Quantcast

Медия без
политическа реклама

Гешев поздрави българите за 3 март с песен за рода Гешеви

03 Март 2020
Ютюб

Подопечната на главния прокурор Иван Гешев българска прокуратура поздрави българите за националния празник 3 март с песен за родоначалника на рода Гешеви.

Видеоклипът, разпространен в Ютюб канала на прокуратурата, е озаглавен (с правописни грешки): 

"Поздрав за 3-ти март! Честит празник, Българи!"

Поздрав за националния празник с изпълненията на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Записът е направен пред паметнат...

А под него е вложен и следният текст:

"Поздрав за националния празник с изпълненията на група "Годлевски Великден" - "Песен за поп Партений" и "Песен за България". Записът е направен пред паметната плоча на отец Партений Гешев в с. Годлево, открита през 2017 г. по повод 180-годишнина от рождението му. Паметната плоча е дар за селото от признателните потомци от Гешевия род.

Името на отец Партений е свързано с активна просветителска работа и с дейност по църковно-националните движения, с участие в подготовката на българите от Пазарджишкия и Разложкия край за Априлското въстание и с революционните борби за Освобождението на България. При преждевременното му избухване в другите райони на България, заедно с 88 революционера от Разложко, отец Партений е арестуван (3 юни 1876 г.) и отведен в Мехоимия (дн. Разлог), а след това и в затвора в Неврокоп (дн. Гоце Делчев). След жестоки изтезания в продължение на два месеца затворниците са амнистирани и освободени поради намесата на Великите сили, срещу откуп от 20 турски лири. До края на живота си е свещеник в село Кьосе Муратово (дн Братаница), където умира на 23 март 1904 г."

Поп Партений Гешев е родоначалник на рода Гешеви, от който е и главният прокурор Иван Гешев. Наскоро прокурорът каза пред БНР, че родът му е от село Годлево. Гешевият род има и страница (geshevi.com), в която се казва, че Иван е едно от традиционните имена на фамилията.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?