Медия без
политическа реклама

Селяните си поискаха пестицидите и Фон дер Лайен им ги върна

Председателката на ЕК се огъна под земеделските протести

06 Февр. 2024
Урсула фон дер Лайен водеше днешното заседание на Колегиума на ЕК в сградата на Европарламента в Страсбург, където по-късно застана пред евродепутатите с инициативата си за запазване на пестицидите в менюто на европейците.
Стопкадър от екрана
Урсула фон дер Лайен водеше днешното заседание на Колегиума на ЕК в сградата на Европарламента в Страсбург, където по-късно застана пред евродепутатите с инициативата си за запазване на пестицидите в менюто на европейците.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви днес, че ще оттегли Регламента за устойчиво използване на пестициди, който се стреми да намали наполовина употребата им до 2030 г.​​​​​​ Това е нов сериозен удар по Зелената сделка и стратегията „От фермата до трапезата“, предаде Euractiv.bg

„Предложението се превърна в символ на поляризацията“, каза Фон дер Лайен в реч на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург. „То беше отхвърлено от Европейския парламент, а в Съвета вече няма напредък. Така че трябва да направим нещо.”

Фон дер Лайен предположи, че ЕК може да изготви ново предложение с повече принос от заинтересованите страни след седмици на протести на фермери, недоволни от екологичните разпоредби на ЕС, и започването на „стратегически диалог“ със заинтересованите страни в хранително-вкусовата промишленост.

„За да продължим напред, са необходими повече диалог и различен подход“, добави Фон дер Лайен.

Европейският клон на международна неправителствена организация Pesticide Action Network, посветена бореща се за намаляването на употребата на пестициди, нарече днешния ден „черен ден за здравето и биоразнообразието“.

„Съобщението на Фон дер Лайен за оттегляне на Закона за намаляване на пестицидите представлява край на ужасяващата опозиция, водена от агрохимическата индустрия, срещу по-здравословно, ориентирано към бъдещето селско стопанство за ЕС“, се казва в тяхното изявление.

Законодателите от Европейската народна партия (ЕНП) приветстваха промяната, наричайки я „закъсняла, разумна и облекчаваща“.

„Това е първият добър знак, че Комисията ще работи с фермерите, за да се справи с изменението на климата, а не срещу тях“, коментира евродепутатът Александър Бернхубер.

„Винаги сме казвали, че би било безотговорно да застрашим европейското производство на храни пред лицето на настоящите кризи чрез нереалистични изисквания и бюрокрация“, добави той.

Пътят към задънената улица

Регламентът беше предложен като част от водещата стратегия на ЕС „От фермата до трапезата“ (програма за по-щадящи околната среда хранителни системи), но беше отхвърлен в парламента миналия ноември след измененията на текста, предложени от консервативна коалиция, които промениха фундаментално същността на предложението.

Парламентът не успя да постигне съгласие и гласува да не продължи работата по досието.

Зелените евродепутати и екологични групи като „Приятели на Земята“ разкритикуваха решението, а асоциациите на фермерите го опразнуваха.

Въпреки липсата на позиция на Европарламента, министрите на земеделието от ЕС се опитаха да продължат работата по регламента под ръководството на испанското председателство на Съвета на ЕС.

Испанското председателство промени първоначалния текст на Еврокомисията в опит да насърчи компромис, включително премахване на националните цели за намаляване. Това означаваше, че на някои държави ще бъде позволено да продължат да използват повече пестициди от други, докато ЕС като цяло ще намали употребата на пестициди наполовина.

През януари, когато белгийците поеха юздите на председателството на Съвета от испанците, те предложиха да запазят поне части от регламента, по-специално тези, свързани с продуктите за биоконтрол и алтернативите на химическите пестициди, но без успех досега.

„Приветствам съобщението на Фон дер Лайен за оттегляне на регламента за пестицидите“, заяви белгийският премиер Александър де Кро в публикация в X.

Решението на Фон дер Лайен е „пропусната възможност“, каза в изявление председателят на Комисията по околна среда на ЕП Паскал Канфeн.

„Това е грешка, тъй като бяхме на път да преразгледаме изцяло този текст, за да запазим само частите, свързани с алтернативите на химическите пестициди, като значително ускорим процедурите за разрешаване на продукти за биоконтрол и позволим обоснованото използване на инструменти за прецизно земеделие“, обясни той.

Решението на Фон дер Лайен означава, че директивата на Комисията от 2009 г. относно устойчивото използване на пестициди ще остане в сила в обозримо бъдеще.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

пестициди