facebook
twitter

Горещи новини

2/3 от българите смятат, че училището трябва да възпитава

1271
Илияна Кирилова

66% от българите смятат, че освен да образова, училището трябва и да възпитава. Това показват данните от национално представително проучване на социологическа агенция "Алфа Рисърч", направено между 14-19 декември м.г. сред 1027 пълнолетни българи.

35% от хората са на мнение, че децата се учат най-вече от личното поведение и пример, а 28% - че не толкова училището, колкото широката социална среда - социалните отношения, ценностите, моделите на успех в обществото, са тези, които възпитават и могат да подкрепят усилията на училището. Според 27% дисциплината е тази, която възпитава, и когато учителите не знаят как да я постигнат, това намалява резултата от техните усилия. 8% отдават водеща роля на книгите, филмите, изкуството.

"Тези интересни и нееднозначни резултати показват, че хората ясно си дават сметка, че във възпитанието действа не един, а комплекс от фактори. Училището трябва да възпитава, но не може само то да възпитава. Ето защо развитието на тази широко одобрявана идея и още повече превръщането й в стратегия изисква да се намерят форми за по-голямо съзвучие и взаимна подкрепа между усилията на родители, училище, публични институции", коментират от "Алфа рисърч".

Близо 50% от анкетираните смятат за най-успешни мерките за дигитализация на образованието. Около една трета от родителите смятат, че са налице позитивни ефекти от усилията за интегриране на деца с по-леки увреждания в общообразователните училища, както и от връщането обратно в клас на преждевременно отпадащи деца.

Данните идват на фона на започната в края на миналата година от просветния министър Красимир Вълчев дискусия за мястото на образованието и ролята му във възпитанието на децата.

  43

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  Още

  Възпитател, разтървал биещи се ученички, ще бъде съден за хулиганство

  14.03.2019

  2328 115
  Италия въведе правилото “няма ваксина, няма училище”

  13.03.2019

  944 5
  Италия ще спира неваксинирани деца от училище

  13.03.2019

  132 1

  Коментари

  Страници

  Осил

  Добро утро! Сетихме се.

  вила

  Толкова късно,че гащите вече се напълниха.Сега питаме :Кой ми ср@ в гащите?Мандалото клопна.

  Сладур

  Две -трети българи смятат, че нямат задължения към децата си. Да, това и от самолет си личи...

  TheBahurKing

  66% от българите смятат, че освен да образова, училището трябва и да възпитава.

  За българите е типично да искат някой друг да им чисти около блока, да им изрине снега пред входа, да им осигури места за паркиране, да им възпитава децата...

  вила

  Ама дет се саморисуват като  bulgarian сами си  варят бахура и си тракат на  бълагарска латиница...Училище без възпитание си е чиста Уикипедия-може и от парка да си я гледат.Абе боеку се таквиз ли ги сбира ?

  Sine_metu

  ГЕРБ - школа за антисоциалност?

  Penchobre

  Так е, откак свят светува! И името му такова - "Училище!".

  За колегите, които не смятат, че съм много невъзпитан, ще призная, че дължа възпитанието си на родители, учители е, и на себе си и най-вече на книгите! 😉

  Manrico
  снимка на Manrico

  Ся, училището наистина трябва и да възпитава. Навсякъде, където се занимават с деца и младежи, трябва и да ги възпитават - детска градина, училище, школи, спортни клубове и т.н. Обаче никакво такова възпитание не може да замени семейното възпитание, а само да го допълни. Колко от отговорилите в проучването смятат, че училището трябва да възпитава допълващо и колко - че трябва да замени семейното възпитание, не е ясно. 

  вила

  Споделям мнението Ви.Ама нали затова се наричат  Семейно...,Училищно  ..възпитание.

  Яна

  Възпитанието е комплексно. Не мисля, че трябва да определяме колко процента е семейно, колко училищно и друго. А как са отговорили запитаните зависи от начина на задаване на въпросаи най-вече каква е целта на зададения въпрос. 

  beal

  Като чета писанията на някои форумци тук, си мисля, че преди 50-60 години училището пак не е ги е възпитавало.

  Дали ги е научило на нещо, не знам...

  ЗТБХЦ

  Няма как да възпитава училището, защото в конституцията на РБ е записано:

   

  Чл. 47.
  (1) Отглеждането и възпитанието на децата до пълнолетието им е право и задължение на техните родители и се подпомага от държавата.

   

  Според тълкуването на проф. Пенчо Пенев това означава, че държавата или неправителствените организации нямат право да възпитават:

   

  Проф. д-р Пенев обосновава и несъответствие на чл. 14 от Конвенцията с чл. 47, ал. 1 от Конституцията. Поддържа, че Конвенцията възприема възпитателен подход, включващ държавата „на всички образователни равнища” и призовава за активно участие и на други възпитателни структури, както и неправителствените организации и медиите, което е в несъответствие с чл. 47, ал. 1 от Конституцията, който възлага възпитанието на родителите, а не на държавата или на неправителствения сектор.

   

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6983990

  Паисий2

  Под диктовка от Брасълс забранихме на родителите да възпитават, пък сега искаме училището да го прави?!

  Кире

  Соросоидска работа. Те искат възпитание, а не образование.

  Здравка
  снимка на Здравка

  За българите е типично да искат някой друг да им чисти около блока, да им изрине снега пред входа, да им осигури места за паркиране, да им възпитава децата... За съжаление си прав.

  Репликата ''Така ли ви учат в училище'' е в състояние да ме ядоса истински. Пльоснат на седалката 14-15 годишен, забил нос в телефона, възрастен човек стои прав до него и едва крепи торбичка с покупки, някой се намесва - ''я стани, бе момче, така ли ви учат в училище"".  Всичко около един подрастващ възпитава - родители, образователни институции, другите деца и изобщо хора, улицата, интернет...Как ще възпитава цялата среда, зависи не само от полученото в семейството, а от непрекъснатото участие на същото в живота на един подрастващ. Нали в първите години от живота мама и тати са тези полубогове, които са най-добри, знаят всичко и могат да ти излекуват удареното коляно с една целувка. Ако родителите не стават, резултатите ходят по улицата - невъзпитани, неграмотни, агресивни...Различните от тази маса стават все по- малко, или са в чужбина.

  Което, съгласете се е пагубно.

  Памфуций
  снимка на Памфуций

  👍

  Evasion

  Има базови неща, в които децата се възпитават у дома, още преди да тръгнат на училище. Има неща, в които децата се възипатават, когато тръгнат на училище и които няма как да бъдат усвоени само в семейството. Едно време имаше неща, на които ни възпитаваха, когато бяхме в казармата. Така че спорът дали училището има И възпитателна функция е напълно излишен. Естествено, не може да се разчита САМО на училището да възпитава децата ни, но и не трябва напълно да се изключва от този процес.

  Яна

  👍

  dral4i

  То и сега има тази функция: 

  Закон за предучилищното и училищно образование Чл. 3. (1) Образованието като процес включва обучение, възпитание и социализация.

  Това е само закона, а в наредбите, учебните програми има и повече конкретика. И от какъв зор ще се пише поредната стратегия, механизъм и т.н. МОН-стерски малоумщини, които само вменяват на учителите поредната доза доклади, протоколи и отчети, а от писане време не им остава да го приложат на практика!?!

  ИлияНиколов

  Evasion, подкрепям с две ръце.

  👍

  ИлияНиколов

  Като че ли държавата не смее да се намеси, да не я обвинят в тоталитаризъм.

  А в определен етап от развитието си, децата имат нужда от авторитети извън семейството си. Може учител, треньор, семеен приятел, комшия.

  TheBahurKing

  Здравче👌

  Здравка
  снимка на Здравка

  Като че ли държавата не смее да се намеси, да не я обвинят в тоталитаризъм.

  А в определен етап от развитието си, децата имат нужда от авторитети извън семейството си. Може учител, треньор, семеен приятел, комшия. 

  Разбра се, че децата имат нужда от  добри авторитети и извън семейството си. Държавата няма касателство към този контакт, а личността на възрастния, различен от родителите, който детето харесва и уважава. 

  ****

  Ползваме понятието ''държава'' за щяло и не щяло. Хората го изпълват със съдържание. Когато законите се създават от едни 240 чукундура, когато изпълнението им по места е поверено на съответните 40 в региона, това скапва всичко в радиус до географските граници на държавата.

  dobadoba

  В процеса на изграждане на личността участва цялото Общество.

  Семейство, Приятели, Църква, Учебни заведения, Работа и Колеги на по-късен етап.

  От изключителна важност са средата, в която попада Човекът.

  Още от раждането до кончината му всеки се развива.

  ⚓️

  Като част от Обществото Училището има съществена роля в изграждането на всеки от нас.

  В последните години много от правомощията му бяха отнети, за добро или лошо.

  Ще добавя и нещо много важно - образованието се обвърза с плащането 'на калпак', което е направо пагубно.

  Кире

  А казват, че училището индоктринира. Затова се появиха хоумскулърите от САЩ... Днес дочух разговор между две майки, които говореха, че "са напълно неверни глупостите, че децата им щели да бъдат социални инвалиди." Вероятно са прави - обществото ни е толкова разединено, че те сигурно си живеят в собствен свят, а бъркането с останалите е грешка. И защо, наистина, да не обучават децата си в библейска история?

  TheBahurKing

  Навремето държавата стоеше зад учителите, а за родителите учителят беше безспорен авторитет, така бяха расли и възпитани самите те - че учителят мисли добро на детето и дори когато му изплющи един зад врата, е прав.

  Сега заради всеки ошамарен дришльо се викат телевизии, заради делегираните бюджети в клас се търпят откровени хулигани, тероризиращи съучениците си, държавата се меси само в краен случай, а родителят на такова дете или не се интересува, или смята, че училището е виновно рожбата му да е говно.

  ИлияНиколов

  Е, баш туй имах предвид като споменах държавата в предишния си постинг.

  "Държавата стоеше зад учителите, а за родителите, учителят беше безспорен авторитет....

  Много хубаво казано! 

  TheBahurKing, цар си! 

  👍

   

  inventus

  Скъпо ще ни струва този отказ от възпитанието на децата. То ще ни докара до главите нуждата вече не от възпитание а от дресировка. И то още при следващото поколение.

  ИвКо

  Ловки, точно и накратко. Най големият проблем за възпитанието си остават демократизираните родители, те понякога съзнателно пречат докато училището по скоро бездейства.

  дъртреалист

  Идеята, че образованието и възпитанието може да бъдат разделени е ... сатанинска.

   

   

  Страници

  Влез или се регистрирай за да коментираш

  ×