Quantcast

Медия без
политическа реклама

Мъничко зеленичко

Не било новичок, най било рукола

12 Февр. 2019

С наближаването на евроизборите у нас се засилва и напрежението по координатните оси в геополитиката.

По една от сюжетните линии в тази хаотична борба на блуждаещи елементи внезапно бе изваден случай от 2015-а, когато оръжейникът Емилиян Гебрев бил на ръба на смъртта след отравяне. 

Самият Гебрев е интересна фигура, както е интересен всеки играч в тия деликатни бизнеси. Някои описват Гебрев като борец срещу пеевщината, други твърдят, че всички на тия нива са един дол дренки и не си струва да се търсят "добри". Трети мислители въобще се отнасят с резерви към характеристики като "добър" и "лош", когато става въпрос за такива пари и мащаби (по нашенските стандарти). Гебрев е освен това обвиняем като колатерална жертва покрай офанзивата срещу Цветан Василев, а в медиите от групата "Корпуленшън Таймс" Гебрев е строго отрицателен герой, като импотентите в порно изкуството. Тия бегли щрихи мислим, че дават поне смътна представа за какъв човек говорим. 

Според една от версиите за отравянето на Гебрев при сложни шпионски обстоятелства единият от отровителите (според британските служби) на Скрипал е бил в България точно в деня на отравянето на Гебрев. Съответно и Гебрев е свидна полужертва на смъртоносния препарат, от който сума народ излезе жив.

(Не искаме да омаловажаваме ничии страдания и не пожелаваме никому да пада жертва или полужертва. Независимо с какво, от кого, защо и дали са били точно тровени всички тия хора, мъките им са медицински факт.)

Тия тревожни факти в спешен порядък бяха обсъдени между Бойко Борисов и британската посланичка Ема Хопкинс. Безпокойството си естествено изрази и знамето на евроатлантизма у нас Цветан Цветанов. (А сега за миг си представете, че сте знаменосец и ви връчат за развяване Цветан Цветанов!) Въобще тревога и безпокойство бяха изразени по най-различни начини, "После" също усети тая тревожност, но нали сме стара школа - бързо се приведохме в опрятен вид: хладен ум, горещо сърце, чисти ръце! 

Мъчим се да не се отплесваме, но картинката от контекста е многопланова, затова чак сега стигаме до руколата.

След като стана публично известна версията, че Гебрев е тровен с новичок под носа на всички видове служби и партньори у нас, прокуратурата трябваше да отговори нещо. 

Прокуратурата отговори, че няма данни Гебрев да е третиран с новичок, но затова пък имало сигурни данни, че същия ден бил на вечеря в Японския хотел. Това е същият хотел, за който се твърди, че е до капаците в подслушвателни бръмбари (които бръмчат в Кремъл), прокурор Гешев намери там 10 млн., скрити в кутии за обувки, а собствениците му бяха разкарали японските вишни, за да сложат на тяхно място пластмасови.

И на тази вечеря според прокуратурата Гебрев, синът му и техен подчинен яли токсична рукола. При следващи следствени действия било установено, че руколата имала пестициди, които съдържат опасното вещество, наподобяващо новичок. Цацаров обаче уточни, че концентрацията на пестицида в руколата не била в опасно количество, а година след случката разследването било прекратено.

Надявахме се и на уточнение, че нито една рукола не е стигнала до министър-председателя - както в зората на Суджукгейт главният прокурор твърдо заяви, че нито една подкова от колбаса не е стигнала до премиера.
И, разбира се, остават открити няколко въпроса. След като пестицидът в руколата на Гебрев не е бил в опасни количества, по какви причини той и синът му са си издрайфали червата? (Пробата, където е открит пестицидът, била от повърнато.) Още: прокурорите дали се забавляват много, когато съставят такива сведения - евразийски телефон в натуралния сок на арестанта Банев, девствени откъм досег с премиера суджуци, рукола с новичок... 

Ако случайно не сте наясно що е то рукола - това е култивирано глухарче, мъничко зеленично, слага се в супата и салатата, веганите много го харесват.

Още по темата