facebook
twitter

Горещи новини

Българският хляб - с три вида Е-та и често с акриламид

Няма нормативен акт за съставките и технологията, твърди експерт от БАБХ
3288
Pixabay

Хлябът, който се произвежда масово в България, отдавна не е само брашно, вода, сол и мая. В него има подобрители, набухватели, зачестяват случаите, в които заради неправилно изпичане се образува акриламид. А според Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите в България тази година цената му може да се увеличи. Това показа в свое предаване БНТ. 

-----------------

Брашно, вода, сол и мая са достатъчните съставки за производство на качествен български хляб. "Той не трябва да съдържа абсолютно никакви други оцветители, подобрители, консерванти, които да удължават срока на годност, които да удължават неговата преснота, мекота", твърди Николай Стайков, технолог в Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии.

Стандартът "България" обаче допуска в пакетирания хляб да се добавят три вида подобрители. От Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) обясняват, че така се удължава срокът на годност. Тези подобрители са: аскорбинова киселина (E 300), оцетна киселина (Е 260), моно- и диглицериди на мастни киселини (Е 471) или техните естери (Е 472).

"За качеството на брашното има два много важни показателя: киселинност и съдържанието на протеини. Ако я няма тази киселинност, се влага аскорбинова киселина. За подобряване на хлебопекарните качества на брашното. Те по никакъв начин не е доказано, че вредят на човешкото здраве", твърди инж. Атанас Дробенов - експерт по контрол на храните в БАБХ.

Друга промяна в традиционното производство на хляба е за ускоряване на ферментацията (втасването). Производителите го съкращават с 10 до 20 минути. Това се прави с набухватели, които освен това увличават и обема на хляба.

Според инж. Дробенов "в нашата страна няма нормативен акт, освен стандартите, които са приети, който да регулира, например в пълнозърнестия хляб какво брашно да се слага, как да се замесва. Няма!"

От репортажа на БНТ стана ясно, че БАБХ е издала общо 388 предписания на хлебопроизводители за неправилно изпичане, което води до образуване на акриламид. А в България общо 680 официално регистрирани предприятия произвеждат хляб.

"Акриламидът се образува по време на печенето. Прегорелият хляб може да крие риск за здравето на човек", пояснява инж. Дробенов. Неотдавна Асоциацията "Активни потребители" представи свой анализ, в който също предупреждава за акриламида -  не само в хлебните изделия, но и в пържените картофи и в други храни с високо съдържание на скорбяла. 

 

Въпреки изнесените данни обаче от БАБХ уверяват, че българският хляб отговаря на европейските нормативни изисквания за храните и не съдържа вещества, от които да се затлъстява.

Същевременно председателят на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите в България Мариана Кукушева обяви, че тази година се очаква повишаване на цената на житото, както и на производствените разходи. Въвеждането на тол таксите също щяло да се отрази върху разходите на хлебопроизводителите, тъй като превозът на хляба е специфичен и включва големи разходи, твърди още тя.

По думите ѝ, трябва да се въведе диференциран ДДС за хляба, тъй като производителите в България преработват и използват изцяло българска суровина. "Цената на хляба в България трудно може да се манипулира, тъй като страната ни е голям износител и присъства на големия европейски пазар. Хлябът и хлебопроизводството не се финансират от европейски програми. Ангажирани са само национални капитали. Това е единственият бранш в страната, в който няма чужди инвестиции", каза Кукушева.

Тя допълни, че макар регистрираните производители да са 680, "на практика са два пъти повече". "Върху нерегистрираните не се упражнява нужният контрол от БАБХ. Подобни производители изпълняват и обществени поръчки за доставки на закуски на училища", твърди Кукушева.

22

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Локвата на границата с Турция позлати малка фирма с 27 млн. лв.

14.11.2019

ЮЛИАНА БОНЧЕВА

1851 8
Свинар удари с палка служител на БАБХ

12.11.2019

1004 7
България е сред лидерите в ЕС по употреба на антибиотици за животни

11.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

908 2

Коментари

Антей

!

Къде се затри прекрасният вкусен

български хляб произвеждан

до 1989 г.

Дори "заводският" хляб беше толкова

сладък, че от магазина до вкъщи 

се изяждаше наполовина! :)

 

Къде и защо изчезна вкусният и сладък

български хляб?!

Дето се казва само с хляб и солчица

мож се нахрани човека.

Тогава.

 

Какво му направиха днес на зърното, на брашното,

на добавките.

И защо?!

 

Смятам, че огромен грях тежи

върху главите на

всички български производители и на

тези "експерти" от бабх

 

за съсипването на вкусния и здравословен 

български хляб от "едно време".

 

Грях имат "спецовете" и за безобразното съсипване

на здравето на българина!

☝️

 

Елемент Э
снимка на Елемент Э
От много време ни предлагат нещо свръхдозирано с всякаква химия. И ни обяснява тази патица Кукушева, че цената ще се вдига защото зърното се вдигало и т.н. Ама българските хлебари много отдавна нямат нищо общо със зърнения бранш , те са зависими от цените на овкусители, подобрители, набухватели, консерванти и други подобни. И тази Кукушева да я скрият най- после, хората знаят, че ръси само лъжи и сондира общественото мнение за евентуално поскъпване. Този номер е вече от 20 години и се изтърка, не върви.
america1332002

хлябът е храна на бедните хора. българите вече не са бедни. българките залагат на зеленчуци защото от хляба се пълнее

duch

Забрави пастите

protor

Българският хляб го затри българският потребител. Не Сорос.

sneaky_humanoid

О, да... аз го затрих...

Santana

Последните две мнения са на идио-и!

 

Пиркс
снимка на Пиркс

Не им е лесно, клиничната картинка е доста по-тежка.

Nashenec

Хлябът бил отговарял на всички стандарти ?!  Нямало нищо вредно като добавки ?!

Това е някакъв идиотизъм или пишещият журналист не е ходил в голям магазин с много марки хляб (Кауфланд, Била, Фантастико например) и да си води бележки какво пише, че има. Само фактът, че се появиха няколко производители, пишещи на етикета "Без е-та, без подобрители, без ГМО, без ..." ясно говори какво слагат конкурентите и колко е "полезно".

Най-страшното от последната година е многото фирми, които започнаха да слагат сгъстители (някъде ги пишат като стабилизатори) - по-точно става дума за малтодекстрин (в салам го видях и като "естери на малтродекстрин" !!!). Това е изключително опасно вещество за черния дроб и бъбреците, защото трудно се изхвърля и действа като органично лепило между клетките (изследване във Франция преди 4-5 г. показа, че резултатът в черния дроб е близък до цироза, а при бъбреците пирамидките престават да "филтрират" урината). 

В хлябър започнаха да го слагат по няколко причини:

1. ПЪРВО ПО ВАЖНОСТ !!! Позволява използването на нехелбно зърно (фуражно) да се смели и да се използва за брашно - то е евтино, но в нормалния случай не става за хляб, защото тестото не втасва (или втасването е 2-3 пъти по-бавно и трудно). Слагате малтодекстрик и след 20-30 мин. можете да печете.

2. Позволява да се използва старо и увлажнено брашно (продава се за храна на животни, иначе трябва да се изгаря защото много бързо развива болестотворни бактерии и/или плесени) - брашното става като "ново".

3. Увеличава крайния обем на продукта.

4. Позволява да се спести добавянето на захар, необходима за ферментация.

5. ВТОРО ПО ВАЖНОСТ !!!  Позволява да се добави брашно/прах от смял стар/върнат хляб вместо нормално брашно (при соца правеха добавка на трохи, но сега добявеното вече може да мине 50 % от вложеното). В нормални условия това не позволява втасването на хляба (затова в соца трофите от стар хляб се добавяха след втасването), но с малтодекстрина всичко това не е проблем - това органично лепило има грижата да не забележите стария хляб. Реално това се усеща когато оставите хляб на открито и след 6-7 дена започне гнездово да се появява розово-червеникава плесен, излизаща от дълбочина (в по-лекия случай е кафеникаво-цианова). Това не е пеницилиновта плесен, а е нещо съвсем различно и е изключително токсична - в леките си форми води до киселини или колики, а в по-тежките си форми се появяват симптоми на алергични реакции при натравяне (пиете нещо срещу алергия и изведнъж ви изчезват обривите, спира да ви боли корема, а изчезват и киселините).

 

Както един познат от хранителния бранш ми обясни - малтодекстринът е начин да вземеш течен разтвор от нещо като на месо, брашно, млечни екстракти и след много малко време да получиш кренвирши, луканкови салами, филета, хляб, сирене, кашкавал, топени сирена (според желанието). То е доста по-лошо от гумите (санталовата, ...), но е по-евтино и по-всеобхватно (не че не видях хляб с гума гуар, т.е. Е412)

хикса
снимка на хикса

Статията е за друго, за това, че витамин С може би не е много опасен за човешкото здраве.

sneaky_humanoid

Някой поглеждал ли е какво има в едни обикновени солети? Само мен ме няма. 

 

 

Shaaban_bin_Robert

Едно време на село са пекли хляб 2 пъти в месеца. И 15-дневният хляб, е бил все още достатъчно мек за да се яде нормално. Каквото е оставало, са го изпичали на сухари.

Днес хлябът или става твърд като камък след 1 ден, или започва да се рони, или плесенясва, покрива се с някаква гадна, миришеща лошо плесен.

Какво толкова се е променило за 70-80 години?

braun100

Вече и журналистите паднаха дотам да всяват масова паника за щяло и нещяло. Написано е така, все едно ядем суперотровен хляб през цялото време.

А както вече горе написаха това са безобидни съставки:

- оцетна киселина (оцет)  - ау колко отровно ...... сега остава да напишете и че ядем отровни туршии....

- витамин C - ау и това колко отровно .   Напишете да знаем да не ядем и зеленчуци с вит. Ц

- моно- и диглицериди на мастните киселини.  Едно обяснение - олиото е съставено  от триглицериди на мастните киселини (на български - глицерин към който са прикрепени три мастни киселини). А моно- и диглицеридите са същото, само че с две прикрепени киселини..... Мисля, че и даже в самото олио се съдържат в малки количества, но най късно в стомаха се образуват при храносмилането на мазнините. Т.е. все естествени продукти. Нищо отровно.

- естери на горните глицериди  - (към моно- и диглицеридите се добавя една молекула киселина - оцетна, млечна и др). За тях пише, че не са отровни, при храносмилането се разлагат все на естествени продукти - глицерин, мастни киселини, оцетна, млечна и др. киселини.
Извод - българските журналисти са или тотално неграмотни или са изедници и измамници, които всяват паника у населението(да не говорим че имам усещането и за преследване на скрити политически цели тук).

Augereau

Хляб за 80 ст. - толкоз. Хубавият истински хляб започва от 2-3 лева. 

sneaky_humanoid

Като направят "убавия, истински хляб" по десет лева, такива кат теб ще рекнат "така е, хубавият истински хляб започва от десет лева". 

mi6osp.

america1332002

хлябът е храна на бедните хора. българите вече не са бедни. българките залагат на зеленчуци защото от хляба се пълнее

 

Хъм, само че за разлика от хляба, зеленчуците без контрол, каквито са нашите и вносните , съдържат опасни количества инсектициди, фунгициди, нитрати, нитрити- гаранция за онкологични и др. заболявания. . 

 

Status Quo

Дядо ми казваше че една стока нема свършване - глупотията . 

Диагностик

От 15 г. не съм купувал хляб от магазин. Имам хлебопекарни, в които си замесвам желания хляб като влагам единствено зехтин, ябълков оцет и захар като „химически продукти”. Използва още 12 вида брашна (соево, ечемичено, овесено, ленено семе-смляно, царевично, спелта, трици, пшеничен зародиш, фоньо, моринга, просо-смляно, чиа...). Отнема ми 10 мин. през 2-3 дни.

Не купувайте хляб, в който влагат пропионова киселина.

Efraim Efraimov

От фуражно жито - фуражен хляб. От фуражен хляб - чифтокопитни 😂

дъртреалист

Какво толкова се е променило за 70-80 години?

даже за 40-50...

Съвършено нова пшеница. Много по-технологична. С много глутен. 

Който е специфична бавно действаща отрова.

В стария хляб глутенът беше малко.

В детството ми житото беше високо, с осили, после стана ниско, с огромни класове и без осили.

Тогава хлябът беше най-вкусното нещо. Хлябът от селската фурна през ваканциите още го помня...

 

дъртреалист

От 15 г. не съм купувал хляб от магазин.

обаче купуваш фуражно брашно.

А житото се пръска с хербициди и фунгициди.

Единия хербицид погледнах, токсичността му е 2 мг/кг тегло..., наполовината на цианкалий,
но страшно токсичен за всички водни организми.

Което означава, че и за червеи. С което съсипва почвата.

...

Хляб от спелта не знам дали няма да е компромис, даже ако е био.

Ку-Ку
снимка на Ку-Ку

"От фуражно жито - фуражен хляб."

"обаче купуваш фуражно брашно."

"С много глутен.  Който е специфична бавно действаща отрова."

 

Всъщност фуражната пшеница съдържа по-малко глутен, но това са досадни подробности. На ваше място, щях да мина направо на слънчево хранене, не знам защо се водите по акъла на илюминатите и се мъчите с тия отрови.

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×