Quantcast

Медия без
политическа реклама

Нидерландия раздава безплатен слънцезащитен крем

Акцията е по повод очакваните "тропически" жеги от 30 градуса тази седмица

13 Юни 2023
ЕПА/БГНЕС
Не, това не е грешка - Нидерландия, 9 юни, "тропическа" жега.

Когато термометърът покаже 30 градуса в Нидерландия, това за местните синоптици са "тропически" жеги. Ако такава температура бъде измерена в град Де Билт, провинция Утрехт, то тогава се приема, че тропическата прогноза важи за цялата страна. 30 градуса са нищо за България, но в Нидерландия налагат извънредни мерки. Шофьорите например са съветвани да си носят достатъчно вода и ако колата им прегрее на пътя и трябва да отбият, задължително да излизат с чадър.

Най-любопитната мярка обаче е безплатният слънцезащитен крем с 30 фактор, който се раздава в цялата страна по плажовете, на местата за отдих, в училища, спортни клубове, паркове и др. "Не е евтино - 2-3 хиляди евро, но здравето на хората ни е по-важно, а виждаме твърде много жители и гости на градчето да се излагат на опасно слънце", казват от една крайбрежна община пред местна телевизия.

На някои места в името на слънчевата защита бяха рециклирани старите диспенсъри за дезинфектант от ковид пандемията и слънцезащитният крем се раздава от тях.

Ракът на кожата е най-разпространеният вид в Нидерландия. Макар напоследък слънцето да бе донякъде реабилитирано, в опасните часове през лятото - между 11:00 и 16:00 ч., е препоръчително човек да ползва слънцезащитен крем, дори да не е на плажа, а на улицата.

Ключови думи:

Нидерландия

Още по темата