facebook
twitter

Здраве

Пандемията е затруднила достъпа до лечение за 15% от българите

Една трета от хората не са успели да си набавят необходимите лекарства и консумативи по време на извънредното положение
306
 Илияна Кирилова

15% от българите са имали проблем с достъпа до медицинска помощ заради пандемията от Ковид-19 у нас, а 28% - с  осигуряването на лекарства и консумативи. Медицински услуги са отлагани или са отпадали или по личната преценка на пациента, или на медицинско лице. Това показва социологическо изследване „лице в лице", проведено след падането на извънредното положение в страната и наложените ограничения. То е на инициативата  „Индекс на болниците" на здравния сайт clinica.bg и "Галъп интернешънъл". Проведено е между 14 и 22 май и обхваща 798 души с пряко лично полустандартизирано интервю.

77% от хората посочват, че не са имали затруднения или не са имали повод да търсят медицинска помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да определят дали наистина са имали проблеми. От останалите 15% най-често посочват проблеми с достъпа до извънболнична помощ. 7% споделят, че са били затруднени да посетят лекар-специалист. 6% казват, че са имали труден достъп до личния си лекар, а 4% - до стоматолог. За проблеми, свързани с лечение в болница, операция и пр. съобщават 1% от интервюираните. Отложеното лечение поравно се дължи на решение на самия пациент и на лекуващия лекар.

В най-голяма степен за проблеми споделят най-възрастните респонденти, а София изпъква с голям дял на хората, които са срещали пречки. Близо една трета от софиянци са декларирали някакви забавяния и проблеми през изминалите седмици на извънредното положение, което авторите на изследването обясняват с по-високата засегнатост на София.

По отношение достъпа до лекарства и консумативи 68% казват, че не са имали проблеми. 22% посочват, че са срещали затруднение при закупуването на препарати и консумативи като маски, дезинфектанти, превръзки и т.н. Трудности при набавянето на лекарства, изписвани с рецепта, лекарства за хронични заболявания и т.н., са имали 6% от интервюираните. 5% пък споделят, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта, като например за лечение на грип и др. Тук също софиянци обявяват повече проблеми - например една трета от жителите на столицата не са успели да намерят маски и дезинфектанти.

Преди седмица инициативата огласи друго изследване за достъпа до медицинска помощ, което е правено по данни на НЗОК. В периода 1 февруари - 30 април 2020 г. с една трета са намалели хората, преминали инвазивни диагностични процедури за сърдечносъдови проблеми в сравнение със същия период на 2019 г., инсултите са с 21% по-малко, поставените пейсмейкъри също са с 35% по-малко, с 13% по-малко са хората, които са получили план за лечение на онкологично заболяване. Увеличение бе отбелязано единствено при химиотерапията.

2

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Цирк дьо Солей освободи 95% от служителите си и обяви фалит

30.06.2020

2909 9
Испания отваря границите след 3 месеца извънредно положение

21.06.2020

Обновена

1861 2
Властта бори коронавируса с линч и хаос

19.06.2020

ДИЯН БОЖИДАРОВ

6822 7

Коментари

Testament
снимка на Testament

насаждането на термините "пандемия  и трябва "да бъде подсъдно.

Джиджи

А като не е "пандемия", кво йе?!! 😄💩👺

 

 

Влез или се регистрирай за да коментираш

×