Quantcast
Международен проект ще помага на хора с аутизъм да намерят работа | СЕГА
facebook
twitter

Здраве

Международен проект ще помага на хора с аутизъм да намерят работа

1 087
 Pixabay

В обществото няма достатъчно информация за аутистичните хора и затова те биват приемани трудно. В същото време все повече деца се диагностицират с аутизъм. Това разказва Галина Иванова, експерт по международен проект за заетост на младежи с аутизъм. 2 април е международен ден на информираността за аутизма.

Според Иванова големият проблем идва, когато децата с аутизъм пораснат и не могат да се реализират на трудовия пазар. За България няма официални данни за заетостта на хората с аутизъм, но във Великобритания, например, само 15% от тези хора работят. Процентът на безработица сред хората с аутизъм в европейски мащаб варира между 76 и 90%, сочат обобщените данни. “Към това трябва да отбележим и факта, че дори когато хората от аутистичния спектър успеят да намерят работа, тя обикновено е нискоквалифицирана, нископлатена и далеч под индивидуалните им възможности. Според мен, това е и едно от най-големите притеснения за всички родители на деца с аутизъм – какво ще се случи с тях, когато пораснат, как тези деца ще се научат да се справят сами в света, който им изглежда чужд и към който те трудно се адаптират”, казва Иванова.

И допълва, че хората от аутистичния спектър притежават специфични качества, които биха могли да са предимство както за тях, така и за работодателите. Това е и целта на проекта, по който Иванова работи - WIN-WITH-U, финансиран по програма Еразъм +.

Обикновено хората от аутистичния спектър са внимателни към детайлите, чувстват се комфортно, когато се придържат към графици и са добри в повтарящи се задачи, изключително пунктуални са и определено са хора, на които може да се разчита. Тези качества правят някои от тях особено подходящи за ИТ сектора (управление на системи, тестване на софтуер, програмиране, въвеждане на данни и др.) Всеки има различни качества и всеки може да бъде полезен в обществото, убедена е тя.

Важно е обществото да има информация за аутизма, защото все повече деца се диагностицират с аутизъм както в световен мащаб, така и в България - данните варират от 1 на 150 до 1 на 100 деца. Ранната диагностика е ключова, тъй като работата с аутистичните деца в първите години е особено важна. Родителите трябва да са запознати с проблема и да са в състояние да реагират при първите признаци, като потърсят навременна консултация със специалист.

Информираността е важна и защото само добре осведомено за проблемите общество може да е толерантно и приемащо, активно да включи хората с аутизъм на пазара на труда, така че те да водят живот, който е максимално близък до нашите стандарти за нормалност.

Иванова обяснява, че е по-коректно да се говори за аутистичен спектър отколкото за аутизъм. Не е напълно уточнено какво го причинява, а броят на случаите се увеличава главоломно както в България, така и по света. “Към момента в Европа повече от 3,3 милиона души са диагностицирани със заболявания от аутистичния спектър, като тенденциите са изключително тревожни. Като цяло аутизмът е свързан с нарушение в социалните взаимоотношения, нарушения на речта и езика и стереотипен, повтарящ се репертоар на действия и интереси”, казва Иванова.

И допълва, че тези хора имат нужда преди всичко от топло и човешко разбиране към начина, по който те възприемат света, тъй като той е особеност, която ги съпътства през целия им живот.

"Хората от аутистичния спектър имат не по-малко право от всички останали на личностно развитие, образование, заетост и самостоятелност. Цялостното отношение към тях от страна на организации, центрове, дори и от семействата, не трябва да бъде протективно, а включващо", обяснява експертът. Проекта WIN-WITH-U ще запознае работодателите, най-вече от ИТ сектора как да използват по най-добрия начин възможностите и способностите на тези хора, като им осигурят специфичната работна среда, от която те имат нужда. Ще бъде подготвена и обучителна програма, която да помогне на младите хора с аутизъм да се адаптират към работната среда. Предвижда се и да бъде създадена специална образователна платформа, безплатна и достъпна, включително на български. От българска страна по проекта работи „Европейски център за качество“ ООД. С проекта са ангажирани и едни от най-големите международни организации с фокус в сферата - Autism Europe, Specialisterne foundation (Дания) и Universita Campus Bio Medico Di Roma (Италия), както и университетът LUISS в Италия.

Повече информация може да бъде намерена на Фейсбук страницата на проекта.

Още

От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1328
Личният лекар ще подсеща със SMS, че е време за преглед

20.11.2019

579
Най-много противогрипни ваксини са поставени на възрастни хора в София

08.11.2019

230