Quantcast
165 новозаразени с COVID-19 и двама починали у нас | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

165 новозаразени с COVID-19 и двама починали у нас

Управата на курорта Албена реши да затвори нощните заведения
Обновена
4 599
 Илияна Кирилова

165 заразени с коронавирус от направени 2896 теста през последното денонощие бяха открити у нас. Така общият брой заразените вече е 5154. С изключение на 28 юни, когато бяха направени много по-малко тестове, вече девети ден броят на новооткритите позитивни случаи е над 100. Случаите от последните 24 часа вчера са само с един човек по-малко от рекорда от 25 юни. Починали са двама, а от началото на пандемията загубилите битката с COVID-19 у нас са 232-ма. 

По данни на Единния информационнен портал, към 0:00 ч. на 2 юли активните случаи у нас са 2200, от тях в интензивни отделения се намират 32, а за последното денонощие са оздравели 46 души. 

Най-много инфектирани има в София - 46, и в Пловдив - 33. Следват Варна - 12, Благоевград - 11, Кюстендил и Смолян - по 9 случая, Бургас - 7, Русе и София област  - по 6, Враца, Разград и Сливен - по 4, Пазарджик и Ямбол - по 3, Габрово, Плевен и Стара Загора - по 2, Добрич и Перник - по един. Сред заразените има двама лекари и три медицински сестри. Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е потвърден при 418 медицински служители.

В тази тревожна обстановка, вместо да чака от държавата да затегне мерките, управата на курорта Албена е взела решение да затвори нощните заведения в комплекса от тази нощ. Целта е да се намали струпването на хора, съобщава „Стандарт“. В Албена мерките са сред най-строгите по нашето Черноморие - всяка превозно средство, влизащо в комплекса се дезинфекцира, чадърите и шезлонгите на плажа, всички помещения в хотелите, местата за хранене, спортните съоръжения  също.

Дали и държавата ще върне някои ограничения ще стане ясно до десетина дни. Тогава ще се види дали как са се от отразили на епидемичната обстановка последните футболни мачове.„Ще обсъдим какво ще правим с публиката по данните от следващите дни", каза каза по БНТ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести д-р Тодор Кантарджиев. 

Според проф. Кантарджиев големият брой заразени с коронавирус в последните дни не се дължи на увеличения брой направени тестове. „Процентът на положителни проби расте и това води до увеличаването на общия брой заразени“. Проф. Кантарджиев уточни, че ако в началото на пандемията положителни резултати са давали 1 - 2 процента от направени тестове, сега гоним 10%.


По данни на Worldometer по брой положителни тестове България е на 86-о място в света с 5154 потвърдени случая на коронвирус, а по брой починали от коронавируса (232-ма) сме на 64-то място. 

 

ЧАСТНИ ЛАБОРАТОРИИ

5954 души са тествани в цялата страна от 6 април до 2 юли в частни лаборатории с бързи тестове за антитела, показва статистиката на сайта LabTestCovid19.com. От тях в 119 случая (2%) са регистрирани положителни проби за антитела IgG, а в 62 случая (1 %) - за антитела IgM. Първото означава, че тестваният е прекарал инфекцията, а второто - че заразата е в ранен етап.

Има и 57 проверени (1%), при които са открити и антела IgG, и антитела IgM. Тестваните с по-бавните, но считани за "златен стандарт" PCR-тестове са 796, от които 14 (1.8% ) са дали положителна проба за коронавирус. Статистиката в сайта се базира на извършени тестове от лицензирани лаборатории в страната, които са се регистрирали в системата и споделят данни.

 

Ключови думи:

коронавирус

Още

0,77% от починалите от COVID-19 от март насам са били ваксинирани

27.09.2021

Обновена

3921
Кунчев: В масовия случай няма нужда от трета доза срещу ковид

26.09.2021

Обновена

2330
Кацаров: Не може кръчмите да са отворени, а класните стаи - затворени

25.09.2021

2083