Медия без
политическа реклама

Британският парламент отказа да разгледа сделката за Брекзит

21 Окт. 2019Обновена
ЕПА/БГНЕС

Камарата на общините няма да разгледа новата сделка за Брекзит. Това обяви председателят й Джон Бъркоу, който трябваше да вземе решение дали споразумението на Борис Джонсън да бъде разгледано в пленарната зала. Бъркоу заяви, че няма да допусне това, тъй като не е настъпила промяна в същността и в обстоятелствата около гласуването на договорения миналата седмица документ.  "Днешното искане по същността си е същото като в събота и Камарата вече взе решение по въпроса. Обстоятелствата са същите. Решението ми е този въпрос да не бъде обсъждан днес", заяви Бъркоу. Той трябваше да се произнесе, тъй като парламентарният правилник не разрешава един и същи въпрос да бъде внасян два пъти в рамките на една сесия. 

Британският премиер Борис Джонсън внесе по обяд в парламента с надеждата за дебат и гласуване на сделката за Брекзит. Споразумението трябваше да бъде разгледано на извънредна сесия в събота, но тогава беше приета законодателна поправка, с която беше отложена дискусията. Така се наложи премиерът Джонсън да изпрати писмо в Брюксел с искане за отлагане на излизането на страната от ЕС след 31 октомври, както изиска наскоро приета от парламента разпоредба. Той обаче изпрати и второ писмо, в което обяснява, че не иска ново отлагане на Брекзит. 

Решението на Джон Бъркоу означава, че премиерът Джонсън трябва да подготви законодателство за ратифициране на споразумението, без да има сигурност, че то ще бъде подкрепено от депутатите.

ЕС е готов да отложи датата за напускане на Великобритания до февруари 2020 г., писа британският "Таймс", като се позовава на дипломатически източници.  

 

Още по темата