Quantcast

Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Кравите на Менделеев

07 Юни 2019

Дмитрий Иванович Менделеев е един от най-известните учени и енциклопедисти за всички времена. Той е химик, физико-химик, физик, икономист, технолог, геолог, метеоролог, педагог, преподавател. Той е автор и на класическия труд „Основи на химията“ и създател на периодичната система на елементите, известна още като Менделеева таблица. Менделеев пръв в историята на химията предсказва съществуването и свойствата на все още неоткрити дотогава елементи.

Но науката се развива и в наши дни самият Менделеев би се затруднил сериозно с химическия състав на млякото в търговската мрежа. "Химията срещу млякото в сирене, масло, кашкавал и кисело мляко", пише от 1-ва стр. например "Труд". Под рубриката "Мандраджийски тайни" вестникът разказва как "изкупената от мандрите суровина не стига за произведените количества", както и че масово се слагали "растителни мазнини и протеини". Според вестника сме изяли "11.5 хиляди тона имитиращ продукт", както и че "вносен кашкавал се препакетира и се продава за български". Менделеев щеше да гледа като дизелов локомотив, ако прочете разкритията на доктор от центъра по биология на храните, според когото последната мода била "да се влага соев протеин, който да замества млечния в киселите млека и сиренето". Иначе продължавали да слагат в бъркоча и хидрогенирани мазнини.

В химикали се къпе и "Монитор": "Гъбите са отровни в разгара на лятото... Копринка с алкохол праща в гроба". Веднага след това има специална рубрика "как да се пазим от химикалите в тях". В нея става ясно, че (?!) "уродливите гъби, макар и от ядлив вид, могат да са опасни". 

"Сестри започват гладна стачка", пише от първата си страница "Дума", имайки предвид медицинските сестри. Вестникът пише, че след протестите от преди няколко дни, нито едно от исканията им не е изпълнено.

Как човек да не си помисли, че химията между политиците и хората я няма.

Още по темата