Quantcast

Медия без
политическа реклама

Екоминистърът обеща справяне с проблема със загробените пестициди

Нито един килограм от тях няма да бъде обезвреден в България, заяви Емил Димитров

04 Авг. 2020
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА

Започва обезвреждане на най-опасните обекти, в които са загробени пестициди в страната, заяви министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на проверка на първия от два обекта в село Радомирци, община Червен бряг, област Плевен. Димитров извърши инспекцията заедно със зам.- главен прокурор от Върховна административна прокуратура (ВАП) Десислава Пиронева. Това са първите от серия проверки във връзка с разпореждане на Прокуратурата относно нерегламентирано съхранение на негодни за употреба препарати за растителна защита, предаде БГНЕС.

„Във връзка с разпореждане на ВАП извършваме инвентаризация на територията на цялата страна на загробени и в критично състояние хранилища за пестициди. Критични са тези, които са в близост до водоизточници, замърсяват природата, не са охраняеми и са с лесен достъп за хора, които биха могли да злоупотребят“, заяви министърът. По думите му проблемите датират от 90-та година, а пестициди са от 60-те и 70-те години и са местени от склад в склад. Министър Димитров посочи, че тези обекти постоянно се увеличават: „Днес са два склада тук и в Койнаре, но има десетки складове в страната със заснети самосрутили се сгради, поляни, на които е ясно, че отдолу ги има, и местните още помнят, че там са заровени. Включително има и резервоари, които са пълни с течни препарати“, обясни Димитров.

Министърът отбеляза, че средствата за обезвреждането на тези обекти са от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) и МОСВ, които са заделени за други дейности. „С ресурса, който Министерски съвет очаквам да гласува, можем още 1000-1200 тона да обезвредим. Усилията и указанията от Прокуратурата са за тези количества, които представляват най-голяма опасност – както е тук, на 100-ина метра има водоизточник. Нямаме финансов ресурс да го направим навсякъде, но най-опасните места ще обхванем. Ще инвентаризираме и набележим най-опасните места и незабавно да пристъпим към обезвреждане. Ще заделим максимално голям ресурс в условията на коронавирус“, съобщи министър Димитров.

„Нито един килограм пестициди няма да бъде унищожен в България. Това ще стане в чужбина. Не е стояло на дневен ред това да се случи в нашата страна“, категоричен беше министър Димитров. Той поясни, че след изваждането пестицидите ще бъдат преместени на площадка, която има разрешение за работа с опасни вещества. В склада те ще престоят защитени, преопаковани в съответни бидони, докато се разреши да се изпратят за инсинератор към държавата, която ги приеме, и с нотификация ще отидат в инсинераторите в Европа – Франция, Белгия, Швейцария, Дания.

„Спазваме стриктно правилата на Швейцарската програма, защото няма по-добри и са европейски признати. Вече имаме опит по тази процедура, защото 4 години сме работили по нея‘, допълни министърът. Според него всяка открита площадка ще бъде обезвредена и няма да има опасност за хората там. „Отваряме склад, за 2-3 дни го изчистваме и отиваме на друг склад. Не искам да отваряме 20 склада в страната и да ги чистим с месеци“, обясни Емил Димитров.

„Предстои да се установи колко са и къде се намират обектите със загробени пестициди, какво е състоянието им и какви количества заровени препарати за растителна защита има, както и каква процедура, колко време и какви средства ще са необходими, за да бъдат обезопасени и да не се създава никаква опасност както за замърсяване на водоизточници и да няма остатъци в почвата, които да създадат опасност за здравето и живота на хората“, заяви зам.-главният прокурор при ВАП Десислава Пиронева по време на проверката на обект в село Радомирци.

По-късно министърът на околната среда и водите Емил Димитров, зам. главният прокурор Десислава Пиронева и наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов провериха и обект в близост до гр. Койнаре, община Червен бряг, област Плевен, на територията на бивше летище.

„Намерихме един огромен резервоар, в който има два по-малки и всичките са пълни с пестициди. През 90-те години са сложени в тях, покрити са с найлон и пръст и там са скрити и останали до днес. По спомени на хора, които са били деца тогава, намерихме на две места около 4 тона пестициди и търсим евентуално още 10 тона“, заяви министър Димитров.

„От гледна точка на безопасността всичко тук е обезпечено. Тук има около 4 тона загробени пестициди, на втория обект са видимо около 15 тона, но колко ще излязат още не е ясно. Очакваме междинни и крайни доклади от МОСВ, те ще извършат възможно най-бързи проверки. В зависимост от резултатите, които ни предоставят ние ще преценим дали е необходимо да се извършат и други действия“, заяви наблюдаващият прокурор от ВАП Красимир Ангелов.

 

Още по темата