Медия без
политическа реклама

Прелет над печата

Едни така, а други - онака

13 Ноем. 2019

Ако четеш един вестник, може да те хързулят. Ако четеш повечко, картината ти става шарена и поумняваш като Захари Стоянов в следчобанския си период, мисли прелитащият с малкото останал му мозък. Примерно, четем "Труд", а там пише, че трима земеделци от Павликени били хванати от полицията "за лихварство". Пише им имената на хората и т. н., и таман прелитащият да пожали бедните бизнесмени, както жали обелезничения кмет на Несебър, радващ се на народна любов и прокурорски душманлък, и що да видиш. В "24 часа" поясняват, че бизнесмените, т. нар. Мазния, Бучката и Рудито, били криминално проявени, освен това тормозели хората, които ги било страх да си кажат. 
Четеш в "Дума" например как Америка губела хегемонията си, според Асад, а в "Труд" виждаш може би и причината за това - бившата посланичка на САЩ в ООН написала книга как висши хора в правителството на САЩ я "натискали да работи срещу Тръмп". Няма как да си хегемон, ако едната ти ръка воюва с другата, мисли прелитащият и се почесва с лявата ръка по дясното уше - за проверка. 
"Монитор" пише как уволнили шефа на Пазарджишката болница за дебели далавери, ТЕЛК  безобразия и заплати от по над 50 000 лева месечно. "24 часа" обаче уточнява, че Борисов бил изгонил крадливия доктор, но "той не си тръгва". Обяснява се, че бил чист, бил болен, бил справедлив и законопослушен. 
А сега де, мисли прелитащият - щом и Бойко не може да го изгони, то спукана е работата и на болни, и на здрави. Може би затова в "Труд" пише, че идела криза и за инженери, и за лекари. Гледаме още в "Труд" какво било хубавото и какво - лошото през социализма и през демокрацията, но заседнахме на констатацията, че през тоталитаризма нямало престъпност и убийства. Имаше, и още как, ще кажем ние. Само не ги пишеха по пресата. 
Затова отгръщаме друг вестник - "24 часа", и от там научаваме, че на 10 ноември Москва ни е освободила от Москва, не друго. А ние си мислехме, че ни е освободил Иван Костов. 
Затова - чети, говедарче.