Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германец и шотландец си поделят Нобеловата награда за химия

06 Окт. 2021
Pixabay

Нобеловата награда за химия за 2021 г. беше връчена на германския учен Бенджамин Лист и шотландеца Дейвид Макмилън ''за развитието на асиметричната органокатализа''.

"Лауреатите по химия за 2021 г. Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън са разработили нов и гениален инструмент за изграждане на молекули: органокатализа. Нейното приложение включва изследвания на нови фармацевтични продукти и също така помага химията да бъде по-зелена", заяви Нобеловият комитет по време на пресконференция.

Изследователите отдавна смятат, че има само два вида катализатори: метали и ензими. Независимо един от друг обаче нобеловите лауреати Бенджамин Лист и Дейвид Макмилън разработват трети тип - асиметрична органокатализа, която се основава на малки органични молекули. Органичните катализатори имат стабилна рамка от въглеродни атоми, към която могат да се прикрепят по-активните химични групи. Те често съдържат общи елементи като кислород, азот, сяра или фосфор. Това означава, че тези катализатори са едновременно екологични и евтини за производство.

Бенджамин Лист работи в института ''Макс Планк'' в Мюлхайм ан дер Рур, Германия. Дейвид Макмилън е професор по химия в Принстънския университет в Ню Джърси, САЩ. Между 2010 и 2014 г. е главен редактор на списание Chemical Science, водещото списание по обща химия, публикувано от Кралското общество по химия.

Ключови думи:

Нобелова награда, химия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?