facebook
twitter

Горещи новини

48% от българите предпочитат зимното часово време, сочи анкета

888
БНТ

48% от българите предпочитат в България да се приеме като постоянно зимното часово време, а 32% искат лятното часово време да се въведе за постоянно у нас. Това показват данни от национално представително проучване на агенция "Екзакта Рисърч Груп". Проучването е взето в периода 28 септември - 5 октомври сред 1000 пълнолетни българи в 92 населени места, предава БНТ.

Една пета от интервюираните нямат мнение по въпроса. Най-често без мнение са младите българи на възраст под 30 години.

От данните се вижда, че в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време като постоянно за страната ни.

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

Профилите на подкрепящите тези две позиции са показателни за това, че съществуват прагматични и рационални аргументи сред определени групи хора. Това предполага да се проведе широка и открита дискусия по въпроса, за да се стигне до оптимален избор. Така ще се даде шанс и на хората без мнение по темата да направят своя избор. Още повече, че въпросът кой вариант ще бъде предпочетен за страната ни не е предрешен.

19

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

За 8 на сто от българите Земята е плоска

14.03.2019

Ана Атанасова

275
Трима борци попаднаха в Топ 10 за Спортист №1

13.12.2018

79
ММС подкрепи опит за присвояване на класацията "Най-добър млад спортист"

06.12.2018

229 1

Коментари

jaged2

Очевидно икономически активните българи предпочитат лятното време.

2-of-spades

и откъде тоз дълбокомислен извод?

 

пъ-съ:

в обществените нагласи има известен превес позицията в подкрепа на зимното часово време

алоу, откога 1,5 повече е известен превес?

и некой уточни ли във въпросника кое е астрономическото време и какво представлява то?

jaged2

"Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията"

Е на оттук.

indiec

Следователно, твърдите, че жените, хората над 59 г. и онези от провинцията са неактивни икономически! А, дали е така?

 

Mастар

И аз предпочитам лятното време!

А какви ще са часовете много не ме интересуват, щото аз така и не се научих да познавам часовника!

Данчо Пръча
снимка на Данчо Пръча

Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията. В полза на избора на лятното часово време за постоянно се изказват по-често хора на възраст между 30 и 40 години, високообразовани респонденти и жители на столицата.

 

Също като при Брекзита! 

За Брекзита гласуваха дъртаците, провинциалистите, малограмотните, националистите, сексуалните традиционалисти, белите...

А против него бяха младите, столичаните, креативните, високообразованите, цветнокожите, многостранно сексуално ориентираните... 

 

Досущ като в сърцето на Европа сме вече! 

тупан темно
снимка на тупан темно

А какво е наложило това социологическо проучване, след като имаше официална анкета за щенията на българите, която приключи днес и чиито резултати ще станат известни съвсем скоро?

Данчо Пръча
снимка на Данчо Пръча

Кипи безумна и безмозъчна дейност. 

 

Памфуций
снимка на Памфуций

Хаха, аз съм доволен, а синът ми пустосва. .

wreckage
снимка на wreckage

аз съм "за" да спрем да бъзикаме механичните, дигиталните и биологичните часовници на хората.

 

На кво време сме ф момента?

Фсъщност нема значение, важното е да остане така.

jjiro

Пак тече манипулация. "Младите, умни и красиви столичани" искат лятно време, а "старите, тъпи провинциалисти" искат зимно време. Няма зимно време, а астрономичеко или още естествено такова. Нормално е хората, които помнят времената с астрономическото време да си го искат обратно. Просто е по-добре и зиме и лете. Живял съм го! Така е и няма аргумент, който да ми промени мнението.

2-of-spades

ка́жи на убавите кой въведе лятното време, и веднага че си променят мнението.

 

за техно знание, въведе го станко тодоров, член на пб на бкп и мин-пред тогава.

станко тодоровци са ни умните и красивите ☝️

2-of-spades

 по-често жени

втората част от цитата я пропускам - тиа над 59 требе да умират, само арчат пари, нъл тъй? но цитираното е сексистко бре. 

nikipsh
снимка на nikipsh

Как може някой да предпочита лятно часове време през декември месец, след като досега никога никой не е живял в такава реална обстановка.

Със зимното часово време през лятото много от нас сме израснали и затова така гласуваме старците.

Замислете се за децата си - декември месец с лятно часово време в 9 часа ще е още нощ - как се ходи на училище нощем ....

Starboard

Екзакта или там неква си агенция, правилно си е провела проучването - "възрастните  над 59 от провинцията", без да имат познания по география и астрономия,  ориентирани от естествените нужди на животни и растения - правилно са определили истинският ни часови пояс. "Високо образованите от столицата" без капка мисъл са избрали лятното московско време - пак добре че не искат пекинско. Справка Time zone.

burglarian

"Възрастните  над 59 от провинцията" вероятно имат по-добри познания по география и астрономия от "високо образованите от столицата" .

ИвКо

 

"Привържениците на позицията зимното часово време да бъде постоянно у нас са по-често жени, хора на възраст над 59 години и жители на провинцията

Точно това са хората най компетентни точно по този въпрос, на останалите никой не пречи да си турят каквото си искат време за лично ползване.

Хр_Атанасов_2

Втора половина на 60-те, ноември месец, дъжделиво, качвам се на трамвая след тренировка по волейбол в "Септември" (ученик съм 8-9 клас) - нормалната авра, бутаница, гмеж и подканяния да се направи възможното, за да се качат всички в гондолата. Вътре атмосфера - с нож да я режеш. Гужва голема... Вляво в ъгъла - някакъв мъж на години, около него на една ръка разстояние - отстъп. Беше със братята, явно... Трамваят клатурка, всички псуват и време, и разписание, и... и... И този човечец ненадейно цветисто изригна като Везувий: " Да им е@@@a майката на комунистите! Едно време не могат да оправят!"  Целият трамвай затихна и гък се не чу....

Та СЕГА - едно време не могат да оправят, ние искаме ТЕ да оправят АСТРОНОМИЧЕСКОТО време....

Starboard

Не е чак такава драма - ако няма да се върти "декретно" време, редно е да сме си в реалният сектор - в 12.00 слънцето да е най-високо. Това е зимното време за България. В момента сме в сектор с 13.00 най-високо слънце.

Влез или се регистрирай за да коментираш

×