Медия без
политическа реклама

15 г. за украинец заради атентат с гранатомети срещу Алексей Петров

18 Май 2019
Снимка: Архив

Софийски градски съд осъде на 15 г. затвор украинецът Роман Логвиненко по обвинение за участие си в атентата срещу бившата барета и настоящ бизнесмен Алексей Петров. Той беше признат за виновен като помагач в опита за убийство на Петров.  Съдът обаче го оправда по прокурорското обвинение, че е подбудител и е организирал покушението. Според магистратите доказателства имало само за участието на Логвиненко като помагач в атентата, който умишлено улеснил извършителите, включително и със съвети. Липсвали каквито и да е доказателства, че е склонил извършителите, както и че е осигурил гранатометите и колите, подчерта съдията.

Покушението срещу Алексей Петров беше извършено с гранатомети на 29 октомври 2015 г. в София като според обвинение само бронирания му мерцедес е предотвратило тежки последици. След инцидента Петров предложи  награда от 100 000 долара за информация, която да доведе до разкриването на поръчителите на неуспешния атентат. Той каза още, че е започнал собствено разследване, в което ще се включат и чуждестранни експерти. Коментира, че медиите са определили атентата срещу него като терористичен, и по този повод патетично заяви: "с терористите - като с терористи".

Много бързо МВР и прокуратурата намериха организатора на атентата и го дадоха на съд. Макар и досега да не са им ясни мотивите за атентата. Според прокуратурата обаче Роман Логвиненко трябва да отговаря за организирането на опит за убийство Алексей Петров. Държавното обвинение твърди, че негови съучастници са Артьом Т., Максим Ч. и Йевен Б., но те не са открити и до момента, не е ясно и дали се издирват. Иначе прокуратурата твърди, че Логвиненко бил организирал убийството на Петров, като е давал наставления и разпореждания и обещал да плати 200 хил. евро на тримата. Освен това лично той осигурил два гранатомета РПГ-22, давал разяснения и организирал следенето на Петров. Украинецът набавил и леките автомобили за извършване на престъплението. Всичко това са твърдения на държавното обвинение. Делото бе върнато на прокуратурата на съда, но после обвинителният акт отново бе внесен, за да се стигне сего до присъда.

Алексей Петров е подсъдим по делото "Октопод", по което бе оправдан на първа инстанция. Той е завършил милиционерското училище в Пазарджик, после е част от Специализирания отряд за борба с тероризма. След това учредява застрахователни дружества, беше съветник в ДАНС,    вътрешен министър го обяви за дългогодишен секретен сътрудник, преподаваше в УНСС, срещу него бе извършен и друг атентат - пред басейна "Спартак", в който оцеля по чудо.

Още по темата