Медия без
политическа реклама

Арестуваха руски генерал за измама

21 Май 2024

Бившият командващ на 58-а армия на Руската федерация генерал-майор Иван Попов е задържан под стража в рамките на наказателно дело за измама в особено големи размери, предаде ТАСС като се позова на правоохранителните органи. Определянето на мярка за неотклонение по отношение на генерал Попов е било разгледано от 235-и гарнизонен военен съд. До този момент генералът бе под домашен арест и се лекуваше в болница. 

Попов, с позивна Спартак, бе уволнен миналата година след като се оплакал на военното ръководство за липсата на оръжейни системи и разузнаване. по това време Попов подкрепи атаката на Пригожин срещу министър Шойгу. Попов бе арестуван след като миналия месец, също по обвинения в подкуп, бе арестуван и заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Президентът на Русия Владимир Путин освободи Шойгу от министерския пост на 12 май и го назначи за ръководител на националния съвет за сигурност. Шойгу бе обвиняван от мнозина за провала на Русия да завземе Киев в началото на сраженията в Украйна. 

Попов твърдеше, че уволнението му  е "коварен" нож в гърба за руските сили в Украйна.  58-а армия се сражаваше в Запорожка област, една от най-оспорваната територия във войната в Украйна.