Quantcast

Медия без
политическа реклама

Руски генерал бе отстранен заради критики към армията

13 Юли 2023Обновена
Генерал Попов е отстранен след критичен доклад до командването

Генерал-майор Иван Попов е отстранен от командването на 58-а армия от Южния военен окръг на руските Въоръжени сили. Това съобщи депутатът от "Единна Русия" Андрей Гурульов, като публикува аудиообръщение на генерала, предаде телеграм каналът Baza. В него Попов казва, че е отстранен "заради истината". Защо депутатът разпространява съобщение, критикуващо военното ръководство, не е ясно. Гурульов се смята за твърдолинеен, бивш военен коменадир е.

Попов твърди в записа, че трябвало или да прояви малодушие и да каже на началството онова, което предпочита да чуе, или да назове нещата с истинските им имена и да докладва за проблемите. И както казва Попов, "избрах второто и обърнах внимание на липсата на контрабатарейна борба, липсата на станции за артилерийско разузнаване и както за жертвите на артилерията на противника".

"В тази връзка началниците видяха в мен опасност и само за ден ми спретнаха заповед, министърът на отбраната я подписа и се освободиха от мен. Както биха казали много командири на полкове и дивизии, украинските военнослужащи не успяха да пробият нашата армия на фронта, нашата армия беше ударена в гръб от най-големия началник", казва в записа Попов. 

Преди това за отстраняването на Попов съобщи каналът Grey Zone, свързван с ЧВК "Вагнер". По негови данни Попов е отстранен, след като изнесъл доклад пред шефа на Генщаба Валерий Герасимов. В доклада се обосновава и нуждата от ротация на военни подразделения. По този повод Герасимов казал, че "генерал Попов се занимава с дезинформация и паникьорство".

 

Още по темата