Quantcast

Медия без
политическа реклама

Технологични титани потънаха през 2022

24 Яну. 2023
Pixabay

През 2022 г. в ИТ индустрията и технологиите имаше много положителни неща, но имаше някои загуби.

Ето някои интересни технологии, с които се сбогувахме през предходната година, независимо дали става въпрос за продукти, платформи и компании, които оставиха дълбок отпечатък или едва започнаха и пламъкът им внезапно угасна.

Някои от тези технологии, които сме загубили, като iPad или BlackBerry, може да съществуват за кратко време, ако ги разгледаме от човешка епоха. За технологичните рамки обаче това е цяла ера. Някои други проекти показаха много обещания, но нямаха потенциал да оставят по-голям отпечатък в ИТ индустрията.

iPod

Милениалите са най-засегнати от тази загуба. Преди да имаме iPhone и Spotify, имаше iPod и iTunes.

Мнозина смятат, че iPod революционизира музикалната индустрия – легитимира модела за плащане на цифрова музика, отрича необходимостта от музикални албуми и позволява на всички да бъдат DJ.

Първото поколение iPod беше пуснато през 2001 г. и беше сладко и компактно устройство, което може да съхранява хиляди песни. Той проправи пътя за преносим достъп до музика и видео.

Въпреки това, когато iPhone беше представен през 2007 г., iPod бавно започна да става ненужен. През май 2022 г. Apple обяви, че ще спре да произвежда iPod touch, който по това време остава единственият iPod, предлаган на пазара.

 

BlackBerry

В началото на 2000-те BlackBerry беше един вид символ. BlackBerry имаше пълна клавиатура, възможност за изпращане на имейли и разбира се платформа за съобщения на BBM, която по онова време беше начело на технологичната изключителност.

Но iPhone и други телефони със сензорен екран пристигнаха, така че скоро натискането на физическите бутони изглеждаше остаряло и по-малко „готино“.

BlackBerry отдавна се противопоставя и поддържа култови последователи със своята QWERTY клавиатура, но никакво влияние не би могло да я поддържа жива. Това, което го повиши до легендарен статус, в крайна сметка уби - пълната клавиатура и BBM. Компанията не успя да се развие и да съществува съвместно на пазара на „touch“ на екрани и пропусна възможността да разшири BBM до по-широк пазар.

 

iPhone мини

 

По време на представянето на серията iPhone 14 беше забелязано, че не видяхме 5,4-инчова версия на iPhone. Животът на миниатюрното устройство е угаснал само след две поколения.

Това не е изненада за зрителите на Apple. Продажбите на iPhone 12 mini и iPhone 13 mini бяха под средните. В крайна сметка обществеността и конкретната заявка решиха: когато става въпрос за iPhone – колкото по-голям, толкова по-добър.

 

Internet Explorer

През 2022 г. Microsoft най-накрая пенсионира Internet Explorer. Дори в своя пик това не беше добър уеб браузър.

През по-голямата част от своето съществуване IE беше един от най-лошите браузъри, които някога бихте могли да използвате. Браузърът имаше куп изскачащи прозорци и беше изложен на куп вируси.

Internet Explorer, от друга страна, беше първият в света интернет прозорец за много потребители поради факта, че дълго време вървеше инсталиран на всеки компютър с Windows.

Google Stadia

 

Google придоби репутация на компания, която често отваря нови проекти, но също така отменя и затваря проекти. Има дори страница, посветена на горещите точки на „на Google“.

Google Stadia стартира през 2019 г. с големи обещания за бъдещето на поточните игри в облак. Въпреки това, Stadia никога не стана широко приета от потребителите и Google реши да изключи услугата през септември 2022 г.

 

Мета портал

През 2022 г. Мета премина през изключително трънлив път. Компанията стартира годината, като загуби 237 милиарда долара за една нощ. Малцина споделят визията на Марк Зукърбърг за метаверсума.

В такава ситуация имаше големи съкращения и затваряне на проекта на портала Meta. Това беше направено за намаляване на разходите, но този интелигентен екран за видео разговори вече беше доста отхвърлен като потребителско устройство и никога не спечели много пари.

Мета порталът също се сблъска със силна конкуренция под формата на устройства за iPad, Amazon Echo и Nest на Google, с които не можеше да се справи.

 

FTX

FTX беше известен като надеждна и лесна за използване платформа за търговия с криптовалути. Услугата е похарчила големи суми пари за спонсорства със спортни отбори и партньорства със спортисти, всички с цел насърчаване на търговията с криптовалути на големите потребители.

Всичко това обаче накара FTX да се окаже в проблеми с ликвидността, компанията фалира ... Но историята не свършва дотук. Докладите сега предполагат, че поне 1 милиард долара потребителски пари просто са изчезнали, докато американските власти разследват измамите с FTX.

Twitter, както го знаехме

Още преди Илон Мъск да поеме компанията, Twitter вече беше токсичен сайт в Интернет. Всички потребители на Twitter знаят усещането за гняв, което се появява при четене на запалими теми или когато се развие импулсивна дискусия.

Хората искаха да се оплачат колко лош е Twitter за психичното здраве или колко време губи от превъртане, но всички продължиха да се връщат в Twitter. Мнозина разчитаха на Twitter като източник на новини или забавления, но също така се надяваха, че мрежата ще се подобри.

Тогава дойде Мъск и Twitter получи скандални промени в методите за проверка, загуби половината от най-големите рекламодатели и увеличи процента на речта на омразата според някои изследвания.

Маск също уволни редица служители, спря акаунти на много потребители, а ексцентричният милиардер постоянно е в центъра на вниманието в Интернет заради туитовете и необичайните си решения.

Много може да се каже за новия Twitter, но Twitter, който използвахме да мразим, няма. Сега просто го мразим.

Ключови думи:

технологии

Още по темата