facebook
twitter

Горещи новини

"Булгартрансгаз" си осигури кредити за 200 млн. евро за "Балкански поток"

1143
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

„Булгартрансгаз“ ЕАД приключи успешно процедура за  предоставяне на банково финансиране под формата  на обезпечен кредит. Осигурените средства ще бъдат използвани за покриване на  инвестиционни разходи на дружеството във връзка с реализацията на проекта „Балкански поток“ на територията на страната. В частност, обезпеченият кредит ще бъде използван за авансови плащания към компаниите, ангажирани с реализацията на проекта - обединение „Консорциум Аркад“, както и ДЗЗД „Ферощал Балкангаз“. Това обяви дружеството на сайта си в сряда.

Успешно проведената процедура осигури кредити на „Булгартрансгаз“ ЕАД от страна на  банковите институции в общ размер на 200 милиона евро, обезпечени чрез депозити в щатски долари за срок от 6 месеца, с опция за удължаване за още 6. В рамките на проведената процедура бяха получени девет оферти. Вече има подписани договори с някои от най-големите международни финансови институции, в това число Ситибанк Европа, ИНГ Банк, Уникредит Булбанк АД, както и с Международната банка за икономическо сътрудничество.

Авансовото плащане към „Консорциум Аркад“, който вече изгражда линейната част, е 250 млн. лв. и 50 млн. ДДС., а към “Ферощал Балкангаз”, който ще изгражда двете компресорни станции - „Расово“ и „Нова Провадия“ - 140 млн. лв. и 28 млн. за ДДС. Срокът за изплащане на останалата сума за газопровода е 120 месеца след въвеждането в експлоатация, а за компресорните станции - 2 години, пише още в съобщението.

Посредством осигуреното финансиране „Булгартрансгаз“ ЕАД спазва задълженията си съгласно подписаните договори с изпълнителите на проекта, като в същото време  ще реализира съществен положителен финансов ефект в размер на над 2 милиона лева. Това е възможно благодарение на факта, че на световните пазари лихвените нива в щатски долари, в каквато валута е предоставеното обезпечение, са значително по-високи спрямо тези в евро.

По-рано в сряда енергийният министър Теменужка Петкова обяви пред БНТ, че държавната "Булгартрансгаз" е платила аванс от 250 милиона лева за строителството на "Балкански поток". По думите й има две опции за финансиране на газопровода - строителят "Аркад" да осигури заем или "Булгартрансгаз" да потърси финансиране след построяването на първите 308 км.

Газопроводът "Балкански поток" ще бъде завършен през първата половина на 2020 г. заради забавяне на обществената поръчка за строителството му. "Стремежът на нашето правителство, на премиера Борисов, е да дадем възможност и България да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Но за да се случи това, трябва да бъдат спазени всички европейски правила", каза Теменужка Петкова.

"Балкански поток" е алтернативният маршрут за доставка на руски газ през Турция вместо през Украйна. Цената на проекта е над 2 млрд. лева, а капацитетът му - над 15 млрд. куб. метра.

Енергийният министър коментира и подготовката на енергийните дружества за зимния сезон. Хората трябва да бъдат спокойни, готовността на България за есенно-зимния сезон е добра, каза тя.

Един от приоритетите на страната и през следващата година ще остане защитата на въглищните ни централи. По думите на Петкова България е предложила на Брюксел план как да запази тези мощности до 2050 г. 46% от електрическата енергия, която е нужна на страната, се осигурява именно от тези централи, които работят на въглища, този процент през зимата достига до 60. Министърът отново потвърди намерението да започнат преговори с американските централи за отпадане на дългосрочните договори за изкупуване на ток. Според нея така щяла да намалее цената на електроенергията за бита и дребния бизнес.

11

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Борисов: Летим с първите мъже на Саудитска Арабия

23.09.2020

Обновена

5965 53
Министър Петкова: АЕЦ "Белене" цикли заради Ковид-19

18.09.2020

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1579 22
По-високата цена на газа е справедлива, отсече министър Петкова

11.09.2020

1873 32

Коментари

грантоед

   Абе туй трътлестото какво се е разбързало. Нали обесняваше, че имаме договор с Газпром до 2030 г. и щеше да ги съди за неустойки.

sega_reader

А оня нали каза, че е спрял руски проект, защо сега се строи тоя руски проект.

Аномалия има нещо, или в решението или в нечия тиквеста глава.

А може и телефончето да е причината.

nanyac

А кой ти каза, че проектът е руски?

sega_reader

Това, че вече Хасан се казва Иван, не го прави от циганин българин.

nanyac

Ти си го наричай ако щеш и Айше, но това не отговаря на въпроса: Защо смяташ, че този проект руски?

dissidentbg

Тези дори не умеят да смятат.

"Балкански поток" НЕ може да е с капацитет 15 милиарда кубика. 15 милиарда е капацитета на втората тръба на Турски поток и от това количество ще остава за България и част ще отива за Гърция. 

sega_reader

И какво от това ?

Какво значение има от къде идва нещото, което има някаква си цена навън, но тук в България пак си се продава скъпо за потребителя.

Нас какво ни .... такова тая работа, ние пак ще плащаме скъпо.

Не правете сметката на прекупвачите, те не са част от народа, те са част от народните изедници !

Същата картинка е и в туризма, седнали да се кахърят, че нямало туристи, ами това какво отношение има към редовия българин, тези хотелиери и така не плащат данъци и такси.

Разсъждавайте от гледна точка на потребителя, а не от гледната точка на търгаша, пардон посредника или чорбаджията.

Stern

Министърът отново потвърди намерението да започнат преговори с американските централи

Тези намерения ги препотвърждават от 5 г. И все си остават само с намеренията.

Докато се натуткат и договорите ще изтекът; мисля че бяха до 2023 и 2025 или там някъде. Та сега по-важно е да се следи да не вземат да ги удължат тихомълком. То е ясно, че няма да ги прекратят.

nottheone

Защо смяташ, че този проект руски?

ти нямаш ли отговор на тоз въпрос ? 

dissidentbg

Южен поток бе проект на Газпром и включваше морска и сухопътна част.

Турски поток е на Газпром и включва САМО морската част. След това всеки да се оправя както може. 

Балкански поток, както правилно го кръстиха, няма нищо общо с Газпром. Той ще е изцяло българска грижа. 

dissidentbg

Фокусите на СЕГА. Заглавието бе за 250 милиона, вече е за 200 милиона. Но текста все още не са променили. 

Кое е вярното? 200 или 250?

Влез или се регистрирай за да коментираш