Quantcast

Медия без
политическа реклама

2/3 от областите на България са в грипна епидемия

Удължава се ваканцията за учениците в Смолян и Бургас

31 Яну. 2020
Илияна Кирилова

До 4 февруари (включително) се удължава грипната ваканция в общините Смолян, Мадан, Рудозем, Златоград и Неделино. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция – Смолян. Въз основа на получените данни за регистрирана заболеваемост от грип и остри респираторни заболявания до 30 януари 2020 г. от 208%оо, се очаква общата седмична заболеваемост да се запази в епидемичните граници. Въпреки че намалява, тя се задържа във високи епидемични стойности във всички общини с изключение на Доспат, Борино, Девин, Баните и Чепеларе. В ученическата възраст се регистрира по-висока заболеваемост в сравнение с другите възрастови групи.

Учениците в 13-те общини на област Бургас ще продължат да бъдат в грипна ваканция и през следващата седмица. Тя е удължена с два дни - 3 и 4 февруари. 5 февруари е редовна междусрочна ваканция.

Решението е взето днес по време на заседание на щаба за борба с грипа и острите респираторни заболявания. Така учениците в област Бургас ще бъдат на училище в четвъртък /6 февруари/. Причината за удължаването е, че през последната седмица броят на заболелите на възраст от 5 до 14 години се е увеличил. Това са деца в училищна възраст и е основание за още два дни грипна ваканция. Следващото заседание на щаба, на което ще бъдат обсъдени новите резултати, е в сряда /5 февруари/.

Болните от грип и остри респираторни заболявания в България стават все повече, 2/3 от страната вече е в грипна епидемия, допълва Би Ти Ви. Вчера епидемия беше обявена на територията на област Стара Загора, а от днес такава има в Търговище и в Плевен. В 19 от 28 области се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения. Преустановяват се женските и детските консултации.

В 21 области в страната е преустановен учебният процес на 31 януари, като няма да се учи в 2079 училища и две детски градини, допълна БГнес.

От днес 105 училища в област Плевен и 55 училища в област Търговище са в грипна ваканция до 7 февруари.

Преустановени са занятията в отделни училища на областите Добрич, Кюстендил, Ловеч и Разград. В област Добрич не учат учениците от 37 училища, в област Кюстендил - 26 училища, в Ловеч - 7 училища и в 26 училища в област Разград. Не се провеждат занимания и в 2 детски градини в област Разград - в с. Сушево и в Завет.

Продължават да се провеждат учебни занятия само в областите Монтана, Русе и Шумен.

 

В община Дупница, която беше от първите, обявили епидемия, от днес извънредните мерки се отменят

Още по темата