facebook
twitter

Горещи новини

10 души пострадаха при турбуленция на български "Боинг" (видео)

3375
Pixabay

Десет души, които са пътували на борда на "Боинг 737" на българската чартърна авиокомпания ALK Airlines, са откарани в болница, след като самолетът е попаднал в силна турбуленция над Южен Тирол, предаде bTV.

Машината е летяла по маршрут от Прищина до Базел със 121 пътници на борда. Нестабилността дошла 30 минути преди кацането. Част от пасажерите споделят, че някои от седалките буквално са се откачили при силното друсане.

За момента няма информация за пострадали българи.

Ключови думи:

боинг, самолет
23

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Боинг" със 191 пътници се разполови при кацане в Индия

08.08.2020

Обновена

1658 6
Американски изтребители заплашиха ирански пътнически самолет

24.07.2020

2790 9
Американски изтребител F-15 се разби край бреговете на Великобритания

15.06.2020

Обновена

3340 18

Коментари

Augereau

Предполагам пострадалите са от ония типични българи, които си мислят, че коланите са някаква идиотска приумица и гледат много-много да не ги ползват.

 

От ония дето се вече си събират багажа преди самолетът да е спрял след кацане. Също така, много обичащи да се разхождат по време на полет, нищо че знакът за слагане на колан свети. 

Снощи летях и минахме над Тирол. Още преди да тръгнем бяхме предупредени, че има сеериозна турбуленция над Австрия. Няма значение братче, БГ тулупа турбуленция не го лови, пък и особено много мрази да следва някакви правила.  Затова като минава стюардесата да провери дали му е сложен коланът, той го слага и след като тя мине, веднага го маха. Made in Bulgaria. 

Forza NATO

Ако бях лош, щях да предположа, че коментиралите са от ония типични българи, които коментират, без да четат... ?

Машината е летяла по маршрут от Прищина до Базел със 121 пътници на борда.

Но пък сега имаш възможността да обясниш, че и тия от полета са същите като ония типични българи и да издигнеш обобщението на по-високо регионално равнище.

peniko

Ако наистина са се откачили седалките, значи всички пътници трябва свещи да палят, че и крилете не са отлетели.

Не съм специалист (ще моля колегите които са по-наясно, да коментират), но мисля, че седалките са доста солидно закрепени за пода, а за тях се захващат и предпазните колани ......ако се откачи седалката, ти си летящо тяло ведно с нея. .....Техническо обслужване нещо, предполетна проверка???

Миряна Б.

И аз съм страдала - между Делхи и Калкута. Там непрекъснато имало турбуленция поради ппресрещането на студен въздух от Хималаите и горещ от индийския океан. И току почнаха и гръмотевици. сякаш някой удряше по покрива на самолета. Стюардесата каза, че багажите са се отвързали.Огледахме се. Индусите кртко си четяха вестниците и пиеха чай, който не трепереше в ръцете им. Ние бяхме леко позеленели - режисьорът Рангел Вълчанов, операторът Радослав Спасов, асистент-операторът Иво и Маестрто на звука - Джони Пенков. Пускам нарочно последно най-важното име - организаторът Тома Томов, който хукна като стрела към кабината на летците и едва не издъни вратата, като крещеше:I'm the head of the Bulgarian film crew! Джони Пенков веднага измънка вечното си исо - аз пък съм гъза! а аз се изчервих от каквото съм и слязох розова в Калкута...

peniko

Augereau,

Напълно съгласен! Аз се звинявам, че първо написах коментар а после гледах видеото - т.е наруших правилото, че трябва "да се чете".?

Някои бяха прави, други се обличаха, имаше отворени багажници. По към края ясно се вижда как един трескаво се мъчи да се закопчае. От моя опит като пътник - в допъление към светещия сигнал за колан екипажът БИНАГИ предупреждава за турбуленции.

Invisible

   Корава машина е този Боинг 737.

ПГеоргиев

Корав, корав, колко да е по-корав неговия алумин, от руския алумин?

При условие че Дерипаска доставя руски алумин за американската авиационна индустрия.

Това с откачените седалки ми звучи малко откачено.

Четири половинсантиметрови болта, хванати към релси, хванати за пода.

Виж пътникът може да си е ударил главата в тавана, защото турбуленцията е сериозна работа. Случвали са се травми и счупвания от подмятането.

Но няма опасност да се откъсне нито крило, нито опашно кормило, нито гондола на двигател. Всичко е изчислено за двойно и тройно от нормалното натоварване.

Вече всички авиокомпании съветват да се оставят коланите през целия полет, а не само при излитане и кацане. Няма видими индикации за предстояща турбулентност. Обикновенно екипажите се предупреждават.

 

Invisible

  "..., колко да е по-корав неговия алумин, от руския алумин?"

 

 Предполагам, че американците си плащат алумина.

ПГеоргиев

Определено!

Но това не е определящо за здравината на мат'ряла.

Manrico
снимка на Manrico

Предполагам пострадалите са от ония типични българи

Казват, че не е имало българи на борда. Обърни внимание откъде е полетът. Още по-диви балкански субекти, за които е под достойнството им да седят мирно с колани, а трябва да са прави и да си приказват. А на самолета нищо му е нямало, нищо че е старичък.

Звън®
снимка на Звън®

Дали самолетът не е могъл до заобиколи турбулентната област, ако се е видяла на метеорадара му?

ПГеоргиев

Както по-горе писах турбулентността не се наблюдава- нито на МТО-радара, нито по визуални признаци.

Може само да се предполага индиректно, че при развита купеста облачност, т.н. Сb9, ще има и тресене.

А купестите се изобразяват на радара като цветна графика- от зелен за много слаб валеж до пурпурен цвят за силен валеж и гръмотевична дейност.

По правилата за полети, развит купесто-дъждовен облак се заобикаля на поне 10 км. или се "прескача", но като се има предвид, че височината на един такъв облак може да достигне 10-15 км., а самолетът лети на подобна височина, това е малко вероятно дасе прелети над него.

Абсолютно се забранява прелитането под облака, защото има такива мощни вертикални потоци, че се е случвало самолет за секунди да бъде качен с 5-7 км. нагоре.

Но авиокомпаниите карат директно през него, защото всяко заобикаляне е време и гориво.

Звън®
снимка на Звън®

Благодаря! Това имах предвид - шарените картинки от метеорадарите, изобразяващи специфичната облачна картина. Виждал съм ги онлайн от различни летища.

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Георгиев , забелязъл съм при прелитане над Европа , че силни турболенции се срещат не само при описаните от вас облаци . Понякога има "ями" и при едно особено небе на висока слоеста облачност и нещо като височинна "мараня" , намалена видимост на десетина километра височина...Такова нещо съм прелитал над Хърватско , Унгария , Австрия - в централна Европа.
Тринити

Очаквах да чуя "Отче наш" и призиви към ангелите небосни,или барем едно "Аллах Акбар",ама....

Явно все атеисти са били пътуващите.....

ThePal
снимка на ThePal

Самуледът е бил пълен с шиптерия. Те са със закалени черепни кутии. Като бебета ги слагат на дъски и всички са еднакво сплескани на тила

Slava
снимка на Slava

Обърни внимание откъде е полетът.

 

Ключовата дума е "Прищина"?

Лoвkия

 

Миряна Б., chapeau!?

Миряна Б.

Явно все атеисти са били пътуващите.....

Индусите не бяха, не знам индиец атеист. Имат си карма и -

 

-https://www.youtube.com/watch?v=ScK-8GgK-qY

Тринити

✌️Дорис,поне си била в прекрасна компания-Бай Рангел,Джони.....

Само Томата ме изненада с туй си непристойно действие.Сигурно е държал екипажът да разбере,че знае английски☺️

emo1971

Няма спор, положението с тия дупки, същински ями... дето даже седалките се откачат, от друсането в тях, по въздушните пътища и магистрали, е абсолютно неприемливо и нетърпимо. За щастие у нас, премиерът ни е най- големия майстор на пътища и магистрали всякакви... Я как ги оправи нашите наземни... за има няма 10- годинки. Съвсем належащо е, както добре се вижда от видеото, и въздушните магистрали, и то над цяла Европа, да му бъдат предадени за оправяне... на дупки и ями... и те такова усвояване ще настане... да... всите европци ще има да се блещят невярващо...  

Миряна Б.

Не, Томата като се върна на мястото си, ни уведоми, че сме на някаква фатална черта и чакаме следващата /ама не я каза/ да се думнем доле! - с някакъв малоумен възторг. За мен той е инфантилен тип. И расист.Крещеше на  носачите и просяците-инвалиди, повечето - фейкови - като на свои роби.

Но съм му много благодарна, той организира заснемането на два филма и моето пътуване в любимата ми оттогава Индия. Добър меринджей!

nanyac

ПГеоргиев

Корав, корав, колко да е по-корав неговия алумин, от руския алумин?

Разликата не е в самият алумин, а в инженерната мисъл, която го скрепява за да стане самолет.

Влез или се регистрирай за да коментираш