Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руския изтегли всички подводници и кораби от Севастопол

04 Окт. 2023
Кримски вятър
Само една подводница е останала в Севастополския залив

Заради зачестилите атаки с украински морски и въздушни дронове Русия е предислоцирала повечето кораби и всички подводници от Севастопол в Новоросийск. В момента единствената подводница на кея в Южния залив е пленената украинска подводница “Запорожие”, съобщава Телеграм каналът “Кримски вятър”. 

И трите подводници от проект 06363 (клас Kilo), двете фрегати от проект 11356 (клас адмирал Григорович) и един патрулен кораб са преместени в Новоросийск. Там са и фрегатата от Проект 1135М, пет големи десантни кораба и, очевидно, по-голямата част от малките ракетни кораби.

Друга част от корабите - един голям десантен кораб, два малки ракетни кораба и двата нови миночистача от проект 12700 (клас "Александрит") са преместени от Севастопол във Феодосия.

Черноморският флот включва 6 подводници проект 636.3 „Варшавянка“. След ракетна атака на сухия док на “Севморзавод”, подводницата "Ростов на Дон" беше сериозно повредена.

Черноморският флот разполага и с подводница проект 877Б „Халибут“, наречена „Алроса“. Но въпреки че мина ремонт и модернизация, тя не е пусната в експлоатация.

Всички тези подводници са носители на ракетна установка "Калибър".

 

Членове на екипажа на подводницата "Ростов на Дон" са били ранени в резултат на атаката срещу кораборемонтния завод в Севастопол на 13 септември. Това става ясно от благотворителна акция за набиране на средства в полза на моряците.

The Insider обърна внимание на съобщението на обществената организация „Санкт-Петербургски клуб на подводничарите и ветераните от флота“.

„На 13 септември Украйна нанесе удар с крилати ракети по Севастополския морски завод, където се ремонтира подводницата „Ростов на Дон“. Има жертви сред членовете на екипажа, които се нуждаеха от нашата помощ“, се казва в съобщението.

Към 27 септември са събрани почти 150 хиляди рубли.

В резултат на ракетната атака на корабостроителницата освен подводницата бе повреден и големият десантен кораб “Минск”. Украйна твърди, че безвъзвратните загуби на руските сили възлизат на 62 души.

Руските власти не съобщават официално за жертви сред екипажа. Каналът Shot писа за двама загинали и 26 ранени служители на завода. Губернаторът на анексирания град Михаил Развожаев съобщи за 24 жертви - без да уточнява кои са те.

Повредени са торпедните и жилищните отделения на подводницата „Ростов на Дон“, както и вероятно спомагателни помещения и батерии. Според норвежкия анализатор Тор Аре Иверсен, мащабният ремонт на подводницата е нерентабилен и е по-лесно да бъде отписана.

Ключови думи:

Севастопол