Quantcast
0,77% от починалите от COVID-19 от март насам са били ваксинирани | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / COVID-19

0,77% от починалите от COVID-19 от март насам са били ваксинирани

"Информационно обслужване" вече регистрира трета доза, обяви доц. Ангел Кунчев
Обновена
4 506
 БГНЕС
Проф. Мира Кожухарова

Обобщени данни показват, че едва 0,77% от починалите в резултат от коронавирус са били ваксинирани. Това обяви пред "Нова телевизия" епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Информацията е от 1 март (когато вече се счита, че първите ваксинирани у нас са изградили имунитет) до 24 септември. От починалите през този период 10 173 души са били ваксинирани 78. Като цяло средно 90-97% от новозаразените не са ваксинирани. От 28 юли до 26 септември пък са били хоспитализирани 20 507 души, като от тях са били ваксинирани 1377 (или 6,7%), което означава, че 93% от настанените в болница не са били имунизирани.

"Висока е заболеваемостта при възрастните. Те се заразяват, те боледуват, те са в болници. Очакваме повече помощ от политиците, отколкото критики. Ваксините предпазват от смърт", каза още проф. Кожухарова.

Тя потвърди, че броят на починалите деца от коронавирус от началото на пандемията у нас през март 2020 г. е 12. От тях 10 са с придружаващи заболявания, едно е без заболявания, а за едно няма данни. "За щастие, този вирус не засяга тежко децата. Тези данни обаче потвърждават, че децата трябва да бъдат ваксинирани", посочи проф. Кожухарова.

 

ТРЕТА ДОЗА

Само за днешния ден 60 души - 27 от тях медицински персонал и 33-ма граждани, се ваксинираха с трета доза срещу COVID-19 във ВМА. Ваксинацията се осъществява съгласно становището на Експертния консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката, посочват от лечебното заведение.

ВМА засега е единственото публично известно място, където се поставя трета доза. МЗ оповести насоките на експертите по какви правила трябва да се осъществява тя, но така и не каза официално могат ли хората да се възползват от тази възможност. От снощи третата доза може да се регистрира в националната система, чрез която се издават ваксинационните сертификати. Тя обаче все още не може да се допълва в самите сертификати, защото те са по утвърден в ЕС образец и той не е променян на европейско ниво.

Реваксинацията или бустерната доза с иРНК ваксина се прилага на всички лица със завършен ваксинационен курс, независимо от вида на приложената ваксина, т.е. отнася се до всички обхванати с две дози при двудозовите схеми и с една доза при еднодозовите схеми). Тя се поставя след изминали не по-малко от 180 дни от поставянето на втора доза при двудозовите ваксини и първа – единствена доза при еднодозовите ваксини.

"След една година имунитетът е достатъчно силен, в огромния процент няма нужда от трета доза, освен ако не работите на рискови места с висок вирусен товар, където всеки ден сте атакувани от вируса", коментира тази сутрин пред Би Ти Ви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Големият ни проблем са първата и втората доза, не третата, допълни той. Кунчев посъветва хората, които не са в рисковите групи, да не обмислят допълнителна ваксинация.

Трета доза се препоръчва на следните групи:

1) имунокомпрометирани лица:

- лица с първични и вторични (напр. ХИВ инфекция/СПИН) имунни дефицити;

- лица с онкологични заболявания; трансплантирани пациенти на имуносупресивна терапия; хемодиализирани; както и пациенти на цитостатична или кортикостероидна терапия;

2) лица в домове за възрастни хора и социални институции за настаняване от резидентен тип;

3) медицински персонал с висок риск от заразяване;

4) лица над 65 години;

5) лица, които не са изградили достатъчен имунитет след ваксинация (липсващи специфични антитела или имунни клетки срещу коронавируса) един месец след завършен ваксинационен цикъл.

 

ОБРАЗОВАНИЕ

"211 паралелки у нас са под карантина, като в това число влизат и групи в детските градини", съобщи министърът на образованието Николай Денков, цитиран от БНР. Най-много класове на дистанционно обучение има в област Видин, а най-малко - в област Враца. "Засега процентът на поставените под карантина паралелки е нисък", подчерта министърът. По думите му това, което в момента се очертава, е едно "второ плато, което е малко по-високо от ситуацията на 15 септември". "Много е важно следващите две седмици как ще се развият нещата. Ако има нарастване на случаите с карантинирани, ще се приложат по-сериозни мерки като дистанционно обучение на ротационен принцип", заяви той. Процентът ваксинирани учители с една доза е 35%, но нарастващите случаи са свързани с други фактори, обясни министърът и допълни, че постепенно нараства броят на ваксинираните учители.

 

НАЙ-НОВИТЕ ДАННИ

Над 5000 пациенти с коронавирус вече са настанени в болнични заведения в страната. Това показват актуалните данни в Единния информационен портал. Във вчерашния ден са хоспитализирани още 161 души, с което общият им брой вече е 5078. От тях 418 са в интензивни отделения. За отбелязване е, че от новоприетите с COVID-19 само 14 души са ваксинирани (8,48%).

Отново е значителен броят на починалите - 40 (от тях четирима са ваксинирани, 10%), с което общият брой на жертвите от началото на пандемията през март 2020 г. става 20 489.

През изминалото денонощие са направени 6002 теста (1421 PCR и 4581 антигенни). От тях 496 са положителни (или 8,27%). Най-много нови случаи отново има в София (102), следват Варна (48), Бургас (31) и др. Само в един областен град няма новорегистриран случай за вчера - Шумен.

В момента в България се водят 42 325 активни случаи.

Прави отново впечатление, че през почивните дни рязко спада броят на ваксинираните. За изиналите 24 часа те са едва 1513, въпреки откритите мобилни ваксинационни пунктове. Така до момента в България са поставени вече 2 508 560 дози, като хората със завършен имунизационен цикъл срещу коронавирус са 1 309 135.

 

ПУНКТ В МЕТРОТО

Междувременно от Столична община разкриха още един пункт за ваксинация срещу COVID-19 в метрото. Той е отворен от днес и ще работи всеки делничен ден от 14:00 до 19:00 ч. Пунктът се намира на връзката между метростанциите "СУ "Св. Климент Охридски" и "Орлов мост". Входовете са откъм Княжеската градина, откъм Орлов мост през подвижната пътека към университета, както и през станция "Софийски университет".

"Има интерес, хората се изчакват. Надявам се и в бъдеще да вървят така нещата. Това е втори пункт, организиран на метростанция в столицата. Има и други пунктове, които са отворени за ваксиниране на всички желаещи - заяви пред БГНЕС д-р Моника Чеуз, директор на Дирекция „Здравеопазване“ на СО. - Идващите в нашите пунктове за ваксинация нямат страхове, не изразяват притеснения. Това са хора, които са мотивирани и идват да се ваксинират с цел превенция за своето здраве и това на близките си“.

В началото на септември вече бе разкрит пункт в метростанция НДК откъм бул. "Патриарх Евтимий". Той е с работно време - понеделник, сряда и петък (8:00 до 13:00 ч), вторник и четвъртък (13:00 до 19:00 ч.) В него на ден се имунизират между 30 и 70 души.

Ключови думи:

COVID-19, коронавирус

Още

Как се вади зелен сертификат?

20.10.2021

Обновена

26812
Зелените сертификати - какво трябва да знаем

21.10.2021

Обновена

3131
Окончателно: Зелен сертификат ще се дава и след първа доза

21.10.2021

Обновена

6190