Медия без
политическа реклама

Д-р Брънзалов: Въвеждането на зелен сертификат закъсня

Ковид зоните не работят, защото са измислени от хора, които нямат връзка с реалността, счита заместник-председателят на БЛС

20 Окт. 2021

Ограничаването на достъпа до закрити помещения през наличието на зелен сертификат за COVID-19 ще сработи. Целта на такава мярка не е да доведе до повишаване на ваксинациите, а да даде гаранции, че в такава среда хората ще бъдат защитени. При неваксинираните това става през тестовете.

Това коментира в предаването „(О)позиция“ на „Сега“ общопрактикуващият лекар и заместник-председател на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. Според него България е закъсняла с въвеждането на подобни ограничения.

„Решението за пълен локдаун не е алтернатива. Ние тук толкова леки и елементарни мерки не спазвахме толкова дълго време, сега да въведем толкова тежко решение... Като се въведе локдаун, ще го спазваме ли“, коментира още Брънзалов. Той изтъкна, че отговорът на този въпрос като цяло трябва да се даде от политиците, но предизборно мълчанието по темата е голямо. „Както виждате, в момента освен здравния министър, който е оставен да се справя и да обира целия негатив, останалата част от политиците мълчат. Аз не съм чул друг от правителството да коментира мерките освен Министерството на здравеопазването“, коментира Брънзалов.

Според него предлаганите нови решения за справяне с кризата като ковид зони и безплатни лекарства за домашно лечение не работят, защото се измислят от хора без връзка с реалността. „Всички тези неща са измислени на някакво бюро от хора, които не са виждали очите на ковид болен. За тях ситуацията в България е разни екслелски таблици, на които се правят анализи, но те са абстрактни. Това, което се измисли с ковид зоните, беше напълно излишно в този си вариант. Аз виждам колеги, които работят в тези центрове всеотдайно, стараят се да си вършат работата. Но колко може да постигне един такъв център за ден максимално – 60-80 човека. В София бяха обявени 9 зони, да ги кажем 10. При 70 суспектни – не всички са заболели – това прави 700 души прегледани. Ами ние имаме 750 заболеваемост на 100 000 души. Колко е голяма София? Само София ли е България?“, коментира Брънзалов.

Той определи като грешка факта, че в набора от лекарства за домашно лечение изобщо не присъстват такива, които са за най-ранния етап на заболяването. Брънзалов бе категоричен, че е имало вариант домашното лечение да сработи по-добре, ако министерство на здравеопазването не е настояло личните лекари да правят посещения по домовете на ковид болни. „Вече разполагаме с национална здравно-информационна система, създадохме платформа, в която можем да отбелязваме симптомите, но ние сме категорични, че това трябва да става дистанционно. Не може личният лекар да посещава, да нарушава карантината на ковид болен в дома му. Това беше изискването на министерство на здравеопазването при първия варинат на предложението и то е абсолютно неприемливо. Нашето предложение беше да се затвори цикъла – този пациент да има лекар, който да контактува с него през цялото време на заболяването, докато си е у дома. Това не се прие“, обясни Брънзалов.

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?