Quantcast

Медия без
политическа реклама

Издателство със 7 служители "позна" четирима нобелисти

"Фицкаралдо" е на девет години и издава по 12 книги годишно

11 Окт. 2023

"Фицкаралдо" е малко издателство в югоизточен Лондон, което има само седем служители и от тях - трима редактори. Но изглежда екипът му знае какво прави: в деветте години на съществуването си той е "отгатнал" четирима бъдещи нобелисти за литература, пише британският в. "Дейли Телеграф". Лондонската редакция привлича вниманието на световната преса ("Файненшъл таймс") още през 2019 г., когато е "познала" само двама лауреати на престижната награда. Постижението е огромно, като се има предвид, че издателството пуска около 12 нови книги годишно.

"Фицкаралдо", кръстено на герой от филм на Вернер Херцог, е основано през 2014 г. Всъщност поводът Жак Тестард да го регистрира, е "Време секънд хенд" на Светлана Алексиевич. Авторката от Беларус, чиито издателски права Тестард придобива на книжния панаир във Франкфурт за 3500 паунда, печели Нобел на следващата година (и "шестцифрени приходи" за издателя).

"Фицкаралдо" е филм от 1982-ра, в който мъж е твърдо решен да транспортира параход по суша през амазонската джунгла. Името му става синоним на нечовешки усилия, но на Тестард това не му се налага: победата на Алексиевич носи както добри продажби, така и отлична репутация на младото издателство. "Публикуваме това, което ни се иска да четем... Така се е случило, че моят вкус съвпада с този на група възрастни хора в Швеция - Нобеловия комитет", обяснява с усмивка Жак Тестард. 

През 2019 г., Олга Токарчук взема Нобелова награда - скоро след като Fitzcarraldo Editions пуска на пазара във Великобритания нейния опус магнум "Книгите на Яков". През 2022 г. печели 82-годишната французойка Ани Ерно. Нейният триумф може да е бил изненадващ за някои, но след като Жак Тестард прочита "Годините" на френски през 2018-а и е "отвян", веднага купува правата за издаването на творбите й във Великобритания. 

Победата на Юн Фосе миналата седмица съвсем не е неочаквана за лондонската редакция: "Фицкаралдо" са публикували до момента цели осем книги на норвежкия писател и драматург. В момента активно се работи за преиздаване на творчеството му, тъй като Нобеловата премия очаквано повишава интереса и продажбите. От победата на Ани Ерно миналия октомври "Фицкаралдо" са продали 110 000 копия от книгите й, а дотогава - общо едва 40 000.

"Фактът, че издаваме преводна литература, не би трябвало да е забележителен, но в този издателски пейзаж, е", казва Тестард пред "Гардиън". "Избираме автори от световна класа, които нямат британски или дори американски издатели. Много от нас са с две националности и се случва естествено". 

Авторите на "Фицкаралдо" привличат вниманието и на други водещи литературни отличия - сред тях са мексиканката Фернанда Мелхиор, попаднала в шортлиста за "Букър", или Наташа Собраманиен и Люк Уилямс, първият авторски тандем, номиниран за наградата "Голдсмит". 

Кориците на издателството също не са обикновени. Те са със съвсем изчистен дизайн, винаги в синьо за художествената литература и в бяло за документалната. Един от нашите автори ми каза "Кориците демократизират. Един от нашите автори ми каза: Ако книгата ми изглежда като тази на Олга Токарчук, това е страхотно изравняване", споделя Клер Боген от "Фицкаралдо". 

В краткия си каталог издателството има и пета нобелистка - Елфриде Йелинек, печелила обаче наградата преди основаването му.

"Повечето е късмет и стечение на обстоятелствата", казва Тестард за своя "нобелов" нюх. "Но ние сме отдадени на дългосрочни връзки с авторите. Книга по книга, тухла по тухла, пътуваме заедно с тях". 

Последните двама лауреати на Нобелова награда - Ани Ерно и Юн Фосе, са издадени от нас от "Лист". Олга Токарчук и Светлана Алексиевич също са в каталозите на две малки издателства - съответно "ICU" и "Парадокс".    

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?