ще бъдат повече от 7-8 хиляди, т.е. два пъти повече от това, което е в момента", смята Балтов.

Според шефа на "Пирогов" тотално затваряне на държавата и спиране на работа вече не са удачен вариант. Той смята, че по-скоро трябва да се въвеждат по-строги мерки в отделни региони. Балтов определи контрола в момента като "много слаб" и призова за засилването му. "Самите болни крият своите близки, не искат да ги казват, не искат да излизат в карантина", посочи той.

 

- Ново огнище на COVID-19 е установено в Якоруда. 21 са потвърдените случаи там за последното денонощие, 19 работници в шивашки цех са дали положителен резултат, съобщи БНР. В предприятието работят около 100 човека, като двама от тях са настанени в тежко състояние в болница още миналата седмица. Френският работодател е поискал всички хора да бъдат изследвани и така е установено огнището. От фабриките в Благоевградска област често идват сигнали, че работнички крият симптоми на COVID-19 и продължават да ходят на работа, като така заразяват и колежките си. В последната статистика София и Благоевград отново са с почти равен брой нови случаи - в столицата са 61, в Благоевград са 58.

 

- За изминалото денонощие няма нови случаи само в три области - Видин, Враца и Плевен. Отново има много случаи на заразени медици - 19 за изминалото денонощие. Така само за два дни заразени здравни работници са 32-ма. Общо от началото на кризата вирусът е преминал през 1095 лекари, медицински сестри и санитари. 30 души се лекуват в интензивно отделение, в болница са 744 заразени. Починали са мъж на 32 г. с хронично бъбречно заболяване, жена на 78 г. с диабет, сърдечно и хронично хематологично заболяване, жена на 70 г., за която към момента няма информация за придружаващи заболявания, жена на 59 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 90 г. със сърдечно заболяване и мъж на 78 г. със сърдечно заболяване. Изказваме съболезнования на семействата и близките на починалите.

 

- Колкото и да се хвали премиерът Борисов, че сме с най-меките мерки и по-малко заразени от Европа и Балканите, Европейският център за превенция и контрол на заболявания вижда другояче ситуацията у нас. България вече отстъпи второто място по смъртност в Европа - у нас смъртните случаи на 100 000 души население за последните 14 дни са 1.1, пред нас са Испания (3), Румъния (2.7), Малта (2.2) и Хърватия (1.3). Според анализ на центъра, оповестен вчера, обаче страната ни е в най-рисковата група за COVID-19 заедно с Хърватия, Чехия, Унгария, Малта, Румъния и Испания. За тази група е отбелязано, че здравната система вече е под натиск, с висок брой хоспитализирани пациенти и високо ниво на умора сред здравните работници. Подобренията в управлението на случаите и подкрепящото лечение не са достатъчни, за да се избегнат сериозни усложнения и смърт в голяма част от рисковите пациенти, отбелязват европейските експерти в анализа си.

 

- 127 паралелки са с прекъснати учебни занятия поради карантина - това е 0.3% от всички паралелки в образователните институции у нас. 81 ученици и деца (0.01%), посещавали училище или детска градина, са с положителни проби за COVID-19. Новият коронавирус е установен и при 70 преподаватели (0.07%). Карантинираните, които са имали контакт с болен ученик, учител или близък са 104. Тези данни изнесе вчера надвечер министерството на образованието.

Също вчера социалният министър Деница Сачева съобщи, че 40 родители вече са получили 610 лв. помощ за принудителен отпуск заради спрени от училище деца. Това е нова подкрепа за семества с деца до 14 г., които получават месечна целева помощ в размер на минималната заплата, ако не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск, за да гледат децата си.

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус
38

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Здравният министър предложи локдаун от 27 ноември

23.11.2020

Обновена

10339 50
23 НОЕМВРИ

23.11.2020

360
Гърция въведе задължителни бързи тестове на ГКПП "Промахон"

23.11.2020

Обновена

1938 8

Коментари

Страници

321

Като гледам новините, репортажите и интервютата по телевизиите 99% от хората вече не носят маски. 
Вируса само по учителки ли ходи вече???

😂

Европейският център за превенция и контрол на заболявания се подиграва с България

6veik
снимка на 6veik

*

Sine_metu

здравната система вече е под натиск, с висок брой хоспитализирани пациенти и високо ниво на умора сред здравните работници. Подобренията в управлението на случаите и подкрепящото лечение не са достатъчни, за да се избегнат сериозни усложнения и смърт в голяма част от рисковите пациенти, отбелязват европейските експерти в анализа си.

 

Руски ваксини по границите на ЕС, за нашите медици - в Пирот и Одрин, ваксиниране на медицинския персонал по собствена преценка до края на октомври.

Иначе ни чака не „под натиск“, а пълен срив

KTP

Иначе ни чака не „под натиск“, а пълен срив

Яко шъ съ мре?  

Sine_metu

О, да. И не от ковид.

 

Един ковиден пациент - абе болница не сте ли виждали? идва си човекът с някакво заболяване, обикновено остро, пускат му писиара, обикновено на втория-третия ден, пък може да е и в инкубационен период - излезе ли положителен, затваря цялото отделение и праща контактните медици, обикновено всички, в карантина.

 

Скъсахте се от писане на глупости за ковида, а не виждате очевидното.

Рукола
снимка на Рукола

Кво става с ислямска държава... как се справят с цовида, маски носят ли?

 

😆

 

Краварите си измислиха нова играчка и забравиха за старата...

АлСал

Пребориха "тероризма" успешно. Наред е "ковидизма".

 

Анти-ковид мерките са много по-ограничаващи от това да те пребъркват на летището и да ти следят компа.

 

 

Su38

Случаите на COVID-19 у нас отново се повишават - 290 положителни резултата от 4859 направени теста за изминалото денонощие. Делът на положителните тестове е почти 6%. Починали са 6 души, с което общият брой на жертвите е 785.

Въпрос: сред положителните резултати има ли такива, получени посредством серологични тестове?

Rattrack

Да попитам при такава висока ковид смъртност в страната как така става, че общата смъртност към момента за 2020 е поне с 10% по-ниска от предходните години? Нещо съвсем се обърках.

 

KTP

Ами грипът тая година беше по-слабичък та затова... но има шанс да наваксаме, със всичките маски, дезинфекция, изолация, обездвижване, затваряне, стрес и изолация има хора, иначе здрави, които сами доста си компрометираха имунитета и сега като захладнее може да има жътва. 

Soleo

За обърканата ти душа - според НСИ, за първите 37 седмици на 2020г. има 315 бр. повече смъртни случая спрямо същия период на 2019г. Освен това, при положение, че миналата година сме били около 7 000 хил.души, а сега сме 6950 хил.души (намаление близо 51000души), то при равна смъртност на 1000 души (около 15,4/1000 за БГ), би следвало да има за една година със 750 починали по-малко. Направи си сам изводите и си изясни положението. Друг е въпроса дали може за такива кратки периоди и неокончателни данни да се разчита изцяло на анализа.

riapa

ШвеЦите правят най-добре. Изобщо не вадят отделна статистика за ковида.

Каспър

"...40 родители вече са получили 610 лв. помощ за принудителен отпуск заради спрени от училище деца. Това е нова подкрепа за семества с деца до 14 г., които получават месечна целева помощ в размер на минималната заплата, ако не могат да работят дистанционно от вкъщи и нямат възможност за платен годишен отпуск, за да гледат децата си"
А болнични за гледане? Нещо държавата хитрува май...

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

"Видяхте, че няколко дни с лошо време и веднага се вдигнаха случаите, смятайте акво ще бъде през ноември"

 

Спецовете по корони и ковиди продължават да ни веселят с умозключенията си. Щеше да е още по-смешно ако част от тях не бяха лекари. Колкото и да вярвам в съвременна медицина, вече да ме дострашава да отида на лекар като им гледам нивото на разсъжденията.

Джиджи

Колкото и да вярвам в съвременна медицина, вече ме дострашава да отида на лекар, като им гледам нивото на разсъжденията.

Ми, кат'та фане Ковид или нещо друго, лекувай си се САМ със своите разсъждения ... 👹👽😅

vladofff

Всичко е ясно, започва медийното подгряване на събитието.

А то е ... Е хайде кажете кога затваряме и пущаме пак КПП-тата?

321

Всякакви данни и прогнози са безмислени ако няма база ( отправна точка ) за сравнение. 
Статистиката не е обективна. 
Когато бъдат публикувани и оповестени сравнителни таблици с други болести, тогава може да се правят заключения. 
До тогава АЗ ( и не само ) вярвам че тази "пандемия" е огромна лъжа. Лошато е, че хората повярваха на публикувани данни всеки ден и няма скоро да се се излезе от това положение.
Много е жалко всичко. 

Ако един вирус може да унищожи света къде са тръгнали да завладяват Марс и космоса. 
Човечествето се е развивано не с миене на ръце, а с разум!
 

АлСал

Това увеличение да не би да има нещо общо с увеличението на клиничната пътека за короната на 1200 лв?

perperushka

 "Видяхте, че няколко дни с лошо време и веднага се вдигнаха случаите, смятайте какво ще бъде през ноември", каза той. 

Какво му е на времето, бе, Балтов? Време като време - нормално. Вирусът и от синоптични прогнози ли разбира вече? Лятото ходеше с фенерче и рулетка, сега сте  му закачили и радар на задника.

До края на ноември ще достигнат 30 000 случаите, а активните ще бъдат повече от 7-8 хиляди, т.е. два пъти повече от това, което е в момента", смята Балтов.

Аман от врачки! Що не кажете колко бройки ви трябват, напишете ги и оставете хората на мира вече.

Общо от началото на кризата вирусът е преминал през 1095 лекари, медицински сестри и санитари.

Мхм, какво стана с "...и друг медицински персонал." Той спря ли да се заразява?

19 работници в шивашки цех са дали положителен резултат, съобщи БНР. В предприятието работят около 100 човека,

Коронавирусът в България има пристрастия към шивачките в онзи край - по-сексапилни ли са, по-възприемчиви ли са...

 

Вишински

"Когато бъдат публикувани и оповестени сравнителни таблици с други болести, тогава може да се правят заключения. "

Какво по-точно заключение можеш да правиш? Че е по-смъртоносен от настинката и по-малко смъртоносен от чумата? И това заключение какви знания ти дава, какви изводи?

Пич, има два наична да повярваш в реалността. Единят е да четеш какво пишат по темата хора с ум и възможности, хора със знания и опит, а не копнеещи за слава мизантропи. И от тук да се информираш какво е това заболяване, до колко е опасно, какви рискове крие и прочие. А другият е отрицанието: няма вирус, няма пандемия, няма опасност, кара се леко и т.н. Този начин гарантирано води до заразяване, въпрос на време е само. И човек върху кожата си усеща, с тялото си затвърждава вярата в сериозността на тази заплаха. Ти кой начин си избираш? Защото трети няма.

Интервал

Вишински, все се надявам да смените плочата, но уви 😁 Явно в религията ви просто трябва да се вЕрва. Подлагането на съмнение и проверка на фактите, води до колебание, недоверие и подхлъзване към мрачния път на Лукавия.
Предполагам, че вариант, в който да се четат публикации от лекари, медицински издания и специалисти, и реални статистики, не може да съществува. Щом нЕма трети вариант - "Яко ще мре!", както беше казал един човек с ум и възможности, със знания и опит. Ама не мога да си обясня що мизантропите не му вЕрват. 😁
Отивам да си изям безплатните кебапчета и биричката от един кръчмар, дето ме храни и пои безплатно, за да всявам съмнения във Светата Цовит Криза.

Какво по-точно заключение можеш да правиш? Че е по-смъртоносен от настинката и по-малко смъртоносен от чумата? И това заключение какви знания ти дава, какви изводи?
Сериозно ли не вдявате какви изводи и въпроси ще се появят, ако накрая по новините кажат, че е смъртоносен на сходни равнища със сезонните грипове?? 😳 Кой ли е мизантроп в случая?

ПП: Ще успеете ли да подкрепите с факти твърдението си, че тук разни мизантропи твърдят, че вирус нЕма. За един приятел питам.

Джиджи

Когато бъдат публикувани и оповестени сравнителни таблици с други болести

КОЙ пък ти е обещал на теП сравнителни таблици с други болести?!😂

 

Не ставай смешен ...

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

"Ти кой начин си избираш? Защото трети няма."

 

Добър пряко сте си избрали с това болшевишко мислене. В цивилизоваания свят хората  намират възможност и търпение да изслушат всякакви мнения, дори такива, които са против интуицията  и личните им преживявания. Например, не съм забелязал някой да нарича Йоанидис "копнеещ за слава мизантроп", макар че той е далеч по-краен от нашия Мангъров в отрицанието си на ковидоманията.

perperushka

Тук във форума са двама-трима, дето надуват вувузелите всеки път, когато под по-обширна сводка с "активни случаи" невярващите в глобалната измама станат по-активни. И форумните филантропи веднага започват да "оборват" мизантропите.

 

 

galia2

Например, не съм забелязал някой да нарича Йоанидис "копнеещ за слава мизантроп", макар че той е далеч по-краен от нашия Мангъров в отрицанието си на ковидоманията.

 

Насим Талеб за Йоанидис: 'Ioannidis, dangerously ignorant'

'The Ioannidis problem: these pseudoempirical idiots don't get that INSURANCE is cheaper than catastrophe, which is why under convexity you act early, quickly, and ... CHEAPLY. We now spent 2 Trillion when it could have been minimal on Jan 26.'

 

 

 

Кy-Ку
снимка на Кy-Ку

Кодошите на Насим Талеб са друга бира. Той периодично влиза в титанични сблъсъци по туитър с кого ли не и в арсеенала му от простотии и вулгаризми "идиот" звучи направо мило . Извън туитър войните, тезите на Йоанидис се приемат и обсъждат съвсем миролюбиво и цивилизовано, все пак човекът си е спечелил авторитет като критик на медицинските и научни практики много преди всички да се побъркат с тази епидемия. Има и много сериозни и добре обосновани критики, особено на едно от изследванията му през лятото. Но, казва се, истината се ражда в спора.

galia2

Нямам интерес към публикациите на Йоанидис. За човек, които си е изкарвал прехраната с критика на останалите, манипулирането на извадката за ковид е доста голям удар по авторитета. Критиката на Талеб за начина и уменията за използване на модели в социалните науки ми се виждат доста основателни. 

АлСал

Нaй-гoлямoтo прecтъплeниe нa тoвa упрaвлeниe e нacтрoйвaнeтo нa хoрaтa eдни cрeщу други c нeкoрeктни дaнни, мeдицинcки лъжи и злoупoтрeбa c нaукaтa eпидeмиoлoгия. Ceгa вceки пaникьocaн кoмeнтaтoр във Фeйcбук e гoтoв дa унищoжи тoзи, кoйтo ce oпитвa дa му прeдcтaви рaзличнo мнeниe пoдкрeпeнo c фaкти и дaнни. При тoвa гo прaви c нacтървeниe, фaнaтизъм и oмрaзa, бeз дa рaзcъждaвa, бeз дoри дa рaзбирa и грaм oт мaтeриятa и тeрминoлoгиятa нa тeмaтa. Прaви гo cякaш e кaузaтa нa живoтa му и cъc caмoчувcтвиeтo нa избрaн дa бъдe тeрминaтoр нa oпититe зa миcлeнe. Eтo тaкa ce ocлeпявaт индивидитe и ce прeвръщaт в пoдчинeнa мaca, гoтoвa дa прeгaзи вcякo прeпятcтвиe прeд coбcтвeнoтo cи ритуaлнo caмoубийcтвo.

 

                                                                                           Д-р Антония Първанова във "факти".

 

Под "това управление" аз разбирам световното.

Джиджи

Д-р Антония Първанова

Д-р Антония Първанова BULLSHIT !!! 👹👺💩💨

 

Нема ли КОЙ да ви каже КОГО и КАКВО да четете, ве ... 😨😪😭

Yankov

Госпойце Джиджи, очакваме вашите насоки и препоръки.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш