facebook
twitter

Горещи новини

Борисов се разбра с медсестрите да започнат проверки по болниците (видео)

Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер
6047
БНТ

Медицинските сестри и премиера Бойко Борисов са се договорили да започнат засилени проверки в болниците за нарушения, информация за каквито те изнесоха пред него, съобщи БНТ.

В проверките ще участват МВР, ГДБОП, Икономическа полиция. Договорено е следващия четвъртък да има нова среща след подписването на Националния рамков договор. Сестрите са поискали отново 950 лв. заплати, а премиерът се е ангажирал там, където болниците не могат да достигнат желания размер, държавата да помогне.

---
Протестиращите медицински сестри вдигат палатковия лагер пред Министерския съвет. Това съобщи пред журналисти Мая Илиева, медицинска сестра, след срещата с премиера Бойко Борисов тази вечер
---

Борисов прие представителите на медсестрите още тази вечер, след като те в неделя излязоха на протест, прераснал  среднощен палатков лагер пред Министерския съвет и  продължил през целия ден днес. Той ги прие по-рано заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. 

Борисов прие сестрите и първо им се скара, че ги чакал половин час. После обясни, че ги е приел, защото не е искал те да мръзнат навън. 

На срещата бяха също вицепремиерът Томислав Дончев и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда Деница Сачева.

Медсестрите разказаха на премиера за злоупотребите в болниците и фалшифицирането на болнични листове и клинични пътеки. Една от тях даде конкретни примери за злоупотреби в лечебни заведения, което предизвика реакцията на Борисов, който обеща спешните проверки.

"Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем фалшиви пътеки и даваме фалшиви болнични, защото няма лекари. Ние крадем от собствените си пенсии", казаха медицинските сестри на Борисов, който от своя страна отправи три въпроса към тях: "Нужни ли са толкова болници за България?"; "Трябва ли да се откриват частни болници?" и "Каква е разликата между общинска и държавна болница?"

"Няма болница, която да работи по правилата на Република България, работи се на няколко трудови договора, на 12 часа, на 16 часа, трябва да има проверка, ама такава, за която не се знае предварително", посочиха медицинските

Те настояха за въвеждането на електронна здравна карта, както и на пръстови отпечатъци и идентификация за лекарите и обявиха, че са готови веднага да изнесат данни за мащабни злоупотреби в сектора на здравеопазването, като издаването на фалшиви болнични листове и клинични пътеки.

Заради разкритията им, премиерът се разпореди спешно да бъде извикан и вътрешният министър Младен Маринов, който малко по-късно се появи на срещата.

Протестиращите настояха да няма търговски дружества в здравеопазването, а също така връщане на младите специалисти от чужбина у нас. Те описват системеаа като "здравеопасна".

"Работят 80% пенсионерки, които невинаги са адекватни, заради това, че младите хора отиват в чужбина. Заради това, че работим на 24-36 часа без почивка, на по няколко трудови договора, не се обгрижват качествено пациентите, заяви Мая Илиева, която от миналата седмица е председател на новия Синдикат на медицинските специалисти.

“Болниците трябва да има колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 хил. лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите", предложи Борисов. Това веднага беше контрирано от медицинските сестри, според които няма как някой лекар да се откаже от заплатата си в тяхна полза.

Според премиера в България има много болници, като не всички са нужни. Именно заради това предложи въвеждането на колективен трудов договор, за да може да се проследи коя болница какви харчове има и има ли смисъл тя изобщо да съществува. По думите му ненужните болници могат да се преобразуват в центрове с доктор, медицинска сестра и 2-3 линейки. Той даде за пример родния си град Банкя, където е приложено подобно нещо.

Първоначално срещата бе планирана за утре, 17 декември, в 10 часа в Министерския съвет. Новината едва след първото денонощие на поредния протест на медицински специалисти. С искане за реформи и по-достойни възнаграждения те пренощуваха на палатки пред Министерския съвет. Според Мая Илиева, през нощта в протестния лагер са останали около 15 души.  

"Имаме една заложена точка в исканията си и това е колективният трудов договор  да бъде задължителен за всички. Това КТД наистина е договорка и работодателят е длъжен да договаря, но той не е длъжен да го подпише. Аз лично съм договаряла КТД 6 години, смених 3-ма директори и нито един от тях не го подписа. Ако КТД не стане задължителен, няма да има същия ефект, на който се залага. В България проблемите се решават еднолично, само когато той (Борисов - б.р.) нареди, тогава нещата се случват. В останалите случаи се правят, че проблеми няма и хората, каквото и да правят, не ги забелязват", обясни Мая Илиева пред БНР.

Тя бе категорична, че не само на здравния министър Кирил Ананиев, а на никого не вярват: "До момента за 10 месеца нищо не се е променило. Дори това, което се говори - за договорки в НРД (Национален рамков договор - б.р.), все още не е разписано".

Илиева обясни, че в някои болници има увеличение на работните заплати на медицинските сестри, но това е за сметка на допълнителното материално стимулиране. Така, по думите ѝ, на някои места дори се получават по-ниски възнаграждения.

"Нещата вече с главоломна сила се рушат. Няма какво да губим", подчерта още Мая Илиева. 

37

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как стигнахме до перваза след 1 година лъжи

06.03.2020

Екип на Сега

7974 19
Медиците подновяват протестите си

01.03.2020

Обновена

1090 3
Гръцките острови блокират строежа на нови бежански лагери

24.02.2020

649 3

Коментари

Страници

Анонимен7

И перничани биха могли да поискат среща с лидера на българския народ. Той няма да им откаже. 

hamer

Няма да им откаже и вода ще им пусне Deus ex machina?

Slava
снимка на Slava

Първо - този синдикат не е легитимен. Второ - като няма подпис на работодател, тази госпожа за какъв КТД говори?? И трето - при трудови спорове и невъзможност за сключване на КТД, има съд. Смешно е госожата да чака Борисов да заповяда на работодател да подпише КТД.

kaily
снимка на kaily

Славке, когато работодател е държавата, нещата са малце по-различни от неолибералния ти вкус.

после

Кои синдикати са легитимни?

dissidentbg

До къде стигна България.

Хора с висше образование от над 6 години, да спят на тротоара пред Министерският съвет като клошари, за да молят благоволението на пожарникар. 

dissidentbg

Всичко е преопределено и заложено в бюджета на България. Не е само Бойко, виновни са ВСИЧКИ, които седят в НС.

Всеки знае, че САЩ харчат огромни пари за военните, но малцина знаят, че харчат повече пари за социални нужди и медицинско обслужване: 0.989 трилиона за военните, 1.097 трилиона за медицинско обслужване и 1.1 трилиона за социални нужди.

 

А в България:

1.4 милиарда за военните

1.5 милиарда за полицаите

1.3 милиарда за социални

0.55 милиарда за медицина

0.66 милиарда за образование.

 

И какво излиза за България, болни неуки хора, но добре охранявани. 

дядо Пижо

Не знам какво правят там, но знам че имат печатнтица. Нашата се развали.

Slava
снимка на Slava

4

Пон., 16/12/2019 - 10:53 (нов)

kaily

Славке, когато работодател е държавата, нещата са малце по-различни от неолибералния ти вкус.

после

Кои синдикати са легитимни?

 

Държавата не е работодател в търговски дружества, каквито са болниците. Е те това не искате и не искате да го разберете.

Легитимни са КНСБ и Подкрепа, легитимността се доказва с определен брой членове, платили членски внос, брой синд. секции и пр., и едва тогава синдикатът може да участва в преговори и подписване на отраслово споразумение, респ. КТД.

Антей

 

От милиардите в излишъка бюджетен трябват

 

1500 лева -

стартова заплата за медицинските сестри!

 

Колкото е на младшите прокурор и младши съдия!

 

Коя професионална работа е по-отговорна?!

 

Трябва ли да спорим?!

.....................................................

 

Я сега да видим "фикусите" в БСП и

остальная опозиция -


скъпите ни хрантутници,

дали ще излязат да поизмръзнат мааааалко с

 

безценните ни медицински сестри - без които не е възможна

никаква медицинска помощ!!!

 

Дали скъпата ни политическа опозиция, може да направи

нещо ДОБРО за избирателите си?!

 

Ей, така от кумова срама да излезе,

да помръзне на открито - заедно с народа си?!

 

 

⚠️

 

Доц.Трътлев

Пунта Мара - Мека Мара.

Justinian2
снимка на Justinian2

Цигане пресреща гражданин - " Бате , Бате , дай двайс 'тинки !"  Човекът троснато - "Иди реви на Бате, той щи даде !"?

ИвКо

Медицинските сестри трябва да са на процент от заплатата на докторите,  тъй като и те имат заслуга за авторитета на жипито и медицинското заведение. Специално медсестрите са най неоправданите заедно със шивачките.

peniko

Нали има бюджетен излишък - да гласуват една част от него за сестрите.....Оппс, забравих - те го изарчиха вече....

Антей

 

Току що д-р Мими Виткова беше в бТВ при Ризова!

 

Бивш здравен министър и настоящ експерт

по здравно застраховане. 

 

Ако имате възможност гледайте или

в сайта епицентър.бг ако са го качили...

 

Какви абсурди в нормативната уредба!

Какви абсурди в нормативната уредба!

 

Тези дето са написали тази нормативна уредба -

трябва да отидат сами към  ...бесилото!

 

Българите доплащаме 50% за лечение -

най-много в ЕС.

 

600 лв. искат за адаптация на родители 

към новороденото...

 

10% от минималната заплата или 56 лв.

е таксата за да ви попълнят документите...

 

7 лева струва да ви измерят кръвното налягане...

 

Избрания гинеколог - кабинет ви взима всичко

за да родите, вкл. за операция , на която няма право,

 

но ви праща в болница да раждате и преподписват

с дежурния лекар приемането ви, за да плати здравната каса

на болницата,

която болница, отбеляза д-р Виткова,

не носи никаква отговорност за ... родилката и бебето!

 

Пълен абсурд!

 

Драги разследващи журналистите, мили българи,

можете ли - да откриете имената на хората,

 

които са написали тази

българофобска нормативна уредба!

 

Открийте ги да ги ... славословим, ва!

 

И асоциацията на частните болници искат

да се узаконят ... доплащанията,

 

вместо да се нормализират и очовековечат!

 

Майко мила, майко мила - какво безсрамие...

 

⚠️

 

ИвКо

 Една значителна част от източването на здравната каса става чрез даването на направление от жипито.   Питам защо здравната каса трябва да плаща на жипито за даването на направление след като то по ред причини няма как да ти бъде отказано?

 Питам защо примерно направленията в случай, че има желаещи да не могат да минат за сметка на пациента, примерно даваш три потребителски такси и отиваш директно при специалист с което пестиш разходи от здравната каса за даването на направление от жипито и пестиш време от разкарвания по опашките за себе си?

Compay
снимка на Compay
Каква досада за Професор Доктор Тиквоний ! Но как да е , медицински сестри - кокошки. Колко му е Професор Тиквоний да ги омагьоса , омае и покори с чара си ? Ще даде да му барнат мускула , да го погалят по харизмата , и до там. Медицинските сестри ще забравят за какво са влезли. ???
nobody2

да пита здравния си. той беше счетоводителя на костовата здравна реформа.

fierсe
снимка на fierсe

пак ги излъга!

nobody2

няма защо да се лъжем. бацо е наследник на сичките поразии от филип конституционалиста през костов приватизатора до крадливите юпита на лисугера. не му е лесно. щот ний може и да сме в летаргия, ма.........

Compay
снимка на Compay
Естествено. Ей горе преди малко го предсказах ! Барнаха му мускула , пипнаха го по харизмата ... и забравиха за какво са влезли ! Уж щяха да искат нормални заплати , а вместо това получиха проверки за болниците , които натопиха с доноси ! Кокошки ?????
harmless
снимка на harmless

някаква завист усещам, а ?

ppipi7766

Някой да се е съмнявал че няма да се разберат?

Какво ще се случи е друг филм.

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Еййй, толкова лъжи не бях чувал наведнъж . И толкова обещания. Тези патки нали вече няколко пъти ги лъгаха. Важното е да те дават по Канал 3 на живо.
harmless
снимка на harmless

О'боже, сестрите искат пръстов отпечатък .. т'ва дето Москов го предложи и целокупний форумен русофилиат отрече с пръски от слюнка ! ужаст какой-то!

nobody2

ти, като помниш и знаеш толкоз много, имаш ли некво обяснение с какво пръстовия отпечатък щеше да помогне?

nobody2

888

harmless
снимка на harmless

Много ти благодаря за оценката. Да, знам и помня много. Умен съм. Сигурен съм, че това те смазва психически, но не се притеснявай, в крайна сметка съм просто човек.

Колкото защо сестрите искат пръстов отпечатък и обещават да разкрият схемите на лекарите (забележи, лекари за мангизи не са протестирали от мнооого отдавна), явно има причина. Накратко, питай сестрите. Което не променя нещата за Москов. Пича се опита да реформира системата и да прецака източването на парите ни. За съжаление, не успя.

fractal
снимка на fractal

Медиците са военизирани и с чинове в армията

Трябва всеобща мобилизация на населението 

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Я направо в 1984. По Оруел.

pro_hard

Сериозна е работата. Всички са наясно, че здравната каЦа е без дъно. На медсестрите им писна напълно основателно да събират трохите от софрата. Не вярвам обаче да им позволят да кажат това, което анонсират, защото ще излязат на светло всички недъзи на системата. Дано да удържат жениците! Това ще е от полза за всички....

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×