Quantcast
Амнезия Нешънъл | СЕГА
facebook
twitter

После

Наука и изкуство

Амнезия Нешънъл

автор
ИВО БАЛЕВ
641
Как е, Жорка!

Всички знаете за "Амнести Интернешънъл", у нас пък съществува национален синдром, който можем да наречем Амнезия Нешънъл. 

Обществената амнезия е тема на днешната "Реконтра", както и на карикатурата на страницата, която четете.

Малко е тъпо да обясняваме виц, но да помогнем поне за карикатурата - покойният сенатор Джон Маккейн, консервативен ястреб, бивш военнопленник и ветеран от Виетнам, беше на посещение у нас през 2014, малко след което Орешарски обяви, че спираме "Южен поток"

Според както му се струваше към дадения момент за най-изгодно, Борисов през годините обявяваше проекта "Южен поток" ту за добър, ту за лош. Подобно на проекта за "Белене" - Борисов играеше хем тъй, хем инак, хем с по-лежерно отношение към парите като такива. Самият "Южен поток" с времето стана "Турски" и "Балкански", тръбите му се търкаляха по Черноморското крайбрежие. 

Сенатор Джон Маккейн почина от тумор в мозъка и ние не знаем как би реагирал на новината, че започва да се строи "Балкански поток", който ще го изгражда саудитско-италиански консорциум. Ама какво толкова - той Тръмп сключи оръжейна сделка със Саудитска Арабия за 10 млрд., пък за едни тръби ще се притесняваме.

Вярно, че Саудитска Арабия малко си коли журналистите (саудитският журналист Джамал Хашоги бе убит и разчленен в саудитското посолство в Истанбул), ама то какво общо има - да не би с газови тръби да са го ликвидирали! 

Те времената се менят и умовете се менят - глобално.

Щом в наши дни американското и британското посолство повярваха и благодариха, че Гешев мачка руското влияние у нас - може да ни благодарят и за правилния "Балкански поток", който вече не е контра-евро-атлантически, защото не е "Южен" или "Турски", което би било неприемливо. 

Посолствата сигурно ще благодарят и на Цветан Цветанов, който неуморно се бори с хибридните заплахи и тежкото наследство.

Цветанов обяви създаването на мозъчен тръст, който ще се занимава с тая работа - това, естествено, роди шеги и закачки. Цветанов ще съхранява паметта на нацията - да не сме толкова амнезийни. Той ще пази папки със сведения за важните хора в България и така ще се бори със забравата. Психо-социалната ниша на антикомунизма, антисъветщината и ДС параноята си има и пазарен дял - тази ниша последните години решително се зае от хора като Цветан Цветанов и Антон Тодоров. 

Но извън шегичките - какъв, мислите, ще е бизнесът на Цветан Цветанов в този мозъчен тръст и Център по сигурност? 

Аз съм малко прост и си мисля, че бизнесът му ще си е все същият - освен бутафорна борба с тежкото минало и Хибридната империя Цветанов и колегите му ще продават туршии и консерви от националната памет: папки, разработки, профили, досиета, данни... 

Амнезията ни прави свободни, както не е казал Оруел. Той е казал, че невежеството е сила, войната е мир, а свободата - робство. Една приятелка вика - ей, хора, Оруел отправи предупреждение, не инструкция за употреба! 

То и работата ни прави свободни, както са казали ония там. А пък амнезията ни освобождава от неудобството да вземаме отговорни (неокончателни) решения.

Още

Президентът чака от службите информация за Досиетата Пандора

08.10.2021

790
Николай Младенов изплува с офшорка от Досиетата Пандора

07.10.2021

5548
Доброволци издействаха спасяването на 60 000 здравни досиета (Галерия)

28.09.2021

ДИЯН БОЖИДАРОВ

2792