Медия без
политическа реклама

Защо секретен военен център следи шейната на Дядо Коледа

Химнът на Рождество "Тиха нощ, свята нощ", снежното кълбо и тв бъдникът са символи на празника от по нови времена

24 Дек. 2022
Pixabay

Коледа е древен празник, който през вековете се обогатява с нови и модерни традиции. Такива са например поздравът "Весела (щастлива) Коледа", популярната по цял свят песен "Тиха нощ, свята нощ" и сайт, който следи пътя на шейната на Дядо Коледа. Списание TIME разказва за пет "млади" обичая, които свързваме със светлия празник:

 

Merry Christmas

Доскоро се смяташе, че прочутата фраза е използвана за първи път във Великобритания през 1534 г. в писмо до Томас Кромуел, главен министър на крал Хенри Осми, в което епископът на Рочестър Джон Фишър пише: "И този наш Господ Бог ви изпраща весела Коледа". Но историци откриват писмо от 1520 г., в което епископ Чарлз Бут от Херефордската катедрала пожелава на своя колега духовник Уилям Бъргхил "да бъде весел тази Коледа". Голямата популярност на поздрава идва от Коледна песен" на Чарлз Дикенс. В книгата, превърнала се в бестселър при публикуването си през 1843 г., племенникът на Скрудж възкликва: "Весела Коледа, чичо! Бог да те пази!" През същия период започват да излизат и първите отпечатани в търговската мрежа коледни картички с надпис "Весела Коледа".

 

Бъдник на телевизора 

27 неща, които може би не знаете за Коледа | Страница 4 | Rozali.comАмериканците, които нямат камина, могат просто да включат телевизорите си по Коледа и да гледат с часове огнище с горящи цепеници на фона на коледни песни. Всичко тръгва от първият тв филм за Бъдни вечер от 1966 г., заснет на камина в имението на кмета на Ню Йорк Джон Линдзи. Една телевизия се чудела с какво да запълни празничната си програма и изпратила екип в резиденцията на кмета. Камината там била толкова красива, че в репортажа било отделено доста време на пламъците. През следващите години и други телевизии започнали да излъчват кадри с горящи бъдници. 

 

Снежното кълбо

Според Ърл традиционният зимен сувенир - пластмасова или стъклена сфера, пълна с течност и изкуствен сняг - първоначално е бил разработен като начин за осветяване на хирургически операционни зали в епохата преди широкото разпространение на електричеството. През 1900 г. Еруин Перзи , който произвеждал хирургически инструменти във Виена, опитал да постави стъклен глобус, напълнен с вода, пред светлината на свещ, за да провери дали тя ще се усили. Добавил и натрошено стъкло и грис на прах, надявайки се, че те ще послужат като малки рефлектори. Не се получил желаният ефект, но пък станало красиво. Приятел на Перзи, който имал магазин за сувенири до базиликата в Мариацел, го помолил да направи глобуси с миниатюрна версия на църквата, напълнени с грис. Превръщат се в абсолютен хит. Така се ражда семейният бизнес на Пери, който произвежда около 200 000 глобуса годишно в 350 дизайна.

Снежната топка се превръща в коледна традиция след Втората световна война, когато Перзи правят снежна топка с коледна елха, Дядо Коледа и снежен човек, която американски войници отнасят в Щатите. След това американските компании започват да правят свои собствени версии, но рецептата за оригиналния сняг остава семейна тайна. "Имам специална машина за производство на снега и тази машина не е в моята фабрика. Тя е в дома ми", казва Еруин Перзи III пред Time.

 

"Тиха нощ, свята нощ"

Коледната песен "Тиха нощ, свята нощ" идва от Австрия. Изпълнена за първи път през 1818 г., тя е написана от Йозеф Мор, свещеник в католическата църква "Свети Николай" в Оберндорф. На 23 декември 1818 г. отец Йозеф открива, че мишките са повредили меха на органа. След кратка паника измисил как да звучи музика на месата за Рождество. Изровил свое старо стихотворение, посветено на войните, водени от Наполеон, и отишъл при свой приятел - музикант, който написал мелодия за двама солисти и хор в съпровод на китара. Така се ражда "Тиха нощ, свята нощ".

Коледарите помагат песента да се разпространи извън църквата. "Тиха нощ, свята нощ" прозвучала пред кралския двор в Лондон през 1827 г., после в Москва през 1831 г. и в Ню Йорк през 1839 г. Песента е била изпята едновременно на немски и на английски език по време на Коледното примирие през 1914 г.  по време на Първата световна война, защото текстът и мелодията са били познати на войниците и от двете страни на фронтовата линия.

 

"Чуваш ли това, което чувам аз?"

През октомври 1962 г. съпрузите Ноел Регни и Глория Шейн пишат песента Do You Hear What I Hear? като призив за мир по време на Карибската ядрена криза: "Молете се за мир, хора!". "С перспективата за ужасна война баща ми се разхождал из Ню Йорк, когато вижда няколко бебета. Замислен за бъдещето, което ги очаква, той пише текста на "Чуваш ли това, което чувам", разказва Габриел Регни, която дъщерята на авторите на песента. Тя пояснява обяснява, че звездата в стиха "A star, a star, dancing in the sky / With a tail as big as a kite" (Звезда, звезда, танцуваща в небето / С опашка, голяма като хвърчило) всъщност е препратка към ядрените бомби.

Хорът на Хари Симеоне изпълнява за първи път песента. В Деня на благодарността през 1962 г. "Чуваш ли това, което чувам аз" се продава в над 250 000 копия. Година по-късно изпълнението на Бинг Кросби я изкачва до върха на класациите на Billboard.

 

Ало, Дядо Коледа ли е

През 1955 г. едно дете се опитва да се свърже с Дядо Коледа от телефонен номер, посочен в реклама на магазин Sears Roebuck. Но заради печатна грешка набира червения телефон в оперативния център на Континенталното командване за противовъздушна отбрана (CONAD) в Колорадо Спрингс, Колорадо.  В разгара на Студената война телефонът трябвало да звъни само при лоши новини. Полковникът от военновъздушните сили Хари Шуп вдигнал слушалката и се престорил на Дядо Коледа.

NORAD Tracks Santa (@NoradSanta) / TwitterОттогава той станал известен като "Дядо полковник". Дори бил назначен офицер, който да отговаря на обажданията на всяко дете, което пита къде е Дядо Коледа. Традицията продължила и след като през 1958 г. агенцията била трансформирана в Северноамериканското военновъздушно-космическо командване, известно със съкращението НОРАД (North American Aerospace Defense Command). Сайтът на НОРАД www.noradsanta.org, който проследява движението на белобрадия старец, има близо 15 милиона уникални посетители от над 200 държави и територии по света. Армия от доброволци отговаря на около 200 000 обаждания от малчугани по целия свят всеки коледен сезон.

  

Източник: Дир.бг

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Коледа, коледни традиции