Медия без
политическа реклама

17-годишно момче ще вижда света с очите на Даная

16 Май 2023
Даная
Личен архив
Даная

17-годишният Преслав Георгиев ще вижда света през очите на Даная - 15-годишното момиче, което изгуби дългата битка с хематологично заболяване, но даде шанс за нормален живот на трима души. В края на миналата седмица стана ясно, че двама души ще получат бъбрек, след като родителите на момичето дадоха съгласие органите му да бъдат дарени за трансплантация. Днес вече е известен и третият получател - Преслав е претърпял присаждане на очна роговица на дясното око, съобщи Нова телевизия.

Даная почина миналата седмица вследствие на мозъчно-съдов инцидент поради хематологично заболяване. Състоянието на момичето се следеше от десетки непознати, след като майката Ани Стоянова преобърна света, за да осигури консултация с най-добрите ни специалисти насред дългите почивни дни по Гергьовден. Въпреки всеобщите усилия и спешната операция, Даная изпадна в мозъчна смърт. "Нищо не е минало, а предстои. Даная е чудо и дори сега прави чудеса, прави света по-добър. Няколко души получиха шанса да живеят, а едно дете ще вижда с нейните очи", написа майката на следващия ден, след като от Александровска болница обявиха, че са направили две бъбречни трансплантации - на 28-годишен мъж от Момчилград и на 71-годишна жена от Плевенско.

Преслав е на 15 г., когато попада в листата на чакащите за трансплантация на роговица. „Ходихме на лазерни процедури, но роговицата започна да изтънява и нямаше шанс да се подложи на лазерно лечение, защото не можа да се стопира болестта и вече оттам трябваше да го запишем в листите за чакащи за трансплантация”, разказа бащата на момчето Валери Недялков пред Нова. Днес Преслав е на 17 г. и вече е преминал трансплантация на роговица на дясното око. Семейството сподели пред камерите, че трудно могат да се зарадват заради болката към трагедията на другото семейство. Преслав сам поискал да се запознае с майката на Даная. „Не знам как да ви го обясня. Почувствах ги за близки. Каза ми, че ме обича, да бъда добър. Ще се чуваме, ще се виждаме”, каза той.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

трансплантации

Още по темата